Steak béarnaise met gepofte sjalot en crème van knolselder
Recept

Steak béarnaise met gepofte sjalot en crème van knolselder

Dit heb je nodig 2 personen

  • 3 middelgrote sjalotten
  • 5 teentjes knoflook
  • paar takjes tijm
  • 20 gr kristalsuiker
  • 250 gr knolselder
  • 150 ml melk
  • 2 eierdooiers
  • 1,5 el dragonazijn
  • 2,5 el water
  • 60 gr boter
  • 1 el dragon
  • 300 à 400 gr chateaubriand steak
Steak béarnaise met gepofte sjalot en crème van knolselder

Gepofte sjalotten

5 stappen

1 / 5

Verwarm de oven voor op 200°C.

2 / 5

Ontpel de sjalotten en de teentjes look en snij deze overlangs.

3 / 5

Leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat of in een ovenschaal. Leg de gesneden sjalotten en teentjes look naast elkaar.

4 / 5

Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met gehakte tijm, peper, zout en kristalsuiker.

5 / 5

Vouw de aluminiumfolie dicht, maar zorg dat het niet strak afgesloten is. Zet de plaat of schaal 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Knolseldercrème

5 stappen

1 / 5

Meng 150 ml melk met 150 ml water. Doe dit in een kookpot samen met de diepvries knolselder.

2 / 5

Laat het geheel opkoken tot de knolselder voldoende zacht is (niet volledig gaar koken).

3 / 5

Giet de knolselder af, maar vang het melk/watermengsel op in een aparte pot.

4 / 5

Mix de knolselder droog in de staafmixer.

5 / 5

Doe de gemixte knolselder terug in de kookpot en doe een paar lepels van het kookvocht erbij tot je de gewenste dikte van de crème hebt. Kruid licht bij met peper en zout.

Béarnaise saus

4 stappen

1 / 4

Doe de eierdooiers, dragonazijn en water in een pot. Klop deze los en kruid bij met peper en zout.

2 / 4

Verwarm het mengsel in een steelpan op een middelhoog vuur tot je een mooi ingedikt mengsel krijgt.

3 / 4

Haal de pot van het vuur en doe de klontjes boter erbij. Roer goed door tot de klontjes gesmolten zijn.

4 / 4

Meng de gesneden dragon door de saus en werk eventueel nog af met extra peper en zout.

AFWERKING

3 stappen

1 / 3

Na 40 minuten open je de aluminiumfolie en laat je de sjalotten nog 10 tot 15 minuten verder garen in de oven op 200°C.

2 / 3

Bak je vlees volgens de gewenste cuisson. Na het bakken laat je deze even rusten in aluminiumfolie.

3 / 3

Doe de knolseldercrème in een spuitzak zodat je deze mooi naast de gepofte sjalotten kan dresseren.

Laat het smaken.

Ik wil je vandaag graag eens een mooi recept voorstellen vanop thefoodtryout.com de fijne foodblog van Désiré Ornelis, een neef van mij, en zijn vriend Glenn Barbier. Een supertof koppel dat bezeten is door koken en heerlijke gerechten op tafel weet te toveren. Als je bij hen in De Pinte wordt uitgenodigd valt je mond helemaal open van hun kookkunsten.

Désiré is de gastheer en sommelier, en de chef van de twee is Glenn. Zijn gerechten zijn gewoon af, zien er uit als in een sterrenrestaurant en zijn gewoon super lekker. Straffe en vooral sympathieke gasten, en ze hebben een blog om absoluut te volgen. Je kunt er recepten vinden en wedstrijden, je inschrijven op hun nieuwsbrief, en ze geven fijne culinaire tips.

Steak béarnaise met gepofte sjalot en crème van knolselder

Vandaag deel ik graag eens één van Glenn z’n topgerechten. Dit is een heerlijke klassieker uit de culinaire keuken: steak béarnaise met gepofte sjalot en knolseldercrème die ik al eens bij hen mocht proeven. Lijkt me trouwens een prima gerecht voor de feestdagen. Vlees staat eigenlijk weinig bij Glenn op het menu maar als er dan al eens iets van dat kaliber wordt gekookt dan graag met béarnaisesaus. Glenn legt uit waarom hij deze klassieker graag klaarmaakt..

“Als kind werden we grootgebracht met de klassieke gerechten zoals stoverij, vol-au-vent, hespenrolletjes, etc. Steak béarnaise hoorde zeker in dit rijtje thuis. Vlaams klassiek zoals het hoort, met frietjes en ook iets teveel mayonaise,” aldus Glenn. Maar goed, ik vond dat deze klassieker wel eens een update verdiende en creëerde dit gerecht na veel uitproberen. Voor de basis liet ik mij inspireren door de nostalgische keuken van m’n moeder, de hedendaagse twist bedacht hij tijdens het eindeloos scrollen door Instagram. Want inspiratie kun je volgens mij echt overal vinden.”

Bereiding

Gepofte sjalotten

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Ontpel de sjalotten en de teentjes look en snij deze overlangs.
  3. Leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat of in een ovenschaal. Leg de gesneden sjalotten en teentjes look naast elkaar.
  4. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met gehakte tijm, peper, zout en kristalsuiker.
  5. Vouw de aluminiumfolie dicht, maar zorg dat het niet strak afgesloten is. Zet de plaat of schaal 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Knolseldercrème

  1. Meng 150 ml melk met 150 ml water. Doe dit in een kookpot samen met de diepvries knolselder.
  2. Laat het geheel opkoken tot de knolselder voldoende zacht is (niet volledig gaar koken).
  3. Giet de knolselder af, maar vang het melk/watermengsel op in een aparte pot.
  4. Mix de knolselder droog in de staafmixer.
  5. Doe de gemixte knolselder terug in de kookpot en doe een paar lepels van het kookvocht erbij tot je de gewenste dikte van de crème hebt. Kruid licht bij met peper en zout.

Béarnaise saus

  1. Doe de eierdooiers, dragonazijn en water in een pot. Klop deze los en kruid bij met peper en zout.
  2. Verwarm het mengsel in een steelpan op een middelhoog vuur tot je een mooi ingedikt mengsel krijgt.
  3. Haal de pot van het vuur en doe de klontjes boter erbij. Roer goed door tot de klontjes gesmolten zijn.
  4. Meng de gesneden dragon door de saus en werk eventueel nog af met extra peper en zout.

AFWERKING

  1. Na 40 minuten open je de aluminiumfolie en laat je de sjalotten nog 10 tot 15 minuten verder garen in de oven op 200°C.
  2. Bak je vlees volgens de gewenste cuisson. Na het bakken laat je deze even rusten in aluminiumfolie.
  3. Doe de knolseldercrème in een spuitzak zodat je deze mooi naast de gepofte sjalotten kan dresseren.

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Slahartjes met roze garnalen, surimi, eiwit en mayonaise met magere yoghurt

Gezond eten is één ding, maar onze maaltijden moeten toch ook smakelijk zijn, want anders is de kans groot dat je nadien toch weer gaat zondigen, en dat is nu toch ook niet de bedoeling … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer