Lotus: een Belgisch bedrijf om over te stoefen
Nieuws

Lotus: een Belgisch bedrijf om over te stoefen

Wij Belgen zijn van nature toch wel bescheiden mensen. Stoefen doen we eigenlijk niet zo graag, niet over onszelf, en jammer genoeg ook niet over landgenoten die het geweldig doen.

Misschien is voetbal nog ergens een soort van uitzondering, maar voor de rest huldigen we nogal vaak het principe “doe maar lekker normaal” en complimentjes uitdelen is daarom ook niet onze sterkste kant. Jammer. Daar kunnen we dus echt wel wat leren van onze Nederlandse buren: die zijn veel trotser op hun eigen ondernemingszin.

Zelfs wanneer een Belgisch bedrijf in de voedingssector in heel Europa en ver daarbuiten door iedereen wordt bejubeld voor de mooie authentieke producten die ze produceren en de ongelofelijk prestaties qua verkoop en omzet die ze jaar na jaar weten te realiseren, denken wij al heel snel: “ach ja, het zal wel. Mooi hoor.”

Maar altijd blijven we bescheiden, en vergeten we complimentjes uit te delen. Waarom eigenlijk? Er is niks fout met ondernemen. Wel integendeel. Het is de motor van onze economie, en mensen die er de handen voor uit de mouwen steken verdienen ons grootste respect. Het is prachtig wanneer mensen van bij ons wereldwijd succes hebben, en tegelijk bezorgen ze veel mensen werk. Werk waar ze ook echt trots mogen op zijn.

Net daarom wil ik vandaag toch graag even een duidelijke uitzondering maken. Ik wil een ongelofelijk dikke pluim geven aan Lotus. Gestart in het Oost-Vlaamse Lembeke dik 80 jaar geleden als een speculoos-bakkerij, is Lotus vandaag echt één van de meest bewonderde en begeerde bedrijven van ons kleine landje geworden. Een paar dagen geleden werden de bedrijfsresultaten voorgesteld door CEO Jan Boone en zijn team, en die waren weer ronduit fantastisch. Op werkelijk elk vlak weet de groep een prachtige groei te realiseren. Ik ben daar eigenlijk best fier op: Lotus is een Belgisch bedrijf dat ontzettend hard scoort. Mooi toch?

Als kind mocht ik de fabrieken in Lembeke al eens bezoeken en ik voelde me toen al als Sjakie in de Chocoladefabriek. Die geur zal ik nooit vergeten. En de passie voor het koekje ook niet. En het gigantische succes van de speculoosjes, van de speculoospasta, de Dinosauruskoeken, maar ook van de super gezonde en natuurlijke repen van Nakd en van nog veel andere producten van Lotus, dendert geweldig verder vandaag.

Ht is met Belgische speculoos zo’n beetje als met Belgisch bier. Wanneer ik het in het buitenland tegenkom ben ik er trots op. Ik ben blij wanneer je in New York een Stella drinken kunt. “Stella komt wel uit Leuven”, zeg ik dan trots, “en daar heb ik jaren gewoond.” We zijn een erg klein landje maar als het over eten, drinken, en ja ook over pralines of speculoos gaat, zijn we wereldtoppers. Daarom, oprecht: dikke proficiat. We zijn onder de indruk van het mooie parcours, en zijn er oprecht trots op dat een Belgisch bedrijf zo knalt! Blijven gaan.

En nu krijg ik dus belachelijk veel zin om snel ook zelf een speculoosgerecht te gaan maken … Dat komt er natuurlijk van wanneer je tien keer het woord speculoos schrijft in één artikel … Maar wie zou er klagen?

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer