Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte

Mijn liefste meme Maria is een paar jaar terug op 93-jarige leeftijd plots overleden. Niet dramatisch. Plots is haar kaarsje uitgegaan, na een lang, mooi, maar ook heftig leven. Ze was nog in goede doen, en altijd erg gelukkig als we haar bezochten, of als ze een feestje mocht meemaken.

De jaarlijkse nieuwjaarsetentjes waren wat dat betreft hoogdagen voor ons allemaal. Dan was de hele familie samen en iedereen kocht dan voor elkaar een cadeautje. Het was elk jaar een zoektocht om voor iedereen een origineel geschenkje te vinden.

Maar de laatste keer dat meme er nog bij was, heeft ze echt wel een topcadeau voor me gekocht, eentje waar ik ontzettend blij mee was: een MilleCroquettes-krokettenmachine. Sindsdien maak ik er vaak kroketjes mee, die me altijd doen terugdenken aan mijn kindertijd, toen ik bij mijn beide meme’s mocht meehelpen met het maken van de kroketjes.

Helemaal feestelijk wordt het wanneer je iets bijzonders gaat doen met je puree. Je kunt er stukjes kaas en ham onder mengen, of overschotjes van kabeljauw, stoofvlees of geplukte kip. Pikante worst ook, stukjes paddenstoel of allerlei kruiden. Ik heb zo echt al heel veel plezierige culinaire experimentjes gedaan, het ene met wat meer succes dan het andere, toegegeven, maar eigenlijk zijn mijn zotte kroketjes zelden mislukt.

Bereiding

 

  1. Maak een mooie stevige aardappelpuree van aardappelen die je zo’n twintig minuutjes kookt en daarna door de roerzeef haalt.
  2. Haal er twee eierdooiers door en werk af met boter en peper en zout.
  3. Duw de afgekoelde puree door de MilleCroquettes-pers, en dan komen er van die fabuleuze pureeworstjes uit gerold die je met je mes in gelijke stukken snijdt.
  4. Haal de worstjes door de losgeklopte eiwitten en vervolgens door paneermeel.
  5. Frituur de kroketten op 200 °C mooi bruin.

 

Deze viskroketjes zijn trouwens ook zalig lekker