Gas of inductie? Voor mij is het duidelijk!
Nieuws

Gas of inductie? Voor mij is het duidelijk!

Uit nieuwe cijfers blijkt dat steeds minder mensen vandaag nog op gas koken, en dat koken op inductievuren steeds populairder wordt. Het is ook wel een dingetje bij chefs: de ene blijft zweren bij gas, de andere chef is al lang overgeschakeld op inductievuur. Het is een beetje de Beatles of de Rolling Stones. Je zit in het ene of in het andere kamp. En ik krijg dan ook vaak de vraag: wat is nu eigenlijk jouw favoriet?

Op gas koken vond ik altijd fantastisch. Ik wou ook echt niet anders. In tegenstelling tot koken op traditionele elektrische vuren heb je bij gas de temperatuur veel meer onder controle. In een mum van tijd kun je je vuur harder of zachter zetten. Dat kookt zo accuraat en à la minute, ideaal.

Maar… er is meer dan één maar. Ik heb het al meermaals voorgehad dat ik m’n gasvuur vergat uit te draaien. Soms ontdekte ik dat pas een uur later, een enkele keer pas de volgende dag. Dus toen we een flat in Barcelona begonnen in te richten in 2013, was het voor mij duidelijk: ik wou echt geen gas. Je wil niet in een oud pand, waar je soms weken niet bent, het risico lopen dat je het gasvuur eens laat branden. Dat leek me een gruwelijke gedachte. Dus daar kozen we, vooral om praktische redenen, voor inductie.

En toen ontdekte ik de voordelen. Inductie is even snel en precies als gas, misschien zelfs sneller en preciezer. Op de koop toe gaat het vuur af wanneer de pan of de pot van het vuur wordt gehaald. Ideaal. En wat nog aangenamer is: na het koken kan je je inductievuur super makkelijk proper vegen. Een doekje erover, of een sponsje, een ontvetter, en je vuur blinkt weer? Bij een gasvuur is dat natuurlijk een heel gedoe. Als dan op de koop toe nog eens blijkt dat gas eigenlijk niet de meest milieuvriendelijke brandstof is, dan weet ik het wel.

In ons huis in Rijmenam hebben we nog steeds een gasvuur. En dat werkt prima. Maar wanneer we ooit onze keuken ooit gaan verbouwen, en dat gaan we na vijftien jaar binnenkort wel eens moeten gaan doen, dan zal ik hier in België, net als in Barcelona, zeker voor inductie gaan. Is even efficiënt, veel properder, milieuvriendelijker, enfin, voor mij is er geen discussie meer. Ik ben overstag.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer