10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen.

Schaaldieren bijvoorbeeld. Erwtjes en spinazie ook. Maar pas op: niet alle ingrediënten overleven een verblijf in de diepvriezer. Geloof me: de volgende producten wil je echt niet in je vriezer steken, want het loopt gegarandeerd fout.

1. Avocado

Je kunt avocado’s echt niet in de vriezer stoppen. Alle structuur is weg en je krijgt een goor boeltje nadat je ze ontdooid hebt.

2. Kaas

Zeker zachte kazen verliezen al hun structuur in de diepvriezer. Harde kazen zou je er in principe nog wel kunnen in bewaren, maar stop die liever gewoon in de ijskast.

3. Gekookte pasta

Kun je absoluut niet bewaren in de diepvriezer. Dan krijg je echt een vuil papje.

4. Gefrituurde gerechten

Eens gefrituurd stop je eten ook niet meer in de vriezer. Ook hier krijg je een goor prakje. En de crunch is zeker weg.

5. Melk en yoghurt

Je kunt het wel nog koken nadat je bevroren melk een dag hebt laten rusten in de frigo, maar om te drinken is het echt geen goed idee.

6. Eieren

Rauwe eieren al zeker niet. De binnenkant zet uit, en de eieren zullen barsten. Maar ook gekookte eitjes kun je beter niet in de diepvriezer bewaren.

7. Verse kruiden

Bewaar je “zachte” verse kruiden in de diepvriezer dan krijg je bruine smurrie. Niet doen.

8. KETCHUP

Lukt ook niet. Net zoals mayonaise en andere sauzen op basis van eieren. Ketchup gaat opsplitsen in een waterig gedeelte en een soort van tomatenpapje.

9. VOedsel in Blik

Gevaarlijk. De inhoud gaat uitzetten en het blik zal openbarsten. Lokaal ontploffingsgevaar dus!

10. FLESSEN WIJN

Ok, dit lijkt heel stom, maar ik heb het al meermaals voorgehad. Even een flesje wijn of champagne in de diepvriezer stoppen om snel af te koelen. De drank zet uit, en de fles knalt in duizend scherven uiteen. Stom, heel stom.

Drank met een heel hoog alcoholpercentage zoals bepaalde eaux de vie kun je wel in de diepvriezer bewaren. Door het hoge alcoholgehalte bevriezen die niet maar blijven ze wel ijskoud.