Afschuwelijk of niet: Gordon Ramsay eet cavia

Hij is een controversieel figuur dat is zeker. Gordon Ramsay, de bekende Britse chef (en ex-topvoetballer) durft wel eens te choqueren op TV. In zijn programma Kitchen Nightmares, de Amerikaanse realityserie die tussen 2007 en 2014 werd uitgezonden op FOX probeerde hij falende restaurants te helpen, maar dat deed hij soms wel op een heel expliciete manier. Vaak was hij bikkelhard en riep en vloekte hij er op los. Maar dat was wellicht ook een deel van het succes.

Nu heeft Ramsay een nieuw programma op National Geopgraphic. In “Uncharted” wil hij nieuwe dingen gaan eten en proeven. Het programma ging op 21 juli in première en meteen ging het fout. Want Ramsay proefde in Peru “guinea pig”. Cavia zeg maar. Een delicatesse daar. En de chef zei in het programma: “I’m telling you: delicious.” Heerlijk dus, dat caviaatje. Delicieus zelfs.

Nu heb ik zelf nooit een cavia gehad, dus ik voel me niet zo ontzettend emotioneel betrokken bij die beestjes. Maar heel veel kijkers van de show wel, dus de discussie is meteen losgebarsten. Kan dit of niet? In Amerika zijn cavia’s erg populair als huisdier, maar in Peru zijn ze net als varkens of koeien gewoon voedsel.

Ramsay zei wel meteen in interviews dat hij in de Verenigde Staten nooit cavia op het menu zou zetten, maar dat hij wel veel respect heeft voor de culinaire tradities in andere landen. Hij at ook wormen in Peru, en vond die ook smaakvol. Hij wil gewoon alles proeven, los van de gevoeligheden in andere landen.

Wat vinden jullie? Foute boel of niet? Ik vind het heel dubbel. Want ik heb zelf wel al eens muskusrat gegeten, maar als iemand mij hond, laat staan kat zou voorschotelen, zou ik dat walgelijk vinden. Terwijl er bij ons dan wel weer paard wordt gegeten, wat ze in Groot-Brittannië dan weer degoutant en barbaars vinden, paarden zijn daar edele dieren.

Ik denk dat we gewoon één ding moeten beseffen. Eet je vlees of vis: dan eet je een dier dat leefde en voor jou is geslacht. Dat moet dus sowieso doodgemaakt worden. Uiteraard zijn er overal andere gevoeligheden en culturele tradities, maar wat is als je echt eerlijk bent het grote verschil tussen koeien en katten, cavia’s en kreeften, varkens en honden, paarden en kippen, konijnen en krokodillen? Ik zou zelf geen cavia eten, denk ik, maar vanmiddag eet ik wellicht wel een lekker bordje Jamon Iberico, daar werd een veel groter en slimmer dier voor geslacht dan een cavia…

Bekijk hier de trailer van het programma.