De feesten zijn voorbij. Ook al waren ze wat beperkter dan andere jaren, sowieso kwam er weer meer eten en drinken aan te pas dan normaal. Het is dan ook tijd om weer normaal te gaan leven. Ik heb er wel zin in om weer in mijn dagelijkse ritme te kunnen terugkeren. Dat wil in mijn geval zeggen: vroeg opstaan. Radio maken. Gezond eten. Wat sporten. Minder alcohol drinken. Op tijd slapen gaan. Of een siësta doen.
Het is nodig dat ik weer afval. Ik voel me niet zo lekker in m’n vel. Ooit woog ik 114 kilo, toen ging ik hard trainen en anders eten en gingen er bijna 40 kilo af. Nu zit ik weer halfweg. Ik weeg vandaag 92,6 kilo. Dat is voor mij gewoon veel te veel. Maar ik heb voor mezelf nog eens de regels opgelijst waarmee ik destijds zo vermagerd ben, en gezonder ben geworden. En ik zet ze hier nog maar eens online.
Doe je profijt met deze simpele tips. Ik blijf er ook mijn hele leven mee aan de slag, soms met een makkelijkere periodes, soms gaat het wat moeilijker. Maar de tips werken wel! En zo aan het begin van het jaar kunnen ze wel motiverend werken.
Natuurlijk moet je minder eten wanneer je af wil vallen, of toch minstens anders eten. Calorietjes tellen is dan vaak de boodschap. Maar ik maakte er zelf altijd een sport van om zelfs in de periodes dat ik keihard aan het diëten was elke dag lekker te koken. Het gaf me kracht en inspiratie, en vooral goesting om door te gaan. Wanneer diëten enkel niet eten is of enkel sla met sla eten, dan geef je snel op, geloof me. Groenten zijn prima, vis ook, vlees kan evengoed, als je maar uitkijkt wat en hoeveel je eet. Op deze blog staan een heleboel lekkere lichte gerechten.
Bewegen is noodzakelijk. Hardlopen is prima. Maar begin daar maar eens aan van nul, makkelijk is dat niet. Bij wandelen is dat helemaal anders. Iedereen kan het. De ene een paar honderd meter, de andere een marathon. Ik kan enkel zeggen: begin er aan. Voetje per voetje, stap per stap beginnen, en volhouden is de boodschap. Begin met wat je aankan en drijf dan stelselmatig op. Voor je het doorhebt ben je “verslaafd”. Geloof me: niks is zo efficiënt om af te vallen dan wandelen. En nu de dagen weer hard gaan lengen is echt de ideale periode om weer van start te gaan.
Het is zo lekker: een glaasje wijn na de drukke dag. Of een pintje om even te bekomen van het telewerken. Het was ook zo fijn om te klinken op het nieuwe jaar de voorbije weken zo rond de vuurkorf of aan de haag met de buren. Maar alcohol is natuurlijk een ontzettende dikmaker. Schrap je glaasjes daarom niet meteen als je er teveel van houdt, maar drink niet per se de hele fles leeg. Of drink maar om de dag een glas. Of in het weekend. En als je dan alcohol drinkt, drink dan iets goeds.
Ik ben van nature een goede drinker. Ja, wijn lust ik zeker, maar water ook. En dat is echt goed nieuws, want van water drinken blijk je af te vallen. Ik heb op kantoor altijd een fles water naast me staan, en soms drink ik een paar liter per dag. Zeker doen, het zal je lichaam zuiveren!
Bij mij hielp het ontzettend, in de periode dat ik aan het afvallen was: één keer per week zondigde ik keihard. Dan ging ik bijvoorbeeld naar een toprestaurant, en ik zondigde niet een klein beetje, maar heel veel. Als cadeautje. Maar ook omdat dat geen kwaad kan. Psychologisch, maar ook fysiek. Wanneer je enkel heel mager eet denkt je lichaam: de derde wereldoorlog is uitgebroken, rantsoeneren is de boodschap. Wanneer je die magere periode eens stevig doorbreekt, werkt dat als een katalysator, en schiet je verbrandingsoven weer stevig in gang.
Gemakkelijk wordt het nooit, als je echt kilo’s wil verliezen. Voor mijzelf blijft het een flinke strijd, die levenslang gevoerd zal moeten worden. Maar als je volhoudt zul je complimentjes krijgen. Je weegschaal zal beetje bij beetje mooiere cijfers tonen, en dat doet deugd. Je zult maatje per maatje afvallen, en dat is leuk. En mensen zullen je complimentjes geven. Neem die trots in ontvangst. Dat stimuleert je om niet op te geven.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer