Ga je met de feesten zelf koken voor vrienden en familieleden? Ben je daar wat zenuwachtig voor?
Dan heb ik tien tips voor jou om de feestavonden gezelliger en relax te maken.
Mijn tien persoonlijke regels voor de betere hobbykok die graag kookt voor een groter gezelschap zet ik graag even op een rijtje voor jullie!
Geniet van de feestdagen, en vooral: kook, en eet smakelijk!
De dag voor het feest beginnen nadenken wat je precies wil maken is natuurlijk geen slim idee. Doe dat minstens een weekje (of een paar dagen) op voorhand. Neus wat in kookboeken. Schrijf wat dingen over. Beslis gewoon ruim op tijd hoe je menu er uit gaat zien. Dat zorgt al voor veel minder paniek de dagen voor het etentje. En dat geldt trouwens ook voor een goede mise-en-place. Alles op de dag zelf willen klaarmaken is geen goed idee. Kook wat je kunt al de dagen op voorhand. En doe de afwerking de avond zelf.
Het slimste is natuurlijk om zoveel mogelijk te bestellen op voorhand. Het is zo ontzettend vervelend om met je boodschappenkarretje door de supermarkt rennen en dan te ontdekken dat bepaalde ingrediënten voor je gerecht uitgeput zijn, terwijl je natuurlijk alle andere ingrediënten wel al uit de rekken hebt geplukt! Dat is balen. Want wat is het alternatief? Dus: op voorhand bestellen, en zeker de moeilijker dingen, waarvan je weet dat je visboer of slager ze ook niet met honderden liggen heeft. Ga er niet zomaar van uit dat hij wel oesters genoeg besteld heeft.
Sorry, maar als je voor een grote groep gaat koken met complexere gerechten, dan zijn boodschappenlijstjes echt nodig. Dat is tegenwoordig niet zo moeilijk meer hé. Je kopieert gewoon de ingrediëntenlijst uit een recept van deze of een andere foodblog naar de notities in je Smartphone, en hop, je hebt alles verzameld in je telefoon. En je kunt rustig afvinken wat er al in je karretje ligt.
Please, een recept nooit voor het eerst maken voor je gasten he. Dat zorgt enkel voor paniek. Geen enkele gast weet tenslotte of het je eerste, derde of zestiende keer is dat je dit gerecht klaarmaakt. Maak enkel dat waar geen paniek bij ontstaan kan. Omdat je het beheerst.
Mensen komen eten voor de gezelligheid. En ze vinden het heerlijk als je gerecht gewoon lekker is. Niemand zit te wachten op de meest complexe gerechten aller tijden. Een zalige pasta, een mooi stukje vis, schelpjes, gegild vlees met heerlijke patatjes, stoofvlees, whatever. Zelfs op feestdagen hoeven mensen niet per se vergezochte sterrengerechten te eten. Je bent Peter Goossens niet. En trouwens: die vertelde me onlangs wat hij graag eet op kerstmis, en dat is eenvoudiger dan je denkt.
Je hoeft heus niet elk onderdeel van je maaltijd zelf te bereiden. Zelf je brood maken, je pasta, je bouillon? Als je dat graag doet, goed kunt, en tijd genoeg hebt, dan is dat heerlijk. Maar je kunt volgens mij veel beter die stress vermijden. Pimpen mag he! Als jij videetjes maakt, dan hoef je de bladerdeegjes heus niet zelf te maken. Zorg dat je vulling top is! No stress!
Ik kook ontzettend graag. En heel af en toe laat ik eens wat hulp toe in de keuken. Maar wie je echt niet naast je wil zien staan is zo’n pottenkijker die alles beter weet. Dat zorgt alleen maar voor stress. Laat iemand de aardappelen schillen, het brood snijden, de vuile borden afruimen of het ijs op tijd uit de diepvriezer halen. Maar jij bent de Would Be Chef! Hou de controle. of je “hulp” wordt eerder een last.
Dat lukt niet met elke mislukking. Wanneer iets echt aangebrand is, dan kom je er niet mee weg. Maar er is niemand die weet hoe je gerecht exact smaken moet. Dus wanneer er iets fout gaat met één van de garnituren, zwijg er dan over, en leg die gewoon niet op een bord. Sauzen die fout gaan kun je vaak nog pimpen door er iets onverwacht aan toe te voegen. En je noemt het dan je eigen twist. Te zacht gekookte aardappelen worden in 1, 2, 3 puree. Groenten die te zacht gekookt zijn kun je onder je aardappelen mengen en dat wordt een stoemp. Of je pureert ze en het wordt een soort van sausje. Dat soort dingen. Breng je mislukkingen met stijl (of kieper ze weg) en geen gast heeft het door.
Aangeschoten in de keuken staan is het allerstomste dat je kunt doen. Voor je het weet maak je domme foutjes, snij je in je vingers, vergeet je ingrediënten, sla je in paniek of word je overmoedig. Dus: een glaasje meedrinken mag zeker. Maar drink ook heel veel water. En eet ook lekker mee. Dan is de kans veel kleiner dat je halfdronken in de keuken staat. Bij mij gaat de riem eraf wanneer het dessert is uitgedeeld. Dan doe ik niks meer en drink mijn glas zonder al te veel zorgen. Het afruimen en de opkuis is vanaf dan voor de rest van het gezelschap. Dat heb ik dan wel verdiend.
Koken is heerlijk. Maar wanneer het voor stress zorgt, dan heb je één of meerdere van de bovenstaande regeltjes niet goed opgevolgd. Je bent te laat begonnen aan je voorbereiding, je bent ingrediënten vergeten, je maakt veel te moeilijke gerechten, misschien voor het eerst, er is iets fout gegaan en je begint er over te zeuren, er staat een zatte nonkel op je vingers te kijken, je bent zelf in de wind, of je hebt de lat op drie sterrenniveau proberen te leggen. Allemaal niet nodig. Dus please: doe het jezelf niet aan. Geniet met volle teugen; het is een feestje. En mensen zijn blij dat ze uitgenodigd zijn. Verwen ze, maar maak het jezelf niet te lastig. Smakelijk! En proficiat. Je bent een Would Be Chef die z’n uiterste best heeft gedaan. Geniet van de complimentjes!
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer