5 buitenlandse chefs naar wie ik opkijk

Het is vandaag International Chef Day. Ik hou ontzettend van onze Belgische keuken, maar er zijn toch ook een pak chefs in het buitenland naar wie ik ontzettend opkijk. Ik zet er hier vandaag graag vijf hele inspirerende op een rijtje voor jullie. Het zijn stuk voor stuk chefs die het klappen van de zweep kennen en die mij met hun gerechten en hun passie voor lekker eten enorm inspireren.

ALBERT ADRIA

De broer van Ferran, Albert Adrià, was in de glorieperiode dat El Bulli het absolute nummer-1-restaurant van de wereld was de patissier van de culinaire tempel in het Catalaanse Roses. Nadat het restaurant in 2011 de deuren definitief sloot, besloot Albert om in Barcelona nieuwe culinaire avonturen te beginnen. Tickets is intussen 1 van de beste restaurants van de wereld, maar Adrià heeft ook nog twee Mexicaanse restaurants Hoja Santa (gastronomisch) en Nino Viejo (street food). Ook een Nikkei restaurant (een kruising tussen Peruaanse en Japanse keuken) Pakta. Een vermout-bar met meer laagdrempelige maar heerlijke tapas Bodega 1900 en met Enigma heeft hij ook weer een heel experimenteel (maar wel duur) haute cuisine-restaurant.

Allemaal verschillende concepten, die stuk voor stuk fantastisch draaien. Adrià is een topondernemer, die ervoor zorgt dat je eet-ervaring in al zijn restaurants echt af is.

ARNAUD LALLEMENT

Toen we meer dan tien jaar geleden op doorreis waren naar het Zuiden van Frankrijk sliepen we voor het eerst in L’Assiette Champenoise in Tinqueux. De jonge chef Arnaud Lallement stond er achter de potten en had toen z’n eerste ster te pakken. Het eten was er toen al fantastisch. Maar Lallement bleef niet bij de pakken zitten en verfijnde z’n keuken voortdurend.

Vandaag heeft zijn eettempel 3 sterren en een welverdiende 19,5 op 20 bij Gault Millau. Hij werkt alleen met absolute topproducten en vooral zijn sauzen zijn wereldklasse. Lallement werkt niet op de grote experimentele vernieuwing, en dat waardeer ik zo hard in hem. Bijna nergens ter wereld kun je zo lekker klassiek eten. Absolute top, en in Reims, dus voor de meeste Vlamingen op rijafstand. Blijf er ook vooral slapen: het hotel is prachtig.

JONNIE BOER

Vertel me niet dat Nederlanders niet kunnen koken. Er is op culinair vlak bij onze Noorderburen al enkele jaren een mooie inhaalbeweging bezig. Sergio Herman had met Oud Sluis één van de toprestaurants in onze regio, en als je vandaag echt op astronomisch gastronomisch niveau eten wilt, dat moet je naar Zwolle, naar de Librije bij Jonnie Boer.

Ik was er intussen verscheidene keren, had ook het geluk om met Nederlands grootste chef in zijn keuken te babbelen over zijn passie en vakmanschap, en heb een eindeloos respect voor zijn creativiteit. Tot 2015 zat de Librije in het zogenaamde ‘boekenhuis’ maar sindsdien werd het restaurant verhuisd naar een oude gevangenis ‘het spinhuis’ en tevens ook het hotel van Jonnie en z’n charmante vrouw Thérèse. Heerlijke plek om te overnachten ook overigens.

Heinz Reitbauer

Heinz Reitbauer is de chef van het fan-tas-tische Steirereck in het Oostenrijkse Wenen. In dit familierestaurant kookt hij met een enorme kennis van de klassieke keuken heerlijk fris en onbevangen topgerechten. Niet voor niks staat Steirereck op de 14de plaats in de World’s 50 Best Restaurants. En de voorbije jaren stonden ze zelfs steevast in de Top 10.

Ik was er al twee keer en werd telkens weg geblazen door het absolute topniveau van deze moderne Oostenrijkse keuken, en ik ga er in de kerstvakantie opnieuw heen. Dat er trouwens tot op vandaag ook nog steeds gewoon een Wienerschnitzel op de kaart staat zegt veel over het respect die Reitbauer voor de roots van de Oostenrijkse keuken, en voor z’n familierestaurant blijft behouden. Topper!

Paul Pairet

Deze rock en roll-chef is geboren in Frankrijk, in de buurt van Perpignan, 54 jaar geleden, maar is nu al een hele tijd aan de slag in Shanghai. Hij heeft verschillende restaurants in de stad. Mr and Mrs Bund is een hele grote Frans-geïnspireerde zaak op The Bund, waar je echt voortreffelijk eten kunt. Maar het experimentele restaurant Ultraviolet van Paul Pairet dat ook altijd hoog genoteerd staat in de World’s 50 Best Restaurants is echt de plek waar hij waanzinnig spannend kookt.

In een hele kleine setting zit je tussen projectieschermen, ook op je tafel worden bewegende beelden geprojecteerd, en door ook met muziek en geuren te experimenteren, creëert de chef een culinaire 4D-wereld die ik werkelijk nog nergens heb meegemaakt. Los van de complete theatrale sfeer die je enkel in heel beperkt en exclusief gezelschap beleven kunt (er staan maar tien stoelen rond de immense tafel) is ook het eten bijzonder lekker, net zoals de aangepaste drankjes. Als je hier ooit binnen raakt ga je een fantastische culinaire ervaring beleven.