Afvallen nadat je teveel hebt gegeten? Hoe kan dat?
Nieuws

Afvallen nadat je teveel hebt gegeten? Hoe kan dat?

Verrassing gisterenmorgen. Anke, mijn ochtendcollega die nu bijna twee en een halve week op dieet is bekende dat ze een lastig weekend achter de rug had. Ze was met haar kindjes op vier verschillende plaatse Sinterklaas gaan vieren en overal werden ze ontvangen met massa’s chocolade en snoepgoed. En Anke en karakter, dat gaat niet altijd zo goed samen. Dus ja, ze had efkes een moeilijk weekend achter de rug, en teveel gesnoept. En daarnaast had ze min of meer hetzelfde gegeten als de rest van de week.

Anke had dus heel veel schrik dat ze zou bijgekomen zijn voor haar dagelijkse weeg-moment. Maar dat was dus helemaal niet het geval. Vrijdag woog Anke nog 68,3 en gisterenmorgen maar 67,9. Met andere woorden, ze was dit weekend 400 gram afgevallen. Tot haar grote vreugde en opluchting. Maar hoe kan dat zomaar? Afvallen terwijl je zoveel gezondigd hebt? Kijk, merkwaardig is dat niet. Toen ik enorm aan het diëten was gebeurde vaak hetzelfde. Een hele week keek ik enorm uit en de weegschaal zakte nauwelijks. En dan zondigde ik even bewust, door eens goed te gaan eten, en de volgende dag woog ik plots minder. Dat komt omdat je verbrandingsmotor op zo’n moment plots weer in gang schiet, na een week van “ontbering”. Niet onlogisch dus. Het punt is dat je nadien soms wel weer wat zwaarder lijkt te wegen. Dus te vroeg juichen heeft ook geen zin. Enfin, we horen zometeen om 20 over 8 wel hoe Ankes gewicht evolueert. We moeten trouwens niet op korte termijn denken. Ook bij WW, het vroegere weight watchers is dat fenomeen bekend. Je valt niet af in een rechte lijn, maar met kleine ups and downs….

De dag nadat je wat teveel gedronken hebt weeg je overigens plots ook minder. Maar daar is natuurlijk ook een reden voor. Door alcohol te drinken verlies je vocht, en dus ook gewicht. Maar geloof me: die vreugde is ook van korte duur.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer