Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree
Recept

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree

Dit heb je nodig 4 personen

Ingrediënten zoete aardappelpuree
  • 800 gr zoete aardappelen
  • 1 el boter
  • nootmuskaat
  • peper en zout
Ingrediënten Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
  • 600 gr gehakt
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • handvol verse bladpeterselie, fijngehakt
  • enkele blaadjes basilicum
  • 2 sneetjes brood zonder korst, geweekt in melk
  • 250 gr ricotta
  • 25 gr parmezaan
  • 30 gr boter
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
Ingrediënten TOMATENSAUS
  • 1 groot blik tomatenvlees in blokjes (800 gr)
  • 6 kerstomaatjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook uit de knijper
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en fijngesnipperd
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree

Bereiding Zoete aardappel

5 stappen

1 / 5

Schil de zoete aardappelen en snij in stukken.

2 / 5

Kook gedurende ± 15 min. gaar in lichtgezouten water.

3 / 5

Giet af, laat even drogen op het vuur en pureer.

4 / 5

Breng op smaak met de boter, nootmuskaat, peper en zout.

5 / 5

Om het nog nét iets sweeter te maken, voeg ik nog 1 grote wortel toe. 

Bereiding ITALIAANSE GEHAKTBALLETJES

5 stappen

1 / 5

Verhit 1 el olijfolie en fruit de ajuin en knoflook glazig.

2 / 5

Meng het gehakt, de ajuin, de kruiden, het geweekt en uitgeknepen brood, de ricotta en de parmezaan.

3 / 5

Draai balletjes van het gehakt.

4 / 5

Verhit de overige olie en de boter en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin.

5 / 5

Baktijd is afhankelijk van de grootte van de balletjes.

Bereiding TOMATENSAUS

5 stappen

1 / 5

Verhit 3 el olijfolie en fruit hierin de ajuin, look en paprika.

2 / 5

Giet het tomatenvlees bij de ajuin, kruid met peper en zout en laat de saus een 20 minuten sudderen.

3 / 5

Voeg 5 minuten voor einde van de suddertijd de kerstomaatjes toe.

4 / 5

Doe de gehaktballetjes en het braadvocht bij de tomatensaus, laat het geheel nog 5 minuten verder sudderen.

5 / 5

Proeven, en dan afwerken af met basilicum.

Laat het smaken.

Would Be Chef serveert je de lekkerste gerechten uit eigen keuken maar het is met veel water in de mond dat we ook de smakelijkste creaties van andere Would Be Chefs in de spotlights zetten. Deze week een chefkok die de mooiste creaties los laat op Instagram, maak kennis met Davy Caluwaerts.

Balls ✖️brains ➕ barista coffee ➕ slow food ➕ media lover ➕ Marketing Transformation Expert ➕Publicis EMIL✖️@mercedesbenz_belgium ➗ online junkie ♥️™, dat is de samenvatting van Davy Caluwaerts of misschien ken je hem beter als @mediagast via Instagram. Davy zit momenteel volop in een verhuis maar kon toch nog ff de tijd vinden om één van z’n meest heerlijke gerechten te delen met Would Be Chef.

“Koken is pure ontspanning voor me. Ik heb geen probleem om uitgebreid voor mezelf te koken. Mensen doen vaak niet de moeite als ze alleen zijn. Maar dat is mijn moment om nieuwe dingen, ingrediënten, smaakcombinaties, technieken of presentaties te proberen. Want liefst kook ik natuurlijk voor andere mensen. Daarvoor heb ik een eindeloos aantal potjes, kannetjes, vierkant, rond, leisteen en vintage porselein. Ik heb ze nog eens allemaal kunnen tellen, want ik ben volop aan het verhuizen. De keuken is letterlijk het hart van mijn nieuwe stek in Antwerpen. Ik heb die ook zelf getekend met veel bergruimte en plaats voor dresseren maar vooral plaats voor mensen en aperitieven.”

Eén van de meest succesvolle gerechten uit Davy’s keuken zijn de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met zoete aardappelpuree. Letterlijk en figuurlijk een bord met ballen en eentje waar hij bij iedereen meenkan scoren. Wij zijn alvast fan!

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding Zoete aardappel

  1. Schil de zoete aardappelen en snij in stukken.
  2. Kook gedurende ± 15 min. gaar in lichtgezouten water.
  3. Giet af, laat even drogen op het vuur en pureer.
  4. Breng op smaak met de boter, nootmuskaat, peper en zout.
  5. Om het nog nét iets sweeter te maken, voeg ik nog 1 grote wortel toe. 

Bereiding ITALIAANSE GEHAKTBALLETJES

  1. Verhit 1 el olijfolie en fruit de ajuin en knoflook glazig.
  2. Meng het gehakt, de ajuin, de kruiden, het geweekt en uitgeknepen brood, de ricotta en de parmezaan.
  3. Draai balletjes van het gehakt.
  4. Verhit de overige olie en de boter en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin.
  5. Baktijd is afhankelijk van de grootte van de balletjes.

Bereiding TOMATENSAUS

  1. Verhit 3 el olijfolie en fruit hierin de ajuin, look en paprika.
  2. Giet het tomatenvlees bij de ajuin, kruid met peper en zout en laat de saus een 20 minuten sudderen.
  3. Voeg 5 minuten voor einde van de suddertijd de kerstomaatjes toe.
  4. Doe de gehaktballetjes en het braadvocht bij de tomatensaus, laat het geheel nog 5 minuten verder sudderen.
  5. Proeven, en dan afwerken af met basilicum.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & muntWBC-75294

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & munt

Soms komt een gerecht gewoon vanzelf in balans: een beetje zoet, iets romigs, iets fris, een zachte crunch en een tikkeltje pit. Deze frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas en munt is daar het perfecte voorbeeld van … Lees meer

Zomerse salade met haring, geroosterde paprika en citrusdressingWBC-75243

Zomerse salade met haring (MSC), geroosterde paprika en citrusdressing #advertentie

Bij Would Be Chef draait het niet alleen om wat er op je bord ligt, maar ook om waar het vandaan komt. In dit frisse, zomerse recept kiezen we bewust voor maatjesharing met het MSC-keurmerk – vis van duurzame herkomst … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of het zomert, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer