Record Langste Mosseltafel nipt niet gebroken door herfstweer
Nieuws

Record Langste Mosseltafel nipt niet gebroken door herfstweer

Vanmiddag mocht ik samen met Johan Boskamp en meer dan 400 andere gasten aanschuiven aan de Langste Mosseltafel van België, in Antwerpen. Maar liefst 600 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpotten geserveerd, aan een tafel van 175 meter. Johan Boskamp, die een heerlijke flapuit is, was helemaal in zijn element: “Wat een unieke ervaring om met zoveel mosselliefhebbers aan tafel te zitten! Ik dacht dat ik veel mosselen kon eten, maar hier aan tafel zaten echt grote fans.”

Het was een zalige middag, met heel veel warme mensen en vooral zalig lekkere mosselen. Maar met de Langste Mosseltafel bij Park Spoor Noord werd jammer genoeg net geen record gebroken. Het weer was echt verschrikkelijk, met immens veel regen, en dat zorgde voor een mindere opkomst dan verwacht. Het record Langste Mosseltafel van België van 2017 blijft dus in de boeken staan, toen zaten 500 mosselliefhebbers aan een 150 meter lange tafel.

Met dit initiatief luidde de Zeeuwse mosselsector het herfstseizoen van de mosselen in. Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn en als geen ander de traditie van mosselfeesten kennen, konden ze zondagmiddag gezellig tafelen onder de shelter van Park Spoor Noord in Antwerpen. Daar stond de Langste Mosseltafel van België – 175 meter – opgesteld. “Een team van 35 mensen stond klaar voor deze uitdaging: 600 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten. Voor het serveren van de mosselen zijn vier speciale mosselservicewagens ontwikkeld. Die roestvrijstalen karren kunnen tot 200 kg gekookte mosselen transporteren”, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau.

“De timing van de Langste Mosseltafel was ook echt niet toevallig volgens Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. “Hoewel het mosselseizoen al drie maanden loopt, zijn in het najaar de Zeeuwse mosselen op hun best: de schelpen zijn dan nog voller omdat er dan meer voedsel in zee is.” Voor de Zeeuwse mosselsector is België trouwens het belangrijkste afzetland. Maar liefst 65 procent van de productie – die zo’n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt – gaat naar België. De gemiddelde Belg eet jaarlijks 5 kilo mosselen.

De deelnemers aan de Langste Mosseltafel haalden met deze actie wel 2500 euro op voor Distinguished Gentleman’s Ride Antwerpen, een organisatie die bewustzijn creëert voor de gezondheid van mannen, in het bijzonder voor onderzoek naar prostaatkanker en ondersteuning voor zelfmoordpreventieprogramma’s.

Record Langste Mosseltafel nipt niet gebroken door herfstweer
Record Langste Mosseltafel nipt niet gebroken door herfstweer

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer