Nieuws

Aan welk historisch volk hebben wij onze warme chocomelk te danken?

In het oude Zuid-Amerika, lang voordat chocolademelk zijn weg vond naar moderne koppen en mokken, werd een bittere pasta genaamd Xocoatl door de Maya’s gebruikt om een pittig, oppeppend drankje te maken. Met toevoegingen zoals chilipepers ontstond een drankje dat ver verwijderd was van de zoete, romige chocolademelk die we vandaag de dag kennen.

Met de komst van de Azteken bleef het bittere drankje populair. Het was de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés die in 1519 Mexico binnenviel en een paar jaar later cacao naar Spanje bracht. In Spanje voegden de Spanjaarden ingrediënten zoals melk, kaneel en suiker toe, en zo ontstond de eerste vorm van chocolademelk.

De oorspronkelijke chocolademelk leek echter nog niet op het moderne drankje. Het werd gemaakt door chocoladepasta te persen in blokken en deze blokken op te lossen in kokende melk. Dit proces verliep vaak moeizaam omdat cacao voor de helft uit vet en voor de andere helft uit onoplosbare delen bestaat.

Het was pas ruim 200 jaar later, dankzij de inventiviteit van de Nederlandse chemicus Coenraad van Houten, dat chocolademelk de vorm begon aan te nemen die we vandaag de dag kennen. Van Houten bedacht een manier om het vet van cacao te scheiden. Dit proces was een keerpunt omdat cacaopoeder eenvoudig oploste in zowel warme melk als warm water. Hierdoor werd het makkelijk om chocolademelk thuis te maken, en het drinken ervan werd toegankelijk voor een breed publiek. Vanaf toen werd chocolademelk het geliefde drankje dat velen vandaag koesteren, een comfortabele combinatie van zoet en romigheid die de tand des tijds heeft doorstaan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vakantiefoto

Vakantie, maar ik heb dit nog wel voor jullie in petto…

Na een paar drukke maar hele mooie DJ-weekends in eigen land ben ik de komende maand helemaal in vakantiemodus. Dat wil zeggen dat ik in Spanje veel ga niksen, koken, lezen, wandelen, genieten van het leven, en verder schrijven aan mijn nieuwe boek dat er in het najaar zit aan te komen, als alles goed gaat … Lees meer

Wat is een Cuban sandwich?

Een Cuban sandwich, ook wel bekend als een Cubano, is een populaire sandwich die oorspronkelijk afkomstig is uit Cuba en ook in Amerika zeer populair is en zeker op die plaatsten waar de Cubaanse gemeenschap leeft, zoals Miami, Tampa, en Fort Lauderdale inFlorida … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

Weet jij waar roomijs vandaan komt?

Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit … Lees meer

Wat is het verschil tussen crème brûlée en crema Catalana

Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil … Lees meer

Waar komt de verguisde pizza Hawaii vandaan?

Vergis je niet, “Pizza Hawaii”, ook bekend als Hawaiiaanse pizza, komt oorspronkelijk niet uit Hawaï, maar werd lang geleden, in het jaar 1962 blijkbaar “uitgevonden” door ene Sam Panopoulos, een Griekse immigrant in Canada … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

5 natuurlijke middelen om muggen op afstand te houden

In Barcelona hebben we er gek genoeg geen last van, maar in België komt er ook wel eens zo’n rotmug onze slaapkamer binnen. Muggen kunnen je echt wakker houden en lastig zijn, vooral in de zomermaanden, wanneer je toch af en toe het huis wil verluchten … Lees meer