Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis
Recept

Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis

Dit heb je nodig 4 personen

Ingrediënten voor de WAfeltjes:
  • 400 gr aardappelen (zonder schil moeten ze 400 gr zijn)
  • 1 ei
  • 80 gr cheddar, geraspt
  • 2 lente-uitjes, in schijfjes
  • enkele stengels verse peterselie, versnipperd
  • 50 gr bloem
  • rozemarijn, oregano, peper, zout
Ingrediënten voor de TOMatencoulis:
  • 1 sjalot
  • 4 tomaten
  • 1/2 glas rode wijn
  • peper, zout, oregano, basilicum, tijm, olijfolie
Ingrediënten voor de rest van het gerecht:
  • 3-4 x entrecote, zo’n 150-200 gr p.p.
  • 4 trosjes kerstomaten (zie foto)
  • verse peterselie
  • peper, zeezout, olijfolie, boter
Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis

Bereiding

17 stappen

1 / 17

Kook voor de wafeltjes de geschilde aardappelen gaar. Giet ze af en spoel ze onder koud water.

2 / 17

Prak ze met een vork plat in een kom. Wanneer het mengsel wat afgekoeld is, voeg je de cheddar toe. Samen met de rest van de ingrediënten, behalve de bloem.

3 / 17

Meng alles goed onder elkaar en voeg dan de bloem toe. Het zou nu een stevig geheel moeten vormen.

4 / 17

Rol in 8 balletjes en zet apart.

5 / 17

Haal je entrecote uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Kruid aan beide kanten met peper en zout.

6 / 17

Vervolgens beginnen we aan de coulis. Versnipper de sjalot en stoof aan in olijfolie.

7 / 17

Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de sauspan. De blokjes moeten niet te fijn zijn, aangezien we het geheel gaan mixen.

8 / 17

Blus met de rode wijn. Kruid met peper, zout, oregano, basilicum en tijm.

9 / 17

Laat een tiental minuten pruttelen op middenlaag vuur en mix vervolgens glad.

10 / 17

Haal het geheel door een zeef en vang het vocht op. Dit is je coulis. Zet apart.

11 / 17

Verwarm de oven voor op 180°C.

12 / 17

Doe de tomaatjes in een ovenschotel en doe er peper, zout en tijm bij. Zet ze 20 minuten in de oven.

13 / 17

Bak de wafeltjes in het wafelijzer. Dit moet telkens zo’n vijf minuutjes. Leg degene die klaar zijn op een rooster in de oven.

14 / 17

Wanneer de wafeltjes klaar zijn, bak je de entrecotes saignant.

15 / 17

Gebruik borden die warm zijn! Smeer een eetlepel coulis in een streep uit op de vier borden. Snijd de biefstuk in reepjes en dresseer deze over de coulis.

16 / 17

Leg er twee wafeltjes bij en daarna een trosje tomaatjes. Werk af met verse peterselie en een streepje olijfolie.

17 / 17

Serveer de coulis er nog apart bij.

Laat het smaken.

Foodie alert want als er één verslaafd is aan koken dan is het Laurence Bemelmans wel. Je kent haar misschien als culiblogster As Cooked by Ginger! Laurence staat werkelijk elke dag achter haar fornuis en tovert de lekkerste gerechten op tafel. Ze is 27 jaar, uit Hasselt, heeft een zoontje van 7 maanden en maatschappelijk assistente. Met As Cooked by Ginger won ze in 2017 de Food Blog Award Best Overall Foodblog!

Laurence heeft een passie voor gezond eten maar zondigt af en toe ook eens keihard. “Het leven draait om balans voor mij. Genieten van het leven en van lekker eten, maar af en toe ook beter weten en gezonde keuzes maken”, vertelt Laurence.

Ze houdt ervan om te experimenteren in de keuken en probeert daarom verschillende stijlen af te wisselen. Ze kookt bijzonder graag Aziatisch maar kan evengoed genieten van een nieuwe pasta, lasagne of echte Vlaamse kost tot Franse keuken. “Ik bak ook bijzonder graag, waardoor er elke zondag een receptje voor ‘Zondag Bakdag’ online komt.”

Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis
Aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis

“Ik ben heel vaak, maar dan ook echt heel vaak, in de keuken terug te vinden en geniet enorm van de combinatie koken, fotograferen, stylen en schrijven. Een blog oprichten was voor mij gewoon heel logisch omdat het een combinatie is van alle dingen die ik heel graag doe.” Laurence deelt met plezier één van haar meest succesvolle gerechten; aardappelwafeltjes met entrecote en tomatencoulis. Alvast smakelijk!

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding

  1. Kook voor de wafeltjes de geschilde aardappelen gaar. Giet ze af en spoel ze onder koud water.
  2. Prak ze met een vork plat in een kom. Wanneer het mengsel wat afgekoeld is, voeg je de cheddar toe. Samen met de rest van de ingrediënten, behalve de bloem.
  3. Meng alles goed onder elkaar en voeg dan de bloem toe. Het zou nu een stevig geheel moeten vormen.
  4. Rol in 8 balletjes en zet apart.
  5. Haal je entrecote uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Kruid aan beide kanten met peper en zout.
  6. Vervolgens beginnen we aan de coulis. Versnipper de sjalot en stoof aan in olijfolie.
  7. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de sauspan. De blokjes moeten niet te fijn zijn, aangezien we het geheel gaan mixen.
  8. Blus met de rode wijn. Kruid met peper, zout, oregano, basilicum en tijm.
  9. Laat een tiental minuten pruttelen op middenlaag vuur en mix vervolgens glad.
  10. Haal het geheel door een zeef en vang het vocht op. Dit is je coulis. Zet apart.
  11. Verwarm de oven voor op 180°C.
  12. Doe de tomaatjes in een ovenschotel en doe er peper, zout en tijm bij. Zet ze 20 minuten in de oven.
  13. Bak de wafeltjes in het wafelijzer. Dit moet telkens zo’n vijf minuutjes. Leg degene die klaar zijn op een rooster in de oven.
  14. Wanneer de wafeltjes klaar zijn, bak je de entrecotes saignant.
  15. Gebruik borden die warm zijn! Smeer een eetlepel coulis in een streep uit op de vier borden. Snijd de biefstuk in reepjes en dresseer deze over de coulis.
  16. Leg er twee wafeltjes bij en daarna een trosje tomaatjes. Werk af met verse peterselie en een streepje olijfolie.
  17. Serveer de coulis er nog apart bij.

MIJN WIJNTIP

Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Diep donkerrood met een weelderige geur van rijpe rode en donkere bessen. De mond is krachtig, met warme en rijke tonen van zwarte kersen en chocolade. Complex maar elegant. Lange fluwelen afdronk met evenwichtige tannines. 80% corvina, 10% corvinone, 5% rondinella, 5% molinara. 15% alc. Serveer bij vlees en harde of blauwe kazen. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen).

Bestel mijn Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

IMG_6328

Te koop in de Vleeshalle, mijn wrap met Comté kip en appel-vijgensaus #advertentie

Als trotse ambassadeur van Comté mocht ik begin september in De Vleeshalle in Mechelen een gloednieuw recept voorstellen: mijn wrap met Hot & Spicy kip, frisse saus en natuurlijk de onovertroffen Comté … Lees meer

Comté- en Tijmblini met Druiven en HoningmosterdsausWBC-74886

Comté- en Tijmblini met Druiven en Honingmosterdsaus #advertentie

Wie mij kent, weet dat er geen feestavond in ons huis voorbijgaat zonder Comté. Als trotse ambassadeur van deze karaktervolle kaas uit de Jura deel ik al jaren met veel plezier recepten waarin hij de hoofdrol speelt … Lees meer

Comté & honingflan met gekaramelliseerde vijgen WBC-74961

Comté & honingflan met gekaramelliseerde vijgen #advertentie

Als jarenlang ambassadeur van Comté laat ik graag zien hoe veelzijdig deze Franse topkaas wel is. Iedereen kent Comté als een smaakmaker in hartige gerechten, maar wist je dat hij ook perfect tot zijn recht komt in een verfijnd dessert … Lees meer

Oosterse lasagne met gekruid lamsgehakt, aubergine, feta & yoghurtsausWBC-75025

Oosterse lasagne met gekruid lamsgehakt, aubergine, feta & yoghurtsaus

Met dit recept wil ik je heel graag meenemen op een culinaire exotische reis. Stel je even voor: de geur van baharat die zich langzaam verspreidt in je keuken, de warmte van kruidig lamsgehakt en het zachte, geroosterde vruchtvlees van aubergine … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & muntWBC-75294

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & munt

Soms komt een gerecht gewoon vanzelf in balans: een beetje zoet, iets romigs, iets fris, een zachte crunch en een tikkeltje pit. Deze frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas en munt is daar het perfecte voorbeeld van … Lees meer