Ga je met de feesten zelf koken voor vrienden en familieleden? Ben je daar wat zenuwachtig voor?
Dan heb ik tien tips voor jou om de feestavonden gezelliger en relax te maken.
Mijn tien persoonlijke regels voor de betere hobbykok die graag kookt voor een groter gezelschap zet ik graag even op een rijtje voor jullie!
Geniet van de feestdagen, en vooral: kook, en eet smakelijk!
De dag voor het feest beginnen nadenken wat je precies wil maken is natuurlijk geen slim idee. Doe dat minstens een weekje (of een paar dagen) op voorhand. Neus wat in kookboeken. Schrijf wat dingen over. Beslis gewoon ruim op tijd hoe je menu er uit gaat zien. Dat zorgt al voor veel minder paniek de dagen voor het etentje. En dat geldt trouwens ook voor een goede mise-en-place. Alles op de dag zelf willen klaarmaken is geen goed idee. Kook wat je kunt al de dagen op voorhand. En doe de afwerking de avond zelf.
Het slimste is natuurlijk om zoveel mogelijk te bestellen op voorhand. Het is zo ontzettend vervelend om met je boodschappenkarretje door de supermarkt rennen en dan te ontdekken dat bepaalde ingrediënten voor je gerecht uitgeput zijn, terwijl je natuurlijk alle andere ingrediënten wel al uit de rekken hebt geplukt! Dat is balen. Want wat is het alternatief? Dus: op voorhand bestellen, en zeker de moeilijker dingen, waarvan je weet dat je visboer of slager ze ook niet met honderden liggen heeft. Ga er niet zomaar van uit dat hij wel oesters genoeg besteld heeft.
Sorry, maar als je voor een grote groep gaat koken met complexere gerechten, dan zijn boodschappenlijstjes echt nodig. Dat is tegenwoordig niet zo moeilijk meer hé. Je kopieert gewoon de ingrediëntenlijst uit een recept van deze of een andere foodblog naar de notities in je Smartphone, en hop, je hebt alles verzameld in je telefoon. En je kunt rustig afvinken wat er al in je karretje ligt.
Please, een recept nooit voor het eerst maken voor je gasten he. Dat zorgt enkel voor paniek. Geen enkele gast weet tenslotte of het je eerste, derde of zestiende keer is dat je dit gerecht klaarmaakt. Maak enkel dat waar geen paniek bij ontstaan kan. Omdat je het beheerst.
Mensen komen eten voor de gezelligheid. En ze vinden het heerlijk als je gerecht gewoon lekker is. Niemand zit te wachten op de meest complexe gerechten aller tijden. Een zalige pasta, een mooi stukje vis, schelpjes, gegild vlees met heerlijke patatjes, stoofvlees, whatever. Zelfs op feestdagen hoeven mensen niet per se vergezochte sterrengerechten te eten. Je bent Peter Goossens niet. En trouwens: die vertelde me onlangs wat hij graag eet op kerstmis, en dat is eenvoudiger dan je denkt.
Je hoeft heus niet elk onderdeel van je maaltijd zelf te bereiden. Zelf je brood maken, je pasta, je bouillon? Als je dat graag doet, goed kunt, en tijd genoeg hebt, dan is dat heerlijk. Maar je kunt volgens mij veel beter die stress vermijden. Pimpen mag he! Als jij videetjes maakt, dan hoef je de bladerdeegjes heus niet zelf te maken. Zorg dat je vulling top is! No stress!
Ik kook ontzettend graag. En heel af en toe laat ik eens wat hulp toe in de keuken. Maar wie je echt niet naast je wil zien staan is zo’n pottenkijker die alles beter weet. Dat zorgt alleen maar voor stress. Laat iemand de aardappelen schillen, het brood snijden, de vuile borden afruimen of het ijs op tijd uit de diepvriezer halen. Maar jij bent de Would Be Chef! Hou de controle. of je “hulp” wordt eerder een last.
Dat lukt niet met elke mislukking. Wanneer iets echt aangebrand is, dan kom je er niet mee weg. Maar er is niemand die weet hoe je gerecht exact smaken moet. Dus wanneer er iets fout gaat met één van de garnituren, zwijg er dan over, en leg die gewoon niet op een bord. Sauzen die fout gaan kun je vaak nog pimpen door er iets onverwacht aan toe te voegen. En je noemt het dan je eigen twist. Te zacht gekookte aardappelen worden in 1, 2, 3 puree. Groenten die te zacht gekookt zijn kun je onder je aardappelen mengen en dat wordt een stoemp. Of je pureert ze en het wordt een soort van sausje. Dat soort dingen. Breng je mislukkingen met stijl (of kieper ze weg) en geen gast heeft het door.
Aangeschoten in de keuken staan is het allerstomste dat je kunt doen. Voor je het weet maak je domme foutjes, snij je in je vingers, vergeet je ingrediënten, sla je in paniek of word je overmoedig. Dus: een glaasje meedrinken mag zeker. Maar drink ook heel veel water. En eet ook lekker mee. Dan is de kans veel kleiner dat je halfdronken in de keuken staat. Bij mij gaat de riem eraf wanneer het dessert is uitgedeeld. Dan doe ik niks meer en drink mijn glas zonder al te veel zorgen. Het afruimen en de opkuis is vanaf dan voor de rest van het gezelschap. Dat heb ik dan wel verdiend.
Koken is heerlijk. Maar wanneer het voor stress zorgt, dan heb je één of meerdere van de bovenstaande regeltjes niet goed opgevolgd. Je bent te laat begonnen aan je voorbereiding, je bent ingrediënten vergeten, je maakt veel te moeilijke gerechten, misschien voor het eerst, er is iets fout gegaan en je begint er over te zeuren, er staat een zatte nonkel op je vingers te kijken, je bent zelf in de wind, of je hebt de lat op drie sterrenniveau proberen te leggen. Allemaal niet nodig. Dus please: doe het jezelf niet aan. Geniet met volle teugen; het is een feestje. En mensen zijn blij dat ze uitgenodigd zijn. Verwen ze, maar maak het jezelf niet te lastig. Smakelijk! En proficiat. Je bent een Would Be Chef die z’n uiterste best heeft gedaan. Geniet van de complimentjes!
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer