Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree
Recept

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree

Dit heb je nodig 4 personen

Ingrediënten zoete aardappelpuree
  • 800 gr zoete aardappelen
  • 1 el boter
  • nootmuskaat
  • peper en zout
Ingrediënten Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
  • 600 gr gehakt
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • handvol verse bladpeterselie, fijngehakt
  • enkele blaadjes basilicum
  • 2 sneetjes brood zonder korst, geweekt in melk
  • 250 gr ricotta
  • 25 gr parmezaan
  • 30 gr boter
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
Ingrediënten TOMATENSAUS
  • 1 groot blik tomatenvlees in blokjes (800 gr)
  • 6 kerstomaatjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook uit de knijper
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en fijngesnipperd
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree

Bereiding Zoete aardappel

5 stappen

1 / 5

Schil de zoete aardappelen en snij in stukken.

2 / 5

Kook gedurende ± 15 min. gaar in lichtgezouten water.

3 / 5

Giet af, laat even drogen op het vuur en pureer.

4 / 5

Breng op smaak met de boter, nootmuskaat, peper en zout.

5 / 5

Om het nog nét iets sweeter te maken, voeg ik nog 1 grote wortel toe. 

Bereiding ITALIAANSE GEHAKTBALLETJES

5 stappen

1 / 5

Verhit 1 el olijfolie en fruit de ajuin en knoflook glazig.

2 / 5

Meng het gehakt, de ajuin, de kruiden, het geweekt en uitgeknepen brood, de ricotta en de parmezaan.

3 / 5

Draai balletjes van het gehakt.

4 / 5

Verhit de overige olie en de boter en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin.

5 / 5

Baktijd is afhankelijk van de grootte van de balletjes.

Bereiding TOMATENSAUS

5 stappen

1 / 5

Verhit 3 el olijfolie en fruit hierin de ajuin, look en paprika.

2 / 5

Giet het tomatenvlees bij de ajuin, kruid met peper en zout en laat de saus een 20 minuten sudderen.

3 / 5

Voeg 5 minuten voor einde van de suddertijd de kerstomaatjes toe.

4 / 5

Doe de gehaktballetjes en het braadvocht bij de tomatensaus, laat het geheel nog 5 minuten verder sudderen.

5 / 5

Proeven, en dan afwerken af met basilicum.

Laat het smaken.

Would Be Chef serveert je de lekkerste gerechten uit eigen keuken maar het is met veel water in de mond dat we ook de smakelijkste creaties van andere Would Be Chefs in de spotlights zetten. Deze week een chefkok die de mooiste creaties los laat op Instagram, maak kennis met Davy Caluwaerts.

Balls ✖️brains ➕ barista coffee ➕ slow food ➕ media lover ➕ Marketing Transformation Expert ➕Publicis EMIL✖️@mercedesbenz_belgium ➗ online junkie ♥️™, dat is de samenvatting van Davy Caluwaerts of misschien ken je hem beter als @mediagast via Instagram. Davy zit momenteel volop in een verhuis maar kon toch nog ff de tijd vinden om één van z’n meest heerlijke gerechten te delen met Would Be Chef.

“Koken is pure ontspanning voor me. Ik heb geen probleem om uitgebreid voor mezelf te koken. Mensen doen vaak niet de moeite als ze alleen zijn. Maar dat is mijn moment om nieuwe dingen, ingrediënten, smaakcombinaties, technieken of presentaties te proberen. Want liefst kook ik natuurlijk voor andere mensen. Daarvoor heb ik een eindeloos aantal potjes, kannetjes, vierkant, rond, leisteen en vintage porselein. Ik heb ze nog eens allemaal kunnen tellen, want ik ben volop aan het verhuizen. De keuken is letterlijk het hart van mijn nieuwe stek in Antwerpen. Ik heb die ook zelf getekend met veel bergruimte en plaats voor dresseren maar vooral plaats voor mensen en aperitieven.”

Eén van de meest succesvolle gerechten uit Davy’s keuken zijn de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree. Letterlijk en figuurlijk een bord met ballen en eentje waar hij bij iedereen meenkan scoren. Wij zijn alvast fan!

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding Zoete aardappel

  1. Schil de zoete aardappelen en snij in stukken.
  2. Kook gedurende ± 15 min. gaar in lichtgezouten water.
  3. Giet af, laat even drogen op het vuur en pureer.
  4. Breng op smaak met de boter, nootmuskaat, peper en zout.
  5. Om het nog nét iets sweeter te maken, voeg ik nog 1 grote wortel toe. 

Bereiding ITALIAANSE GEHAKTBALLETJES

  1. Verhit 1 el olijfolie en fruit de ajuin en knoflook glazig.
  2. Meng het gehakt, de ajuin, de kruiden, het geweekt en uitgeknepen brood, de ricotta en de parmezaan.
  3. Draai balletjes van het gehakt.
  4. Verhit de overige olie en de boter en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin.
  5. Baktijd is afhankelijk van de grootte van de balletjes.

Bereiding TOMATENSAUS

  1. Verhit 3 el olijfolie en fruit hierin de ajuin, look en paprika.
  2. Giet het tomatenvlees bij de ajuin, kruid met peper en zout en laat de saus een 20 minuten sudderen.
  3. Voeg 5 minuten voor einde van de suddertijd de kerstomaatjes toe.
  4. Doe de gehaktballetjes en het braadvocht bij de tomatensaus, laat het geheel nog 5 minuten verder sudderen.
  5. Proeven, en dan afwerken af met basilicum.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

's-rabarbertaart

De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny

Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer