Om de zoveel tijd duikt het bericht opnieuw op: je zou meer afvallen door koud te douchen. Het heeft blijkbaar iets met bruin en wit vet te maken. Ik vind dat soort dingen meestal quatsch. Afvallen doe je vooral door gezond te eten en te bewegen. Al de rest is abracadabra volgens mij, en ik hecht er niet al te veel belang aan. Maar…
Op de site www.echtgezondafvallen.nl las ik onlangs wel een boeiend artikel over de gezondheidsvoordelen van koud douchen. Je moet het via de link zeker eens lezen. Maar deze passage vond ik wel interessant: De wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit hoe het komt dat je met koud douchen het afvallen versnelt, maar dat het werkt staat vast! Er zijn momenteel twee verklaringen voor dit verschijnsel: de eerste verklaring is dat je lichaam meer z’n best moet doen om warm te blijven, als er van buitenaf een koudeprikkel aan het werk is. Je merkt dat je lichaam zich warm wilt houden, doordat je begint te trillen. Je lichaam heeft daardoor meer energie nodig. Bij een lange kouperiode haalt je lichaam deze energie uit je vetcellen. Een tweede verklaring is dat je spieren meer glucose opnemen uit je bloedbaan bij afkoeling. Dat is gunstig, want zo blijft deze glucose niet hangen in de bloedbaan om te worden verwerkt tot een vetcel.
Ik hoorde zelfs dat je bij een echt koude douche misschien wel 200 calorieën zou kunnen verbranden. Wow. Dat is best veel hoor. Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo’n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen. Eerlijk: daar heb ik toch wel een klein beetje mijn twijfels bij. Maar soit, wie het proberen wil: ga er gerust voor. Maar als het effect niet echt merkbaar is, dan krijg je natuurlijk letterlijk en figuurlijk een koude douche. Sterkte. Ik ga wel wandelen. En ik neem daarna een lekker warme douche.
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer
Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer
Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer
Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer
Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer
Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer