Het Laatste Avondmaal van Marc Coucke
Nieuws

Het Laatste Avondmaal van Marc Coucke

Speciale gast deze zondag in de rubriek “Het Laatste Avondmaal”, mijn goede vriend Marc Coucke. We kennen elkaar al lange tijd en hebben veel respect voor elkaar, maar we kunnen elkaar ook ontzettend goed plagen. Vroeger was dat al zo, en sinds Marc voetbalclub Anderlecht heeft gekocht nog een tikje meer. Ik ben namelijk sinds jaar en dag fan van Club Brugge, dus dat zorgt wel voor wat plezante spanning. Het zijn soms pittige prikjes die we uitdelen aan elkaar, maar altijd uit volle vriendschap, met humor, en nooit venijnig.

Ik vind het parcours dat Marc heeft afgelegd namelijk erg indrukwekkend. Marc is één van de meest bevlogen en slimste mensen die ik ken. Een harde werker tot en met. Vol passie. En zelfs wanneer het eens wat moeilijker gaat geeft hij niet op. Hij is een doorzetter. Een fantastische ondernemer. Een familiemens. En een trouwe vriend. Plus: Marc is een echte gastronoom. Een wijnkenner, een straffe hobbykok, en een liefhebber van lekker eten. En dat hoeft dan niet enkel sterreneten te zijn. Marc houdt van de gewone lekkere keuken, maar dan bomvol smaak en met topproducten (en dan bedoel ik heus niet dure producten) liefst door een echte vakman bereid.

Ik schrok dan ook niet toen ik Marc z’n antwoord in m’n mailbox kreeg op de vraag: wat mag jouw laatste avondmaal zijn? Ik had het Marc op Whatsapp gevraagd, en vorige week zaterdag, midden in de nacht (Marc is een nachtbraker) kwam de mail binnen. Een netjes uitgeschreven antwoord. Met, uiteraard, de humor en schwung die ik ken van Marc. En ja, hij heeft smaak. Erg goede smaak. Ik zou er graag bij zijn wanneer z’n laatste maaltijd geserveerd wordt.

Wat zou jij kiezen als laatste avondmaal Marc?

Tja, mn laatste avondmaal. Beetje luguber om er nu al aan te denken, het hoeft nog niet volgende week te zijn he. Enfin, voor de Would Be Chef is geen tijdsreis te veel, dus hier gaan we.

Het gerecht is natuurlijk biefstuk, friet, béarnaise en een tomatenslaatje. Al gans mijn leven mijn favoriet gerecht, vermoedelijk reeds via de moedermelk homeopathisch leren kennen.
Het vlees saignant, vanzelfsprekend.

Wie het mag klaarmaken?

Moeilijke vraag. Voor mijn subjectieve smaak zijn Peter Goossens en Wout Bru de beste chefs van het land, maar ik kies toch mijn jongste dochter Alysée, 12 jaar en al volop besmet met mijn kook-microbe.

De frietjes zoals ik ze verkies (uren op voorhand beginnen voorbereiden, 2* bakken, ertussen afkoelen etc). De steak simpel maar met de juiste details (kort en hevig bakken, correct gekruid, rusten eerst in lage temperatuur oven en dan buiten de oven etc). De papa-jus zoals zij ze nu al echt beter maakt dan mij (met enorm veel vleessmaak). De tomatensalade die ik ooit tijdens Masterchef uitvond (gepelde kerstomaatjes gemarineerd in olijfolie, ponzu, yuzu, basilicum, azijnmengsel en limoenzeste).

Oei, probleempje, béarnaise kan ze nog niet maken. Ok dan, Peter en Wout als souschef van Alysée, mooi team.

Met wie zou je van je laatste avondmaal willen genieten?

Weeral zo moeilijk, in feite graag 3 tafels, om er een groot festijn van te maken. Een tafel met mijn familie, een tafel met mijn vrienden en een tafel met mijn Alychlo-team plus vennoten in de verschillende bedrijven. De 3 tafels samen symboliseren wat me geluk en diepgang in het leven geschonken heeft.

En dat alles samen in Durbuy. Oord waar ik het meest van ondernemerschap en gedeelde vreugde geniet.

Voila, nu ik het herlees, zalig, het mag morgen dit laatste avondmaal zijn. Maar aub overmorgen wel vertellen dat dat ‘laatste’ maar om te lachen was he!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer