Om de zoveel tijd duikt het bericht opnieuw op: je zou meer afvallen door koud te douchen. Het heeft blijkbaar iets met bruin en wit vet te maken. Ik vind dat soort dingen meestal quatsch. Afvallen doe je vooral door gezond te eten en te bewegen. Al de rest is abracadabra volgens mij, en ik hecht er niet al te veel belang aan. Maar…
Op de site www.echtgezondafvallen.nl las ik onlangs wel een boeiend artikel over de gezondheidsvoordelen van koud douchen. Je moet het via de link zeker eens lezen. Maar deze passage vond ik wel interessant: De wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit hoe het komt dat je met koud douchen het afvallen versnelt, maar dat het werkt staat vast! Er zijn momenteel twee verklaringen voor dit verschijnsel: de eerste verklaring is dat je lichaam meer z’n best moet doen om warm te blijven, als er van buitenaf een koudeprikkel aan het werk is. Je merkt dat je lichaam zich warm wilt houden, doordat je begint te trillen. Je lichaam heeft daardoor meer energie nodig. Bij een lange kouperiode haalt je lichaam deze energie uit je vetcellen. Een tweede verklaring is dat je spieren meer glucose opnemen uit je bloedbaan bij afkoeling. Dat is gunstig, want zo blijft deze glucose niet hangen in de bloedbaan om te worden verwerkt tot een vetcel.
Ik hoorde zelfs dat je bij een echt koude douche misschien wel 200 calorieën zou kunnen verbranden. Wow. Dat is best veel hoor. Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo’n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen. Eerlijk: daar heb ik toch wel een klein beetje mijn twijfels bij. Maar soit, wie het proberen wil: ga er gerust voor. Maar als het effect niet echt merkbaar is, dan krijg je natuurlijk letterlijk en figuurlijk een koude douche. Sterkte. Ik ga wel wandelen. En ik neem daarna een lekker warme douche.
Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het niet ontzettend breed, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
Het staat op de kaart van sommige restaurants in Europa, maar het gerecht is vooral in Amerika waanzinnig populair. Eggs Benedict is een klassiek brunchgerecht dat bestaat uit een gepocheerd ei dat op een helft van een Engelse muffin wordt geplaatst, bedekt met plakjes ham of spek en overgoten met hollandaisesaus … Lees meer
Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer
Ik ben geen enorme bierdrinker. Geef mij maar een wijntje. Maar ik weet dat veel volgers van Would Be Chef wel eens een biertje kunnen appreciëren. Er zijn massa’s bieren in de wereld, maar het zwaarste commercieel verkrijgbare bier ter wereld is “Snake Venom”, gebrouwen door Brewmeister, een Schotse brouwerij … Lees meer
In de volksmond hoor je wel eens dat cola helpt bij het verwijderen van roestvlekken. Het is zo’n typische Tante Kaat tip. En ja het is geen fabeltje, Cola werkt wel degelijk tegen roest en dat komt door de aanwezigheid van fosforzuur … Lees meer
Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten … Lees meer
Je kent dat gevoel ongetwijfeld. Je ziet een plezant recept op een of andere site, neem nu Would Be Chef. In dat recept worden kruiden gebruikt. Die koop je dan bij de groentenboer, specifiek voor dat recept, maar nadien heb je die kruiden niet per se meteen weer nodig … Lees meer