Wanneer we echt te maken hebben met een hittegolf, zoals nu, dan moeten we vooral zorgen dat we veel vocht opnemen. Voor je het weet raak je immers uitgedroogd en dat is zeer ongezond. En vocht koelt ons lichaam ook af! Dus drink heel veel water, en eet lekker veel ingrediënten die veel vocht bevatten zoals bijvoorbeeld watermeloen of komkommer. Een volledig overzichtje kun je hier vinden.
Maar er zijn ook ingrediënten die je beter vermijden kunt. Ook al denk je dat je ervan gaat afkoelen, ze hebben min of meer het omgekeerde effect. Maar onthou vooral: drink water, water, water. En eigenlijk nog het beste op kamertemperatuur.
Ons lichaam is een speciale machine. Wanneer je er plotseling ijskoude ingrediënten in gaat kieperen, wanneer het buiten bloedheet is, dan denkt dat lichaam: oei het koelt snel af, laat ons de boel hier maar vlug opwarmen, en dan gebeurt dat ook. Ook al heb je heel even het gevoel dat dat ijskoude ijsje je goed doet, eigenlijk is het omgekeerde het geval.
Vervelend nieuwtje. Want een biertje of een glaasje koude wijn lijkt ook verfrissing te brengen. Het probleem is vooral dat alcohol een valse manier is om vocht tot je te nemen. Integendeel, het is zelfs behoorlijk vochtafdrijvend. Ik los dat trouwens ook op restaurant of bij barbecues op door altijd minstens evenveel water te drinken als alcohol. Ook een prima tip om katers te vermijden trouwens.
Allemaal lekkere ingrediënten, gezond ook, en dus prima om in slaatjes te verwerken. Maar overdrijf er nu ook niet mee. Deze producten zijn namelijk vochtafdrijvend. En dat wil je met deze bloedhete temperaturen dus liefst vermijden. Dus eet ze gerust, want ze zijn gezond en lekker, maar hou er rekening mee dat je extra veel water zal moeten drinken!
Niks verkeerd met een goed stukje vlees. Maar overdrijf ook daarmee niet in de zomer. Die vijf stukken vlees op de barbecue zijn er gewoon los over. Vooral omdat het verteren van vlees veel energie vraagt van je lichaam, dat veroorzaakt thermogenese, en dus ook temperatuurverhoging.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer