Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte
Recept

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1,5 kg aardappelen
  • 2 eieren, gesplitst
  • 50 g boter
  • peper en zout
  • paneerme
Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte
1 / 5

Maak een mooie stevige aardappelpuree van aardappelen die je zo’n twintig minuutjes kookt en daarna door de roerzeef haalt.

2 / 5

Haal er twee eierdooiers door en werk af met boter en peper en zout.

3 / 5

Duw de afgekoelde puree door de MilleCroquettes-pers, en dan komen er van die fabuleuze pureeworstjes uit gerold die je met je mes in gelijke stukken snijdt.

4 / 5

Haal de worstjes door de losgeklopte eiwitten en vervolgens door paneermeel.

5 / 5

Frituur de kroketten op 200 °C mooi bruin.

Laat het smaken.

Mijn liefste meme Maria is een paar jaar terug op 93-jarige leeftijd plots overleden. Niet dramatisch. Plots is haar kaarsje uitgegaan, na een lang, mooi, maar ook heftig leven. Ze was nog in goede doen, en altijd erg gelukkig als we haar bezochten, of als ze een feestje mocht meemaken.

De jaarlijkse nieuwjaarsetentjes waren wat dat betreft hoogdagen voor ons allemaal. Dan was de hele familie samen en iedereen kocht dan voor elkaar een cadeautje. Het was elk jaar een zoektocht om voor iedereen een origineel geschenkje te vinden.

Maar de laatste keer dat meme er nog bij was, heeft ze echt wel een topcadeau voor me gekocht, eentje waar ik ontzettend blij mee was: een MilleCroquettes-krokettenmachine. Sindsdien maak ik er vaak kroketjes mee, die me altijd doen terugdenken aan mijn kindertijd, toen ik bij mijn beide meme’s mocht meehelpen met het maken van de kroketjes.

Kroketjes zoals mijn meme Maria ze altijd maakte

Helemaal feestelijk wordt het wanneer je iets bijzonders gaat doen met je puree. Je kunt er stukjes kaas en ham onder mengen, of overschotjes van kabeljauw, stoofvlees of geplukte kip. Pikante worst ook, stukjes paddenstoel of allerlei kruiden. Ik heb zo echt al heel veel plezierige culinaire experimentjes gedaan, het ene met wat meer succes dan het andere, toegegeven, maar eigenlijk zijn mijn zotte kroketjes zelden mislukt.

Bereiding

  1. Maak een mooie stevige aardappelpuree van aardappelen die je zo’n twintig minuutjes kookt en daarna door de roerzeef haalt.
  2. Haal er twee eierdooiers door en werk af met boter en peper en zout.
  3. Duw de afgekoelde puree door de MilleCroquettes-pers, en dan komen er van die fabuleuze pureeworstjes uit gerold die je met je mes in gelijke stukken snijdt.
  4. Haal de worstjes door de losgeklopte eiwitten en vervolgens door paneermeel.
  5. Frituur de kroketten op 200 °C mooi bruin.

Deze viskroketjes zijn trouwens ook zalig lekker

ZELFGEMAAKTE VISKROKETTEN
Recept

Zelfgemaakte viskroketten

Zoals je misschien gezien hebt om mijn Instagram Stories (je kunt je hier aanmelden om mij te volgen) heb ik dit weekend uitgebreid gekookt voor vrienden. Eén van de gerechten die ik gemaakt heb was een heerlijk tomatentaartje. Als je een blikje krab met een filet van kabeljauw, en een doosje kruidenkaas mengt, dan heb je best nog wel wat vis over, zelfs als heb je 8 tomatentaartjes gemaakt … Lees meer

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Chocolade Milkshake

Chocolade Milkshake

12 september is Chocolate Milkshake Day. Mijn favoriete milkshake is altijd die met bananen geweest. Wellicht omdat mijn mama die vroeger in de zomer wel eens maakte voor ons … Lees meer