Afschuwelijk of niet: Gordon Ramsay eet cavia
Nieuws

Afschuwelijk of niet: Gordon Ramsay eet cavia

Hij is een controversieel figuur dat is zeker. Gordon Ramsay, de bekende Britse chef (en ex-topvoetballer) durft wel eens te choqueren op TV. In zijn programma Kitchen Nightmares, de Amerikaanse realityserie die tussen 2007 en 2014 werd uitgezonden op FOX probeerde hij falende restaurants te helpen, maar dat deed hij soms wel op een heel expliciete manier. Vaak was hij bikkelhard en riep en vloekte hij er op los. Maar dat was wellicht ook een deel van het succes.

Nu heeft Ramsay een nieuw programma op National Geopgraphic. In “Uncharted” wil hij nieuwe dingen gaan eten en proeven. Het programma ging op 21 juli in première en meteen ging het fout. Want Ramsay proefde in Peru “guinea pig”. Cavia zeg maar. Een delicatesse daar. En de chef zei in het programma: “I’m telling you: delicious.” Heerlijk dus, dat caviaatje. Delicieus zelfs.

Nu heb ik zelf nooit een cavia gehad, dus ik voel me niet zo ontzettend emotioneel betrokken bij die beestjes. Maar heel veel kijkers van de show wel, dus de discussie is meteen losgebarsten. Kan dit of niet? In Amerika zijn cavia’s erg populair als huisdier, maar in Peru zijn ze net als varkens of koeien gewoon voedsel.

Ramsay zei wel meteen in interviews dat hij in de Verenigde Staten nooit cavia op het menu zou zetten, maar dat hij wel veel respect heeft voor de culinaire tradities in andere landen. Hij at ook wormen in Peru, en vond die ook smaakvol. Hij wil gewoon alles proeven, los van de gevoeligheden in andere landen.

Wat vinden jullie? Foute boel of niet? Ik vind het heel dubbel. Want ik heb zelf wel al eens muskusrat gegeten, maar als iemand mij hond, laat staan kat zou voorschotelen, zou ik dat walgelijk vinden. Terwijl er bij ons dan wel weer paard wordt gegeten, wat ze in Groot-Brittannië dan weer degoutant en barbaars vinden, paarden zijn daar edele dieren.

Ik denk dat we gewoon één ding moeten beseffen. Eet je vlees of vis: dan eet je een dier dat leefde en voor jou is geslacht. Dat moet dus sowieso doodgemaakt worden. Uiteraard zijn er overal andere gevoeligheden en culturele tradities, maar wat is als je echt eerlijk bent het grote verschil tussen koeien en katten, cavia’s en kreeften, varkens en honden, paarden en kippen, konijnen en krokodillen? Ik zou zelf geen cavia eten, denk ik, maar vanmiddag eet ik wellicht wel een lekker bordje Jamon Iberico, daar werd een veel groter en slimmer dier voor geslacht dan een cavia…

Bekijk hier de trailer van het programma.

Gerelateerde nieuwsberichten

_74I8659

Zo zalig zijn zomerse feestjes met Big Green Egg #advertentie

Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer