Omegabaars meunière met puree, chips en erwtjes
Recept

Omegabaars meunière met puree, chips en erwtjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 Omegabaarsfilets
  • 200 gr verse erwtjes
  • 800 gr aardappelen
  • 80 gr chips
  • Peterselie
  • Een scheutje room
  • 1 citroen
  • 150 gr boter
Omegabaars meunière met puree, chips en erwtjes

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Smelt wat boter in de pan en laat die lichtbruin kleuren.

2 / 10

Doe wat peper en zout op de Omegabaars en bak aan op een licht vuur, eerst op de kant zonder vel. Zorg dat de boter niet bruin wordt.

3 / 10

Overgiet de Omegabaars geregeld met wat boter. Dreigt de boter toch te zwart te kleuren, voeg dan een klein klompje extra boter toe en zet het vuur ook wat zachter.

4 / 10

Bak de vis tot hij mooi gaar is.

5 / 10

Haal de Omegabaars uit de pan. Doe wat citroensap in de boter en roer de aangebakken stukjes los in de pan.

6 / 10

Voeg wat vers gehakte peterselie toe.

7 / 10

Kook de aardappelen gaar en pureer ze.

8 / 10

Voeg naar smaak wat room toe, en wat nootmuskaat

9 / 10

Kook je verse erwtjes gaar in wat water met een snuif suiker, zo blijven ze mooi groen. Ze mogen echt knapperig en al dente blijven.

10 / 10

Serveer de vis met daarop de botersaus en daarnaast een mooi lijntje van de puree met daarop de erwtjes, en zet daarop enkele kleinere chips.

Laat het smaken.

In Kruishoutem in Oost-Vlaanderen wordt een zeer bijzonder visje gekweekt: de Omegabaars. Ik ben er echt fan van, om meer dan één reden trouwens. Omegabaars is een klasse apart. Het is zowat de duurzaamste vis ter wereld (bij ons gekweekt!) want in tegenstelling tot andere kweekvis eet Omegabaars geen vis die in het wild moet worden gevangen. Omegabaars eet een 100% plantaardig dieet waardoor de vis bovendien uitzonderlijk veel omega 3 vetzuren bevat en het tot een zeer gezonde vis maakt. Ook kinderen houden van deze lekkere vis!

De duurzame viskwekerij van de Omegabaars verspilt overigens ook geen water dankzij een revolutionair circulair systeem. Naast de kwekerij van de Omegabaars staan namelijk tomatenserres en die vangen regenwater op dat wordt gebruikt om de bassins van de Omegabaars mee te vullen. Uiteraard produceren deze tomatenserres ook warmte. De hitte van die serres wordt aangewend om het water in de aquariums van de Omegabaars te verwarmen.

Je kunt dit fantastisch schone visje gebruiken voor een lekkere tartaar of een ceviche. Je kunt het grillenbakken of pocheren. Het is echt een fantastisch ingrediënt om creatief mee aan de slag te gaan in de keuken.

Vandaag koos ik er voor om eens een echte klassieker te maken, namelijk Omegabaars meunière. Tong is niet alleen perfect vervangbaar door Omegabaars, het is ook een duurzamere, gezondere keuze én een betere keuze voor je portemonnee. Om er een extra twist aan te geven heb ik er deze keer aardappelpuree bij gemaakt die we in dit gerecht combineren met aardappelchips en erwtjes. Die twee structuren van aardappel samenbrengen op een bord zorgen voor een smeuïge en crunchy touch. En de Omegabaars komt prima tot z’n recht in deze klassieke bereiding.

Wil je trouwens nog een ander recept van me met Omegabaars proberen, lees dan Omegabaars met fregola. Of surf naar de Omegabaars website voor meer informatie!

Bereiding

  1. Smelt wat boter in de pan en laat die lichtbruin kleuren.
  2. Doe wat peper en zout op de Omegabaars en bak aan op een licht vuur, eerst op de kant zonder vel. Zorg dat de boter niet bruin wordt.
  3. Overgiet de Omegabaars geregeld met wat boter. Dreigt de boter toch te zwart te kleuren, voeg dan een klein klompje extra boter toe en zet het vuur ook wat zachter.
  4. Bak de vis tot hij mooi gaar is.
  5. Haal de Omegabaars uit de pan. Doe wat citroensap in de boter en roer de aangebakken stukjes los in de pan.
  6. Voeg wat vers gehakte peterselie toe.
  7. Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
  8. Voeg naar smaak wat room toe, en wat nootmuskaat
  9. Kook je verse erwtjes gaar in wat water met een snuif suiker, zo blijven ze mooi groen. Ze mogen echt knapperig en al dente blijven.
  10. Serveer de vis met daarop de botersaus en daarnaast een mooi lijntje van de puree met daarop de erwtjes, en zet daarop enkele kleinere chips.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

stanislav-ivanitskiy-2qnyu0DP2JI-unsplash

Wat is een mint julep?

Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer

Hoe maak je de populaire cosmopolitan?

De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat  subtiele zoetheid … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer