In het oude Zuid-Amerika, lang voordat chocolademelk zijn weg vond naar moderne koppen en mokken, werd een bittere pasta genaamd Xocoatl door de Maya’s gebruikt om een pittig, oppeppend drankje te maken. Met toevoegingen zoals chilipepers ontstond een drankje dat ver verwijderd was van de zoete, romige chocolademelk die we vandaag de dag kennen.
Met de komst van de Azteken bleef het bittere drankje populair. Het was de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés die in 1519 Mexico binnenviel en een paar jaar later cacao naar Spanje bracht. In Spanje voegden de Spanjaarden ingrediënten zoals melk, kaneel en suiker toe, en zo ontstond de eerste vorm van chocolademelk.
De oorspronkelijke chocolademelk leek echter nog niet op het moderne drankje. Het werd gemaakt door chocoladepasta te persen in blokken en deze blokken op te lossen in kokende melk. Dit proces verliep vaak moeizaam omdat cacao voor de helft uit vet en voor de andere helft uit onoplosbare delen bestaat.
Het was pas ruim 200 jaar later, dankzij de inventiviteit van de Nederlandse chemicus Coenraad van Houten, dat chocolademelk de vorm begon aan te nemen die we vandaag de dag kennen. Van Houten bedacht een manier om het vet van cacao te scheiden. Dit proces was een keerpunt omdat cacaopoeder eenvoudig oploste in zowel warme melk als warm water. Hierdoor werd het makkelijk om chocolademelk thuis te maken, en het drinken ervan werd toegankelijk voor een breed publiek. Vanaf toen werd chocolademelk het geliefde drankje dat velen vandaag koesteren, een comfortabele combinatie van zoet en romigheid die de tand des tijds heeft doorstaan.
Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer
Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer
Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer
Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer
Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer
Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer
Ik hoop dat jullie allemaal super aan het genieten zijn van een heerlijke zomer. Of je nu een verre reis maakt of gewoon thuis de zon opzoekt, het leven lijkt net dat tikkeltje trager en mooier in deze maanden … Lees meer
Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer