Nieuws

Aan welk historisch volk hebben wij onze warme chocomelk te danken?

In het oude Zuid-Amerika, lang voordat chocolademelk zijn weg vond naar moderne koppen en mokken, werd een bittere pasta genaamd Xocoatl door de Maya’s gebruikt om een pittig, oppeppend drankje te maken. Met toevoegingen zoals chilipepers ontstond een drankje dat ver verwijderd was van de zoete, romige chocolademelk die we vandaag de dag kennen.

Met de komst van de Azteken bleef het bittere drankje populair. Het was de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés die in 1519 Mexico binnenviel en een paar jaar later cacao naar Spanje bracht. In Spanje voegden de Spanjaarden ingrediënten zoals melk, kaneel en suiker toe, en zo ontstond de eerste vorm van chocolademelk.

De oorspronkelijke chocolademelk leek echter nog niet op het moderne drankje. Het werd gemaakt door chocoladepasta te persen in blokken en deze blokken op te lossen in kokende melk. Dit proces verliep vaak moeizaam omdat cacao voor de helft uit vet en voor de andere helft uit onoplosbare delen bestaat.

Het was pas ruim 200 jaar later, dankzij de inventiviteit van de Nederlandse chemicus Coenraad van Houten, dat chocolademelk de vorm begon aan te nemen die we vandaag de dag kennen. Van Houten bedacht een manier om het vet van cacao te scheiden. Dit proces was een keerpunt omdat cacaopoeder eenvoudig oploste in zowel warme melk als warm water. Hierdoor werd het makkelijk om chocolademelk thuis te maken, en het drinken ervan werd toegankelijk voor een breed publiek. Vanaf toen werd chocolademelk het geliefde drankje dat velen vandaag koesteren, een comfortabele combinatie van zoet en romigheid die de tand des tijds heeft doorstaan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat zijn pretzels?

Zondag 10 maart is Pretzel day. Maar wat zijn pretzels eigenlijk? Het is een soort zout gebakken deegsnack, meestal gemaakt van een deeg op basis van bloem, water, gist en zout … Lees meer

Ken je deze gekke groente?

Dit blijf ik een bijzondere groente vinden, ook al omdat de naam zo bijzonder is: Jeruzalem artisjok in het Engels, topinambour in het Frans, Aardpeer in het Nederlands … Lees meer

Zijn diepvries groenten zoveel ongezonder dan verse?

Niks gaat boven verse groenten. Maar met diepvriesgroenten is ook niks fout. Wel integendeel. Soms zijn ze zelfs gezonder dan de groenten die je in de supermarkt vindt … Lees meer

Is het slim om vogels te voederen in de winter?

We eten zelf graag iets extra als het koud is buiten, of als de dagen kort zijn. Maar is het ook slim om vogeltjes te voederen? Ik vroeg het me af omdat 3 februari Feed The Birds Day is … Lees meer

National “use your gift card day” in Amerika, hoe slim!

In Amerika hebben ze de meest rare feestdagen of bijzondere dagen, maar deze vind ik eigenlijk wel nuttig, en misschien kan het jou ook wakker schudden … Lees meer

Photo by Tangerine Newt on Unsplash

De meest onnozele culinaire term in Nederland

15 januari de dag van het geperste sap. Fruitsap zoals wij zeggen. Lekker maar niet per se zo gezond als je zou denken. Zeker fruitsap in flessen of brik is vaak bewerkt en bevat veel te veel suikers … Lees meer

Wat is pastrami en hoe eet je het?

14 januari is blijkbaar in Amerika hot pastrami sandwich day. Maar wat is pastrami? Het gerecht heeft eigenlijk zijn oorsprong in Oost-Europese Joodse tradities, maar heeft vooral populariteit verworven in de Amerikaanse keuken … Lees meer

Photo by Manki Kim on Unsplash

Hoe lang moet water koken voor thee?

Doen we toch altijd: ons water goed koken als we warme thee willen maken. dat schijnt helemaal niet nodig te zijn, en zelfs niet wenselijk. Voor goede kwalitatieve thee moet je water niet koken … Lees meer