Omegabaars meunière met puree, chips en erwtjes
Recept

Omegabaars meunière met puree, chips en erwtjes

Dit heb je nodig 4 personen

 • 4 Omegabaarsfilets
 • 200 gr verse erwtjes
 • 800 gr aardappelen
 • 80 gr chips
 • Peterselie
 • Een scheutje room
 • 1 citroen
 • 150 gr boter
Omegabaars meunière met puree, chips en erwtjes

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Smelt wat boter in de pan en laat die lichtbruin kleuren.

2 / 10

Doe wat peper en zout op de Omegabaars en bak aan op een licht vuur, eerst op de kant zonder vel. Zorg dat de boter niet bruin wordt.

3 / 10

Overgiet de Omegabaars geregeld met wat boter. Dreigt de boter toch te zwart te kleuren, voeg dan een klein klompje extra boter toe en zet het vuur ook wat zachter.

4 / 10

Bak de vis tot hij mooi gaar is.

5 / 10

Haal de Omegabaars uit de pan. Doe wat citroensap in de boter en roer de aangebakken stukjes los in de pan.

6 / 10

Voeg wat vers gehakte peterselie toe.

7 / 10

Kook de aardappelen gaar en pureer ze.

8 / 10

Voeg naar smaak wat room toe, en wat nootmuskaat

9 / 10

Kook je verse erwtjes gaar in wat water met een snuif suiker, zo blijven ze mooi groen. Ze mogen echt knapperig en al dente blijven.

10 / 10

Serveer de vis met daarop de botersaus en daarnaast een mooi lijntje van de puree met daarop de erwtjes, en zet daarop enkele kleinere chips.

Laat het smaken.

In Kruishoutem in Oost-Vlaanderen wordt een zeer bijzonder visje gekweekt: de Omegabaars. Ik ben er echt fan van, om meer dan één reden trouwens. Omegabaars is een klasse apart. Het is zowat de duurzaamste vis ter wereld (bij ons gekweekt!) want in tegenstelling tot andere kweekvis eet Omegabaars geen vis die in het wild moet worden gevangen. Omegabaars eet een 100% plantaardig dieet waardoor de vis bovendien uitzonderlijk veel omega 3 vetzuren bevat en het tot een zeer gezonde vis maakt. Ook kinderen houden van deze lekkere vis!

De duurzame viskwekerij van de Omegabaars verspilt overigens ook geen water dankzij een revolutionair circulair systeem. Naast de kwekerij van de Omegabaars staan namelijk tomatenserres en die vangen regenwater op dat wordt gebruikt om de bassins van de Omegabaars mee te vullen. Uiteraard produceren deze tomatenserres ook warmte. De hitte van die serres wordt aangewend om het water in de aquariums van de Omegabaars te verwarmen.

Je kunt dit fantastisch schone visje gebruiken voor een lekkere tartaar of een ceviche. Je kunt het grillenbakken of pocheren. Het is echt een fantastisch ingrediënt om creatief mee aan de slag te gaan in de keuken.

Vandaag koos ik er voor om eens een echte klassieker te maken, namelijk Omegabaars meunière. Tong is niet alleen perfect vervangbaar door Omegabaars, het is ook een duurzamere, gezondere keuze én een betere keuze voor je portemonnee. Om er een extra twist aan te geven heb ik er deze keer aardappelpuree bij gemaakt die we in dit gerecht combineren met aardappelchips en erwtjes. Die twee structuren van aardappel samenbrengen op een bord zorgen voor een smeuïge en crunchy touch. En de Omegabaars komt prima tot z’n recht in deze klassieke bereiding.

Wil je trouwens nog een ander recept van me met Omegabaars proberen, lees dan Omegabaars met fregola. Of surf naar de Omegabaars website voor meer informatie!

Bereiding

 1. Smelt wat boter in de pan en laat die lichtbruin kleuren.
 2. Doe wat peper en zout op de Omegabaars en bak aan op een licht vuur, eerst op de kant zonder vel. Zorg dat de boter niet bruin wordt.
 3. Overgiet de Omegabaars geregeld met wat boter. Dreigt de boter toch te zwart te kleuren, voeg dan een klein klompje extra boter toe en zet het vuur ook wat zachter.
 4. Bak de vis tot hij mooi gaar is.
 5. Haal de Omegabaars uit de pan. Doe wat citroensap in de boter en roer de aangebakken stukjes los in de pan.
 6. Voeg wat vers gehakte peterselie toe.
 7. Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
 8. Voeg naar smaak wat room toe, en wat nootmuskaat
 9. Kook je verse erwtjes gaar in wat water met een snuif suiker, zo blijven ze mooi groen. Ze mogen echt knapperig en al dente blijven.
 10. Serveer de vis met daarop de botersaus en daarnaast een mooi lijntje van de puree met daarop de erwtjes, en zet daarop enkele kleinere chips.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Chocolade Milkshake

Chocolade Milkshake

12 september is Chocolate Milkshake Day. Mijn favoriete milkshake is altijd die met bananen geweest. Wellicht omdat mijn mama die vroeger in de zomer wel eens maakte voor ons … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer