In Kruishoutem in Oost-Vlaanderen wordt een zeer bijzonder visje gekweekt: de Omegabaars. Ik ben er echt fan van, om meer dan één reden trouwens. Omegabaars is een klasse apart. Het is zowat de duurzaamste vis ter wereld (bij ons gekweekt!) want in tegenstelling tot andere kweekvis eet Omegabaars geen vis die in het wild moet worden gevangen. Omegabaars eet een 100% plantaardig dieet waardoor de vis bovendien uitzonderlijk veel omega 3 vetzuren bevat en het tot een zeer gezonde vis maakt. Ook kinderen houden van deze lekkere vis!
De duurzame viskwekerij van de Omegabaars verspilt overigens ook geen water dankzij een revolutionair circulair systeem. Naast de kwekerij van de Omegabaars staan namelijk tomatenserres en die vangen regenwater op dat wordt gebruikt om de bassins van de Omegabaars mee te vullen. Uiteraard produceren deze tomatenserres ook warmte. De hitte van die serres wordt aangewend om het water in de aquariums van de Omegabaars te verwarmen.
Je kunt dit fantastisch schone visje gebruiken voor een lekkere tartaar of een ceviche. Je kunt het grillen, bakken of pocheren. Het is echt een fantastisch ingrediënt om creatief mee aan de slag te gaan in de keuken.
Vandaag koos ik er voor om eens een echte klassieker te maken, namelijk Omegabaars meunière. Tong is niet alleen perfect vervangbaar door Omegabaars, het is ook een duurzamere, gezondere keuze én een betere keuze voor je portemonnee. Om er een extra twist aan te geven heb ik er deze keer aardappelpuree bij gemaakt die we in dit gerecht combineren met aardappelchips en erwtjes. Die twee structuren van aardappel samenbrengen op een bord zorgen voor een smeuïge en crunchy touch. En de Omegabaars komt prima tot z’n recht in deze klassieke bereiding.
Wil je trouwens nog een ander recept van me met Omegabaars proberen, lees dan Omegabaars met fregola. Of surf naar de Omegabaars website voor meer informatie!
Je kent de grote hit Piña Colada Song welk van Rupert Holmes, uit 1979. Een prachtig liedje over een koppel dat een beetje uitgeblust is in de relatie en zonder het van elkaar te weten een zoekertje plaatst voor een date … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer
Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer
Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer
Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer
De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat subtiele zoetheid … Lees meer
Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer