Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree
Recept

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree

Dit heb je nodig 4 personen

Ingrediënten zoete aardappelpuree
  • 800 gr zoete aardappelen
  • 1 el boter
  • nootmuskaat
  • peper en zout
Ingrediënten Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
  • 600 gr gehakt
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • handvol verse bladpeterselie, fijngehakt
  • enkele blaadjes basilicum
  • 2 sneetjes brood zonder korst, geweekt in melk
  • 250 gr ricotta
  • 25 gr parmezaan
  • 30 gr boter
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
Ingrediënten TOMATENSAUS
  • 1 groot blik tomatenvlees in blokjes (800 gr)
  • 6 kerstomaatjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook uit de knijper
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en fijngesnipperd
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree

Bereiding Zoete aardappel

5 stappen

1 / 5

Schil de zoete aardappelen en snij in stukken.

2 / 5

Kook gedurende ± 15 min. gaar in lichtgezouten water.

3 / 5

Giet af, laat even drogen op het vuur en pureer.

4 / 5

Breng op smaak met de boter, nootmuskaat, peper en zout.

5 / 5

Om het nog nét iets sweeter te maken, voeg ik nog 1 grote wortel toe. 

Bereiding ITALIAANSE GEHAKTBALLETJES

5 stappen

1 / 5

Verhit 1 el olijfolie en fruit de ajuin en knoflook glazig.

2 / 5

Meng het gehakt, de ajuin, de kruiden, het geweekt en uitgeknepen brood, de ricotta en de parmezaan.

3 / 5

Draai balletjes van het gehakt.

4 / 5

Verhit de overige olie en de boter en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin.

5 / 5

Baktijd is afhankelijk van de grootte van de balletjes.

Bereiding TOMATENSAUS

5 stappen

1 / 5

Verhit 3 el olijfolie en fruit hierin de ajuin, look en paprika.

2 / 5

Giet het tomatenvlees bij de ajuin, kruid met peper en zout en laat de saus een 20 minuten sudderen.

3 / 5

Voeg 5 minuten voor einde van de suddertijd de kerstomaatjes toe.

4 / 5

Doe de gehaktballetjes en het braadvocht bij de tomatensaus, laat het geheel nog 5 minuten verder sudderen.

5 / 5

Proeven, en dan afwerken af met basilicum.

Laat het smaken.

Would Be Chef serveert je de lekkerste gerechten uit eigen keuken maar het is met veel water in de mond dat we ook de smakelijkste creaties van andere Would Be Chefs in de spotlights zetten. Deze week een chefkok die de mooiste creaties los laat op Instagram, maak kennis met Davy Caluwaerts.

Balls ✖️brains ➕ barista coffee ➕ slow food ➕ media lover ➕ Marketing Transformation Expert ➕Publicis EMIL✖️@mercedesbenz_belgium ➗ online junkie ♥️™, dat is de samenvatting van Davy Caluwaerts of misschien ken je hem beter als @mediagast via Instagram. Davy zit momenteel volop in een verhuis maar kon toch nog ff de tijd vinden om één van z’n meest heerlijke gerechten te delen met Would Be Chef.

“Koken is pure ontspanning voor me. Ik heb geen probleem om uitgebreid voor mezelf te koken. Mensen doen vaak niet de moeite als ze alleen zijn. Maar dat is mijn moment om nieuwe dingen, ingrediënten, smaakcombinaties, technieken of presentaties te proberen. Want liefst kook ik natuurlijk voor andere mensen. Daarvoor heb ik een eindeloos aantal potjes, kannetjes, vierkant, rond, leisteen en vintage porselein. Ik heb ze nog eens allemaal kunnen tellen, want ik ben volop aan het verhuizen. De keuken is letterlijk het hart van mijn nieuwe stek in Antwerpen. Ik heb die ook zelf getekend met veel bergruimte en plaats voor dresseren maar vooral plaats voor mensen en aperitieven.”

Eén van de meest succesvolle gerechten uit Davy’s keuken zijn de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree. Letterlijk en figuurlijk een bord met ballen en eentje waar hij bij iedereen meenkan scoren. Wij zijn alvast fan!

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding Zoete aardappel

  1. Schil de zoete aardappelen en snij in stukken.
  2. Kook gedurende ± 15 min. gaar in lichtgezouten water.
  3. Giet af, laat even drogen op het vuur en pureer.
  4. Breng op smaak met de boter, nootmuskaat, peper en zout.
  5. Om het nog nét iets sweeter te maken, voeg ik nog 1 grote wortel toe. 

Bereiding ITALIAANSE GEHAKTBALLETJES

  1. Verhit 1 el olijfolie en fruit de ajuin en knoflook glazig.
  2. Meng het gehakt, de ajuin, de kruiden, het geweekt en uitgeknepen brood, de ricotta en de parmezaan.
  3. Draai balletjes van het gehakt.
  4. Verhit de overige olie en de boter en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin.
  5. Baktijd is afhankelijk van de grootte van de balletjes.

Bereiding TOMATENSAUS

  1. Verhit 3 el olijfolie en fruit hierin de ajuin, look en paprika.
  2. Giet het tomatenvlees bij de ajuin, kruid met peper en zout en laat de saus een 20 minuten sudderen.
  3. Voeg 5 minuten voor einde van de suddertijd de kerstomaatjes toe.
  4. Doe de gehaktballetjes en het braadvocht bij de tomatensaus, laat het geheel nog 5 minuten verder sudderen.
  5. Proeven, en dan afwerken af met basilicum.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hoogstraten Confituur van San Marzano Tomaten van Hoogstraten met gember en komijn 1

#advertentie Confituur van San Marzano Tomaten met gember en komijn

Een pittige en hartige confituur van San Marzano Tomaten, zalige tomaten van Hoogstraten. Heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of boterham, bij kip of vlees … Lees meer

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer