Hij is een controversieel figuur dat is zeker. Gordon Ramsay, de bekende Britse chef (en ex-topvoetballer) durft wel eens te choqueren op TV. In zijn programma Kitchen Nightmares, de Amerikaanse realityserie die tussen 2007 en 2014 werd uitgezonden op FOX probeerde hij falende restaurants te helpen, maar dat deed hij soms wel op een heel expliciete manier. Vaak was hij bikkelhard en riep en vloekte hij er op los. Maar dat was wellicht ook een deel van het succes.
Nu heeft Ramsay een nieuw programma op National Geopgraphic. In “Uncharted” wil hij nieuwe dingen gaan eten en proeven. Het programma ging op 21 juli in première en meteen ging het fout. Want Ramsay proefde in Peru “guinea pig”. Cavia zeg maar. Een delicatesse daar. En de chef zei in het programma: “I’m telling you: delicious.” Heerlijk dus, dat caviaatje. Delicieus zelfs.
Nu heb ik zelf nooit een cavia gehad, dus ik voel me niet zo ontzettend emotioneel betrokken bij die beestjes. Maar heel veel kijkers van de show wel, dus de discussie is meteen losgebarsten. Kan dit of niet? In Amerika zijn cavia’s erg populair als huisdier, maar in Peru zijn ze net als varkens of koeien gewoon voedsel.
Ramsay zei wel meteen in interviews dat hij in de Verenigde Staten nooit cavia op het menu zou zetten, maar dat hij wel veel respect heeft voor de culinaire tradities in andere landen. Hij at ook wormen in Peru, en vond die ook smaakvol. Hij wil gewoon alles proeven, los van de gevoeligheden in andere landen.
Wat vinden jullie? Foute boel of niet? Ik vind het heel dubbel. Want ik heb zelf wel al eens muskusrat gegeten, maar als iemand mij hond, laat staan kat zou voorschotelen, zou ik dat walgelijk vinden. Terwijl er bij ons dan wel weer paard wordt gegeten, wat ze in Groot-Brittannië dan weer degoutant en barbaars vinden, paarden zijn daar edele dieren.
Ik denk dat we gewoon één ding moeten beseffen. Eet je vlees of vis: dan eet je een dier dat leefde en voor jou is geslacht. Dat moet dus sowieso doodgemaakt worden. Uiteraard zijn er overal andere gevoeligheden en culturele tradities, maar wat is als je echt eerlijk bent het grote verschil tussen koeien en katten, cavia’s en kreeften, varkens en honden, paarden en kippen, konijnen en krokodillen? Ik zou zelf geen cavia eten, denk ik, maar vanmiddag eet ik wellicht wel een lekker bordje Jamon Iberico, daar werd een veel groter en slimmer dier voor geslacht dan een cavia…
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer