Fact check: Afvallen door koud te douchen? Zever of niet?

Om de zoveel tijd duikt het bericht opnieuw op: je zou meer afvallen door koud te douchen. Het heeft blijkbaar iets met bruin en wit vet te maken. Ik vind dat soort dingen meestal quatsch. Afvallen doe je vooral door gezond te eten en te bewegen. Al de rest is abracadabra volgens mij, en ik hecht er niet al te veel belang aan. Maar…

Op de site www.echtgezondafvallen.nl las ik onlangs wel een boeiend artikel over de gezondheidsvoordelen van koud douchen. Je moet het via de link zeker eens lezen. Maar deze passage vond ik wel interessant: De wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit hoe het komt dat je met koud douchen het afvallen versnelt, maar dat het werkt staat vast! Er zijn momenteel twee verklaringen voor dit verschijnsel: de eerste verklaring is dat je lichaam meer z’n best moet doen om warm te blijven, als er van buitenaf een koudeprikkel aan het werk is. Je merkt dat je lichaam zich warm wilt houden, doordat je begint te trillen. Je lichaam heeft daardoor meer energie nodig. Bij een lange kouperiode haalt je lichaam deze energie uit je vetcellen. Een tweede verklaring is dat je spieren meer glucose opnemen uit je bloedbaan bij afkoeling. Dat is gunstig, want zo blijft deze glucose niet hangen in de bloedbaan om te worden verwerkt tot een vetcel.

Ik hoorde zelfs dat je bij een echt koude douche misschien wel 200 calorieën zou kunnen verbranden. Wow. Dat is best veel hoor. Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo’n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen. Eerlijk: daar heb ik toch wel een klein beetje mijn twijfels bij. Maar soit, wie het proberen wil: ga er gerust voor. Maar als het effect niet echt merkbaar is, dan krijg je natuurlijk letterlijk en figuurlijk een koude douche. Sterkte. Ik ga wel wandelen. En ik neem daarna een lekker warme douche.