In het oude Zuid-Amerika, lang voordat chocolademelk zijn weg vond naar moderne koppen en mokken, werd een bittere pasta genaamd Xocoatl door de Maya’s gebruikt om een pittig, oppeppend drankje te maken. Met toevoegingen zoals chilipepers ontstond een drankje dat ver verwijderd was van de zoete, romige chocolademelk die we vandaag de dag kennen.
Met de komst van de Azteken bleef het bittere drankje populair. Het was de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés die in 1519 Mexico binnenviel en een paar jaar later cacao naar Spanje bracht. In Spanje voegden de Spanjaarden ingrediënten zoals melk, kaneel en suiker toe, en zo ontstond de eerste vorm van chocolademelk.
De oorspronkelijke chocolademelk leek echter nog niet op het moderne drankje. Het werd gemaakt door chocoladepasta te persen in blokken en deze blokken op te lossen in kokende melk. Dit proces verliep vaak moeizaam omdat cacao voor de helft uit vet en voor de andere helft uit onoplosbare delen bestaat.
Het was pas ruim 200 jaar later, dankzij de inventiviteit van de Nederlandse chemicus Coenraad van Houten, dat chocolademelk de vorm begon aan te nemen die we vandaag de dag kennen. Van Houten bedacht een manier om het vet van cacao te scheiden. Dit proces was een keerpunt omdat cacaopoeder eenvoudig oploste in zowel warme melk als warm water. Hierdoor werd het makkelijk om chocolademelk thuis te maken, en het drinken ervan werd toegankelijk voor een breed publiek. Vanaf toen werd chocolademelk het geliefde drankje dat velen vandaag koesteren, een comfortabele combinatie van zoet en romigheid die de tand des tijds heeft doorstaan.
Fettuccine Alfredo is een Italiaans pastagerecht met een romige saus, meestal geserveerd met fettuccine, maar maak ze gerust met andere pasta. De saus is een absolute klassieker vol smaak en bestaat uit boter, room, Parmezaanse kaas, en vaak een beetje knoflook … Lees meer
De chops sticks, ook wel eens “stokjes” genoemd, die je bij de Chinees krijgt lijken voor sommige mensen gruweltuigen die ze absoluut nooit zullen kunnen gebruiken … Lees meer
Bij ons is het niet zo populair maar er zijn landen waar ze er gek op zijn. Pork rind, ook wel bekend als cracklings of pork crackling, is niks meer of niks minder dan de krokante huid van varkensvlees … Lees meer
Wie heeft ooit bedacht: ik ga eens een dessert met wortels maken? Wel, wortelcake heeft zijn oorsprong hier bij ons in Europa, waar wortelen al sinds de middeleeuwen werden gebruikt in zoete gerechten omdat ze een natuurlijke zoetheid hebben … Lees meer
Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lente Festival genoemd, is het grootste traditionele feest in China. Het wordt gevierd volgens de maancyclus, dus de datum varieert tussen 21 januari en 20 februari … Lees meer
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer