Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit. In China waren ze er ook vroeg bij! Daar werden rond 200 v.Chr. al bevroren mengsels van melk en rijst geserveerd aan de koninklijke familie. Het zou Marco Polo geweest zijn die in de 13e eeuw de recepten voor ijs naar Europa bracht vanuit het Verre Oosten.
In het Arabische Rijk werden in de middeleeuwen al sorbet-achtige desserts gemaakt met suiker, water en fruit. Maar ere wie ere toekomt: het moderne roomijs begon pas echt vorm te krijgen in Italië in de 16e eeuw, waar het toen al bekend stond als “gelato”. Catherine de’ Medici introduceerde Italiaanse ijsmakers en hun recepten aan het Franse hof toen ze in 1533 trouwde met de toekomstige koning Hendrik II van Frankrijk. Het eerste gedocumenteerde recept voor roomijs in Engeland verschijnt in het boek “Mrs. Mary Eales’s Receipts” uit 1718. In de Verenigde Staten werd roomijs populair in de 18e eeuw.
Maar het was pas in de 19e eeuw, met de uitvinding van commerciële ijsmachines dat roomijs betaalbaar werd wat leidde tot de massale populariteit die het vandaag de dag heeft.
Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer
16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer
Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer
Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer