OMEGABAARS MET FREGULA SALADE

In Kruishoutem in Oost-Vlaanderen wordt een zeer bijzonder visje gekweekt: de omegabaars. Een heel duurzame vis die op een honderd procent plantaardig dieet van granen en zaden wordt gekweekt en die heel veel Omega 3 vetzuren bevat, wat deze vis zeer gezond maakt. Op de koop toe is het een behoorlijk stevige vis, wat hem volgens mij uiterst geschikt maakt voor bijvoorbeeld sashimi of sushi, en ook in een tartaar heel makkelijk te gebruiken is. Ik heb er in de Albert Heijn-winkel in Antwerpen een lekker en vooral fris voorgerechtje mee gemaakt in het kader van mijn kookreis “Appie On Tour”.

Bereiding

  1. De omegabaarsfilets in fijne tartaar snijden en een vijftal minuten marineren in wat lepels olijfolie, het limoensap en de limoenzeste.
  2. De granny smith ook snipperen en daaraan toevoegen, samen met de fijngesneden lenteui.
  3. De fregula al dente koken en eens afgekoeld mengen met de fijngesneden bieslook en dille, en een lepeltje magere kwark.
  4. Onderaan in een keukenring of vierkante vorm leg je de fregulasalade, daar boven de gemarineerde omegabaars.
  5. Afwerken doe je met wat extra zeste van limoen en een takje dille