Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte
Recept

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1,5 kg aardappelen
  • 2 eieren, gesplitst
  • 50 g boter
  • peper en zout
  • paneerme
Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte
1 / 5

Maak een mooie stevige aardappelpuree van aardappelen die je zo’n twintig minuutjes kookt en daarna door de roerzeef haalt.

2 / 5

Haal er twee eierdooiers door en werk af met boter en peper en zout.

3 / 5

Duw de afgekoelde puree door de MilleCroquettes-pers, en dan komen er van die fabuleuze pureeworstjes uit gerold die je met je mes in gelijke stukken snijdt.

4 / 5

Haal de worstjes door de losgeklopte eiwitten en vervolgens door paneermeel.

5 / 5

Frituur de kroketten op 200 °C mooi bruin.

Laat het smaken.

Mijn liefste meme Maria is een paar jaar terug op 93-jarige leeftijd plots overleden. Niet dramatisch. Plots is haar kaarsje uitgegaan, na een lang, mooi, maar ook heftig leven. Ze was nog in goede doen, en altijd erg gelukkig als we haar bezochten, of als ze een feestje mocht meemaken.

De jaarlijkse nieuwjaarsetentjes waren wat dat betreft hoogdagen voor ons allemaal. Dan was de hele familie samen en iedereen kocht dan voor elkaar een cadeautje. Het was elk jaar een zoektocht om voor iedereen een origineel geschenkje te vinden.

Maar de laatste keer dat meme er nog bij was, heeft ze echt wel een topcadeau voor me gekocht, eentje waar ik ontzettend blij mee was: een MilleCroquettes-krokettenmachine. Sindsdien maak ik er vaak kroketjes mee, die me altijd doen terugdenken aan mijn kindertijd, toen ik bij mijn beide meme’s mocht meehelpen met het maken van de kroketjes.

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte

Helemaal feestelijk wordt het wanneer je iets bijzonders gaat doen met je puree. Je kunt er stukjes kaas en ham onder mengen, of overschotjes van kabeljauw, stoofvlees of geplukte kip. Pikante worst ook, stukjes paddenstoel of allerlei kruiden. Ik heb zo echt al heel veel plezierige culinaire experimentjes gedaan, het ene met wat meer succes dan het andere, toegegeven, maar eigenlijk zijn mijn zotte kroketjes zelden mislukt.

Bereiding

  1. Maak een mooie stevige aardappelpuree van aardappelen die je zo’n twintig minuutjes kookt en daarna door de roerzeef haalt.
  2. Haal er twee eierdooiers door en werk af met boter en peper en zout.
  3. Duw de afgekoelde puree door de MilleCroquettes-pers, en dan komen er van die fabuleuze pureeworstjes uit gerold die je met je mes in gelijke stukken snijdt.
  4. Haal de worstjes door de losgeklopte eiwitten en vervolgens door paneermeel.
  5. Frituur de kroketten op 200 °C mooi bruin.

Deze viskroketjes zijn trouwens ook zalig lekker

ZELFGEMAAKTE VISKROKETTEN
Recept

Zelfgemaakte viskroketten

Zoals je misschien gezien hebt om mijn Instagram Stories (je kunt je hier aanmelden om mij te volgen) heb ik dit weekend uitgebreid gekookt voor vrienden. Eén van de gerechten die ik gemaakt heb was een heerlijk tomatentaartje. Als je een blikje krab met een filet van kabeljauw, en een doosje kruidenkaas mengt, dan heb je best nog wel wat vis over, zelfs als heb je 8 tomatentaartjes gemaakt … Lees meer

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

stanislav-ivanitskiy-2qnyu0DP2JI-unsplash

Wat is een mint julep?

Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer

Hoe maak je de populaire cosmopolitan?

De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat  subtiele zoetheid … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer