4 dingen die je beter niet kunt eten als het echt heet is!

Wanneer we echt te maken hebben met een hittegolf, zoals nu, dan moeten we vooral zorgen dat we veel vocht opnemen. Voor je het weet raak je immers uitgedroogd en dat is zeer ongezond. En vocht koelt ons lichaam ook af! Dus drink heel veel water, en eet lekker veel ingrediënten die veel vocht bevatten zoals bijvoorbeeld watermeloen of komkommer. Een volledig overzichtje kun je hier vinden.

Maar er zijn ook ingrediënten die je beter vermijden kunt. Ook al denk je dat je ervan gaat afkoelen, ze hebben min of meer het omgekeerde effect. Maar onthou vooral: drink water, water, water. En eigenlijk nog het beste op kamertemperatuur.

Ijsjes, Ice Tea, Ijskoffie

Ons lichaam is een speciale machine. Wanneer je er plotseling ijskoude ingrediënten in gaat kieperen, wanneer het buiten bloedheet is, dan denkt dat lichaam: oei het koelt snel af, laat ons de boel hier maar vlug opwarmen, en dan gebeurt dat ook. Ook al heb je heel even het gevoel dat dat ijskoude ijsje je goed doet, eigenlijk is het omgekeerde het geval.

Alcohol

Vervelend nieuwtje. Want een biertje of een glaasje koude wijn lijkt ook verfrissing te brengen. Het probleem is vooral dat alcohol een valse manier is om vocht tot je te nemen. Integendeel, het is zelfs behoorlijk vochtafdrijvend. Ik los dat trouwens ook op restaurant of bij barbecues op door altijd minstens evenveel water te drinken als alcohol. Ook een prima tip om katers te vermijden trouwens.

Mango, venkel, asperges, artisjok

Allemaal lekkere ingrediënten, gezond ook, en dus prima om in slaatjes te verwerken. Maar overdrijf er nu ook niet mee. Deze producten zijn namelijk vochtafdrijvend. En dat wil je met deze bloedhete temperaturen dus liefst vermijden. Dus eet ze gerust, want ze zijn gezond en lekker, maar hou er rekening mee dat je extra veel water zal moeten drinken!

Vlees

Niks verkeerd met een goed stukje vlees. Maar overdrijf ook daarmee niet in de zomer. Die vijf stukken vlees op de barbecue zijn er gewoon los over. Vooral omdat het verteren van vlees veel energie vraagt van je lichaam, dat veroorzaakt thermogenese, en dus ook temperatuurverhoging.