Wat doe jij met profiteurs die nooit hun deel betalen op restaurant?
Nieuws

Wat doe jij met profiteurs die nooit hun deel betalen op restaurant?

Ik kreeg het weekend een interessante vraag van één van de volgers van deze blog. De man wil anoniem blijven, maar vroeg me wat ik persoonlijk vind van “afzuipers” en profiteurs op café of restaurant. Volgens hem kennen we allemaal wel zo iemand in de vriendenkring. En zelf heeft hij er blijkbaar onlangs nog een slechte ervaring mee gehad.

Een man of vrouw, of zelfs een koppel dat net voor het hun beurt is om een rondje te betalen op café er tussenuit knijpt; dan zijn ze plots moe of moeten ze de volgende dag te vroeg op, en weg zijn ze. Erger wordt het wanneer zo’n types mee op restaurant gaan, maar er in slagen om hun deel van de rekening niet te betalen. Dat is niet enkel gierig of sluw, maar zonder meer grof. Hoe ga ik met zo’n mensen om en heb ik tips om zo’n mensen op hun plaats te zetten? Dat was dus de vraag die via DM binnenkwam.

Eerlijk: ik heb niet zo’n vrienden, denk ik. Nu toch niet meer. Heel vroeger, toen ik nog studeerde en uitging in Leuven kwam ik zo’n mensen uiteraard wel tegen. Maar die tijd is over. Iedereen betaalt zijn deeltje. Iedereen trakteert wel eens. Heeft misschien met de leeftijd te maken of met het soort vrienden die ik (zonder daar over na te denken) aantrek en koester.

Dat er verschillen zijn tussen mensen is wel normaal. Niet iedereen heeft de middelen om zomaar (dure) flessen wijn te openen. Even grof als nooit trakteren is verwachten dat mensen een levensstijl aannemen die ze simpelweg niet aankunnen. Dat is pas respectloos.

Er zijn ook vrienden die door een moeilijke periode gaan en even niet mee kunnen aan hetzelfde tempo. Respecteer dat en denk altijd: je kunt beter een beetje te gul dan een beetje te gierig zijn, maar enkel als je het zelf aankunt. Maar ook erg zijn mensen die echt altijd willen trakteren. Dan lijkt het alsof je uit hun hand eet en je ook voortdurend ontzettend dankbaar moet zijn. Als je zonder problemen je deel kunt betalen, dan wil je dat ook echt graag doen. Toch?

Een goede tip die ik nog wil meegeven: als je een paar dagen samen met vrienden op pad gaat wordt het heen- en weer trakteren soms een gedoe. Installeer dan een app zoals Splitwise die volledig gratis is. Je vult gewoon in wie wat betaalt en of het een kost is die je wil delen of niet, en op het einde van de uitstap of het etentje kun je ieder z’n deel laten betalen zonder discussie of vervelende gevoelens. Want profiteren wil niemand…

Hebben jullie andere tips of meningen? Vervelende of net toffe ervaringen? Laat maar komen. Ik ben heel benieuwd… Wat is jullie gedachte over zogenaamde “afzuipers” of “profiteurs”…

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer