Afschuwelijk of niet: Gordon Ramsay eet cavia
Nieuws

Afschuwelijk of niet: Gordon Ramsay eet cavia

Hij is een controversieel figuur dat is zeker. Gordon Ramsay, de bekende Britse chef (en ex-topvoetballer) durft wel eens te choqueren op TV. In zijn programma Kitchen Nightmares, de Amerikaanse realityserie die tussen 2007 en 2014 werd uitgezonden op FOX probeerde hij falende restaurants te helpen, maar dat deed hij soms wel op een heel expliciete manier. Vaak was hij bikkelhard en riep en vloekte hij er op los. Maar dat was wellicht ook een deel van het succes.

Nu heeft Ramsay een nieuw programma op National Geopgraphic. In “Uncharted” wil hij nieuwe dingen gaan eten en proeven. Het programma ging op 21 juli in première en meteen ging het fout. Want Ramsay proefde in Peru “guinea pig”. Cavia zeg maar. Een delicatesse daar. En de chef zei in het programma: “I’m telling you: delicious.” Heerlijk dus, dat caviaatje. Delicieus zelfs.

Nu heb ik zelf nooit een cavia gehad, dus ik voel me niet zo ontzettend emotioneel betrokken bij die beestjes. Maar heel veel kijkers van de show wel, dus de discussie is meteen losgebarsten. Kan dit of niet? In Amerika zijn cavia’s erg populair als huisdier, maar in Peru zijn ze net als varkens of koeien gewoon voedsel.

Ramsay zei wel meteen in interviews dat hij in de Verenigde Staten nooit cavia op het menu zou zetten, maar dat hij wel veel respect heeft voor de culinaire tradities in andere landen. Hij at ook wormen in Peru, en vond die ook smaakvol. Hij wil gewoon alles proeven, los van de gevoeligheden in andere landen.

Wat vinden jullie? Foute boel of niet? Ik vind het heel dubbel. Want ik heb zelf wel al eens muskusrat gegeten, maar als iemand mij hond, laat staan kat zou voorschotelen, zou ik dat walgelijk vinden. Terwijl er bij ons dan wel weer paard wordt gegeten, wat ze in Groot-Brittannië dan weer degoutant en barbaars vinden, paarden zijn daar edele dieren.

Ik denk dat we gewoon één ding moeten beseffen. Eet je vlees of vis: dan eet je een dier dat leefde en voor jou is geslacht. Dat moet dus sowieso doodgemaakt worden. Uiteraard zijn er overal andere gevoeligheden en culturele tradities, maar wat is als je echt eerlijk bent het grote verschil tussen koeien en katten, cavia’s en kreeften, varkens en honden, paarden en kippen, konijnen en krokodillen? Ik zou zelf geen cavia eten, denk ik, maar vanmiddag eet ik wellicht wel een lekker bordje Jamon Iberico, daar werd een veel groter en slimmer dier voor geslacht dan een cavia…

Bekijk hier de trailer van het programma.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer