Wanneer we echt te maken hebben met een hittegolf, zoals nu, dan moeten we vooral zorgen dat we veel vocht opnemen. Voor je het weet raak je immers uitgedroogd en dat is zeer ongezond. En vocht koelt ons lichaam ook af! Dus drink heel veel water, en eet lekker veel ingrediënten die veel vocht bevatten zoals bijvoorbeeld watermeloen of komkommer. Een volledig overzichtje kun je hier vinden.
Maar er zijn ook ingrediënten die je beter vermijden kunt. Ook al denk je dat je ervan gaat afkoelen, ze hebben min of meer het omgekeerde effect. Maar onthou vooral: drink water, water, water. En eigenlijk nog het beste op kamertemperatuur.
Ons lichaam is een speciale machine. Wanneer je er plotseling ijskoude ingrediënten in gaat kieperen, wanneer het buiten bloedheet is, dan denkt dat lichaam: oei het koelt snel af, laat ons de boel hier maar vlug opwarmen, en dan gebeurt dat ook. Ook al heb je heel even het gevoel dat dat ijskoude ijsje je goed doet, eigenlijk is het omgekeerde het geval.
Vervelend nieuwtje. Want een biertje of een glaasje koude wijn lijkt ook verfrissing te brengen. Het probleem is vooral dat alcohol een valse manier is om vocht tot je te nemen. Integendeel, het is zelfs behoorlijk vochtafdrijvend. Ik los dat trouwens ook op restaurant of bij barbecues op door altijd minstens evenveel water te drinken als alcohol. Ook een prima tip om katers te vermijden trouwens.
Allemaal lekkere ingrediënten, gezond ook, en dus prima om in slaatjes te verwerken. Maar overdrijf er nu ook niet mee. Deze producten zijn namelijk vochtafdrijvend. En dat wil je met deze bloedhete temperaturen dus liefst vermijden. Dus eet ze gerust, want ze zijn gezond en lekker, maar hou er rekening mee dat je extra veel water zal moeten drinken!
Niks verkeerd met een goed stukje vlees. Maar overdrijf ook daarmee niet in de zomer. Die vijf stukken vlees op de barbecue zijn er gewoon los over. Vooral omdat het verteren van vlees veel energie vraagt van je lichaam, dat veroorzaakt thermogenese, en dus ook temperatuurverhoging.
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer
Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer
Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer
Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer
Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer