10 dingen die mensen fout doen wanneer ze willen afvallen

Proberen af te vallen is sowieso niet makkelijk. Maak het jezelf daarom ook niet extra moeilijk. Realistisch zijn is de boodschap. Hou gewoon even rekening met deze tien regeltjes. Ze zullen voor veel mensen super herkenbaar zijn, vrees ik…

1. Teveel focussen op de weegschaal

Het is goed om je regelmatig te wegen. Maar overdrijf daar niet mee. Je gewicht kan naar gelang het moment van de dag zo’n 2 kilo verschillen. Weeg je dus altijd op dezelfde manier, op hetzelfde moment van de dag. En het is de evolutie op langere termijn die belangrijk is. Want afvallen doe je nooit in een rechte lijn.

2. Enkel “light producten” eten

Light producten bevatten dan wel iets minder vet. Maar vaak zit er ter compensatie van dat vet in die producten veel meer suiker. En dat is uiteraard al even erg als vet. Maak jezelf dus niks wijs. Heel veel light producten eten is niet de oplossing.

3. Te weinig bewegen

Het is simpel. Enkel weinig eten is niet de oplossing, en zeker niet op termijn. Wanneer je ook beweegt, val je sneller af. Ga dus sporten. En zoals ik al vaker heb gezegd, wandelen is de beste manier om  af te vallen. Dus niet de lift nemen, maar de trap. Niet met de auto naar de bakker, maar te voet.

4. Teveel of te weinig calorieën eten

Beiden zijn nefast. Je moet een gezond en evenwichtig dieet nastreven. Plots veel te weinig gaan eten helpt je ook niet vooruit. Elk crashdieet heeft de neiging om fout af te lopen! Want vaak compenseer je te weinig eten stiekem tussendoor, of na je dieet, en dan komen de kilo’s er zo weer bij.

5. Het effect van sporten overschatten

Het is goed en nodig om te bewegen, want zo kun je calorieën makkelijker verbranden. Maar wees wel een beetje realistisch in je berekeningen. Je wandelt er niet zomaar een groot bord spaghetti af. Het is èn èn. Je moet minder en gezonder eten altijd combineren met bewegen.

6. Te vaak eten, zelfs wanneer ze geen honger hebben

Te vaak werd er beweerd: je moet de hele dag door blijven eten, ook als je geen honger hebt. Dus kleinere  porties met “gezonde tussendoortjes”. Maar je moet daar ook niet mee overdrijven. Wanneer je echt geen honger hebt moet je ook niet blijven eten uit gewoonte.

7. Negeren wat ze echt eten

Mensen zijn meesters in het zichzelf iets wijsmaken als het over eten en drinken gaat. Ze zeggen dat ze op dieet zijn omdat ze gezonder eten. Maar stiekem eten ze tussendoor toch kleine dingetjes die ze niet meerekenen. Zeer herkenbaar toch? Maar daarmee bedrieg je jezelf en gaat de weegschaal dus niet volgen.

8. Gesuikerde dranken blijven drinken

Fruit is gezond, ja. Maar fruitsap, zelfs al is het gemaakt van 100 procent fruit, blijft heel veel suiker bevatten. Dus een paar glazen sinaasappel drinken ter vervanging van cola is natuurlijk ook niet slim.

9. De labels op producten niet lezen

Soms kunnen bepaalde producten ronkende namen hebben die je doen vermoeden dat ze erg gezond zijn. Maar je moet echt gewoon durven kijken naar de labels, daar zie je hoeveel suiker en hoeveel vet een product echt bevat. Je zult schrikken wat de voedingswaarde is van bepaalde producten waarvan jij dacht dat ze gezond en licht waren.

10. Onrealistische verwachtingen hebben

Dit is wellicht de grootste vergissing die mensen maken. Kilo’s smelten nooit als sneeuw voor de zon, wanneer je op dieet bent. Hoe sneller het gaat, hoe groter de kans dat de kilo’s zelfs terugkomen na de periode van diëten. Je kunt dus beter rustig afvallen en het wel proberen vol te houden.