Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis
Recept

Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis

Dit heb je nodig 4 personen

Ingrediënten voor de WAfeltjes:
  • 400 gr aardappelen (zonder schil moeten ze 400 gr zijn)
  • 1 ei
  • 80 gr cheddar, geraspt
  • 2 lente-uitjes, in schijfjes
  • enkele stengels verse peterselie, versnipperd
  • 50 gr bloem
  • rozemarijn, oregano, peper, zout
Ingrediënten voor de TOMatencoulis:
  • 1 sjalot
  • 4 tomaten
  • 1/2 glas rode wijn
  • peper, zout, oregano, basilicum, tijm, olijfolie
Ingrediënten voor de rest van het gerecht:
  • 3-4 x entrecote, zo’n 150-200 gr p.p.
  • 4 trosjes kerstomaten (zie foto)
  • verse peterselie
  • peper, zeezout, olijfolie, boter
Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis

Bereiding

17 stappen

1 / 17

Kook voor de wafeltjes de geschilde aardappelen gaar. Giet ze af en spoel ze onder koud water.

2 / 17

Prak ze met een vork plat in een kom. Wanneer het mengsel wat afgekoeld is, voeg je de cheddar toe. Samen met de rest van de ingrediënten, behalve de bloem.

3 / 17

Meng alles goed onder elkaar en voeg dan de bloem toe. Het zou nu een stevig geheel moeten vormen.

4 / 17

Rol in 8 balletjes en zet apart.

5 / 17

Haal je entrecote uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Kruid aan beide kanten met peper en zout.

6 / 17

Vervolgens beginnen we aan de coulis. Versnipper de sjalot en stoof aan in olijfolie.

7 / 17

Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de sauspan. De blokjes moeten niet te fijn zijn, aangezien we het geheel gaan mixen.

8 / 17

Blus met de rode wijn. Kruid met peper, zout, oregano, basilicum en tijm.

9 / 17

Laat een tiental minuten pruttelen op middenlaag vuur en mix vervolgens glad.

10 / 17

Haal het geheel door een zeef en vang het vocht op. Dit is je coulis. Zet apart.

11 / 17

Verwarm de oven voor op 180°C.

12 / 17

Doe de tomaatjes in een ovenschotel en doe er peper, zout en tijm bij. Zet ze 20 minuten in de oven.

13 / 17

Bak de wafeltjes in het wafelijzer. Dit moet telkens zo’n vijf minuutjes. Leg degene die klaar zijn op een rooster in de oven.

14 / 17

Wanneer de wafeltjes klaar zijn, bak je de entrecotes saignant.

15 / 17

Gebruik borden die warm zijn! Smeer een eetlepel coulis in een streep uit op de vier borden. Snijd de biefstuk in reepjes en dresseer deze over de coulis.

16 / 17

Leg er twee wafeltjes bij en daarna een trosje tomaatjes. Werk af met verse peterselie en een streepje olijfolie.

17 / 17

Serveer de coulis er nog apart bij.

Laat het smaken.

Foodie alert want als er één verslaafd is aan koken dan is het Laurence Bemelmans wel. Je kent haar misschien als culiblogster As Cooked by Ginger! Laurence staat werkelijk elke dag achter haar fornuis en tovert de lekkerste gerechten op tafel. Ze is 27 jaar, uit Hasselt, heeft een zoontje van 7 maanden en maatschappelijk assistente. Met As Cooked by Ginger won ze in 2017 de Food Blog Award Best Overall Foodblog!

Laurence heeft een passie voor gezond eten maar zondigt af en toe ook eens keihard. “Het leven draait om balans voor mij. Genieten van het leven en van lekker eten, maar af en toe ook beter weten en gezonde keuzes maken”, vertelt Laurence.

Ze houdt ervan om te experimenteren in de keuken en probeert daarom verschillende stijlen af te wisselen. Ze kookt bijzonder graag Aziatisch maar kan evengoed genieten van een nieuwe pasta, lasagne of echte Vlaamse kost tot Franse keuken. “Ik bak ook bijzonder graag, waardoor er elke zondag een receptje voor ‘Zondag Bakdag’ online komt.”

Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis
Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis

“Ik ben heel vaak, maar dan ook echt heel vaak, in de keuken terug te vinden en geniet enorm van de combinatie koken, fotograferen, stylen en schrijven. Een blog oprichten was voor mij gewoon heel logisch omdat het een combinatie is van alle dingen die ik heel graag doe.” Laurence deelt met plezier één van haar meest succesvolle gerechten; aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis. Alvast smakelijk!

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding

  1. Kook voor de wafeltjes de geschilde aardappelen gaar. Giet ze af en spoel ze onder koud water.
  2. Prak ze met een vork plat in een kom. Wanneer het mengsel wat afgekoeld is, voeg je de cheddar toe. Samen met de rest van de ingrediënten, behalve de bloem.
  3. Meng alles goed onder elkaar en voeg dan de bloem toe. Het zou nu een stevig geheel moeten vormen.
  4. Rol in 8 balletjes en zet apart.
  5. Haal je entrecote uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Kruid aan beide kanten met peper en zout.
  6. Vervolgens beginnen we aan de coulis. Versnipper de sjalot en stoof aan in olijfolie.
  7. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de sauspan. De blokjes moeten niet te fijn zijn, aangezien we het geheel gaan mixen.
  8. Blus met de rode wijn. Kruid met peper, zout, oregano, basilicum en tijm.
  9. Laat een tiental minuten pruttelen op middenlaag vuur en mix vervolgens glad.
  10. Haal het geheel door een zeef en vang het vocht op. Dit is je coulis. Zet apart.
  11. Verwarm de oven voor op 180°C.
  12. Doe de tomaatjes in een ovenschotel en doe er peper, zout en tijm bij. Zet ze 20 minuten in de oven.
  13. Bak de wafeltjes in het wafelijzer. Dit moet telkens zo’n vijf minuutjes. Leg degene die klaar zijn op een rooster in de oven.
  14. Wanneer de wafeltjes klaar zijn, bak je de entrecotes saignant.
  15. Gebruik borden die warm zijn! Smeer een eetlepel coulis in een streep uit op de vier borden. Snijd de biefstuk in reepjes en dresseer deze over de coulis.
  16. Leg er twee wafeltjes bij en daarna een trosje tomaatjes. Werk af met verse peterselie en een streepje olijfolie.
  17. Serveer de coulis er nog apart bij.

MIJN WIJNTIP

Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Diep donkerrood met een weelderige geur van rijpe rode en donkere bessen. De mond is krachtig, met warme en rijke tonen van zwarte kersen en chocolade. Complex maar elegant. Lange fluwelen afdronk met evenwichtige tannines. 80% corvina, 10% corvinone, 5% rondinella, 5% molinara. 15% alc. Serveer bij vlees en harde of blauwe kazen. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen).

Bestel mijn Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

's-rabarbertaart

De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny

Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer