Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!
Nieuws

Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!

Soms gebeurt het dat ik moet koken voor mezelf alleen, en weet je wat? Vaak vind ik dat niet leuk. Ik ben graag samen met m’n lief, en ik vind het fijn om voor ons tweetjes te koken. Dan zorg ik dat bij thuiskomst de dampende ovenschotel al klaarstaat. En terwijl onze kat Hockney dan ligt te spinnen aan onze voeten (of wild rondrent, want het is een onstuimige peuter) genieten wij dan samen van de door mij klaargemaakte maaltijd. We drinken een glas wijn en overlopen de dag. Zalig. Maar voor mezelf koken, daar heb ik, als gepassioneerde hobbykok, veel minder plezier aan. En ook al vind ik verse maaltijden essentieel, toch durf ik dan ook wel eens een schoteltje bij de traiteur te halen.

11 november is singles day. En als je praat met mensen die (al lang) alleen zijn, dan blijkt het voor velen toch een uitdaging te zijn: koken enkel voor jezelf. Niet alleen het gedoe, maar ook het feit dat veel verpakkingen in de supermarkt voorzien zijn voor meer dan 1 persoon, maakt het er niet makkelijker op om de moed te vinden om je eigen potje te koken. Daarom heb ik enkele goede tips voor de singels onder mijn volgers, of voor zij die net als ik, geregeld alleen thuis zijn na het werk, en dan niet altijd de moed vinden om te koken. Want koken voor singles kan soms een uitdaging zijn, maar het hoeft niet per se ingewikkeld of tijdrovend te zijn. 

  1. Doe sowieso aan meal prepping om je maaltijden goed voor te bereiden. Dit bespaart tijd en moeite op drukke dagen. Kook bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid van een gerecht en vries de extra porties in. Zo heb je altijd een snelle en gezonde optie bij de hand. Ik heb zo altijd allerlei lekkers in de diepvriezer zitten. De meeste groenten bijvoorbeeld zijn in de diepvries even lekker en gezond. Maar ook overschotjes trek ik vacuüm en bewaar ik in de diepvriezer. Als je dan ‘s morgens het lekkers wat je ‘s avonds wil eten al even in de ijskast legt, gaat dat later die dag echt prima.
  2. Kies liefst voor eenvoudige maar superlekkere recepten die gemakkelijk aan te passen zijn aan de hoeveelheid die je wilt bereiden. Een basisrecept voor bijvoorbeeld pasta, soep, of wokgerechten kan meestal erg makkelijk aangepast worden voor één persoon zonder al teveel gedoe. Maak het jezelf niet moeilijk, maar wees wel creatief, anders wordt koken voor jezelf saai. Op deze blog kun je super veel inspiratie vinden!
  3. Leer vooral ook de kunst van portiebeheer om voedselverspilling te voorkomen. Want dat is misschien wel het meest lastige, dat je als single veel moet weggooien van wat je aankoopt. Investeer in kleiner kookgerei en bewaar de overgebleven ingrediënten in luchtdichte containers of trek vacuüm. Wees creatief met restjes door ze te verwerken in nieuwe gerechten.
  4. Koop je ingrediënten bij de slager, de bakker, de groentewinkel, de viswinkel. Daar kun je porties kopen die precies groot genoeg zijn voor jou, iets waar supermarkten niet altijd op voorzien zijn. Een worstje kopen kan perfect. Een klein stukje vis voor jezelf ook. Drie aardappelen of vier wortelen? Tuurlijk. De kleine zelfstandige zal je graag zien komen en bedienen.
  5. Overweeg misschien om een kookagenda met andere single collega’s te introduceren. Zij hebben namelijk dezelfde uitdagingen als jij. Als je met vijf singles afspreekt om ieder een dag per week te koken, en je de porties dan de volgende dag meeneemt naar kantoor dan help je elkaar enorm en eet je elke dag iets anders.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gruwelijke eerste schooldag...

Gruwelijke eerste schooldag…

Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer

IMG_5323 2

Vandaag gaan we lunchen in het tweede beste restaurant ter wereld

Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer

Waar komt lasagne vandaan en welke variant is mega lekker?

Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer

Velissima

Slechte ervaring in Velissima in Barcelona

Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer

Ik zorg voor de beste muziek voor deze zomer!

Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer

Onveiligheid Barcelona

Toeristen niet meer welkom in Barcelona?

Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer