Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen.
Schaaldieren bijvoorbeeld. Erwtjes en spinazie ook. Maar pas op: niet alle ingrediënten overleven een verblijf in de diepvriezer. Geloof me: de volgende producten wil je echt niet in je vriezer steken, want het loopt gegarandeerd fout.
Je kunt avocado’s echt niet in de vriezer stoppen. Alle structuur is weg en je krijgt een goor boeltje nadat je ze ontdooid hebt.
Zeker zachte kazen verliezen al hun structuur in de diepvriezer. Harde kazen zou je er in principe nog wel kunnen in bewaren, maar stop die liever gewoon in de ijskast.
Kun je absoluut niet bewaren in de diepvriezer. Dan krijg je echt een vuil papje.
Eens gefrituurd stop je eten ook niet meer in de vriezer. Ook hier krijg je een goor prakje. En de crunch is zeker weg.
Je kunt het wel nog koken nadat je bevroren melk een dag hebt laten rusten in de frigo, maar om te drinken is het echt geen goed idee.
Rauwe eieren al zeker niet. De binnenkant zet uit, en de eieren zullen barsten. Maar ook gekookte eitjes kun je beter niet in de diepvriezer bewaren.
Bewaar je “zachte” verse kruiden in de diepvriezer dan krijg je bruine smurrie. Niet doen.
Lukt ook niet. Net zoals mayonaise en andere sauzen op basis van eieren. Ketchup gaat opsplitsen in een waterig gedeelte en een soort van tomatenpapje.
Gevaarlijk. De inhoud gaat uitzetten en het blik zal openbarsten. Lokaal ontploffingsgevaar dus!
Ok, dit lijkt heel stom, maar ik heb het al meermaals voorgehad. Even een flesje wijn of champagne in de diepvriezer stoppen om snel af te koelen. De drank zet uit, en de fles knalt in duizend scherven uiteen. Stom, heel stom.
Drank met een heel hoog alcoholpercentage zoals bepaalde eaux de vie kun je wel in de diepvriezer bewaren. Door het hoge alcoholgehalte bevriezen die niet maar blijven ze wel ijskoud.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer
Ik wil je iets belangrijks vertellen. Misschien was het je al opgevallen dat het de laatste tijd wat stiller was in onze wijnwinkel www.wijnornelis.be Daar hadden we ook een bijzondere reden voor … Lees meer