Afvallen nadat je teveel hebt gegeten? Hoe kan dat?

Verrassing gisterenmorgen. Anke, mijn ochtendcollega die nu bijna twee en een halve week op dieet is bekende dat ze een lastig weekend achter de rug had. Ze was met haar kindjes op vier verschillende plaatse Sinterklaas gaan vieren en overal werden ze ontvangen met massa’s chocolade en snoepgoed. En Anke en karakter, dat gaat niet altijd zo goed samen. Dus ja, ze had efkes een moeilijk weekend achter de rug, en teveel gesnoept. En daarnaast had ze min of meer hetzelfde gegeten als de rest van de week.

Anke had dus heel veel schrik dat ze zou bijgekomen zijn voor haar dagelijkse weeg-moment. Maar dat was dus helemaal niet het geval. Vrijdag woog Anke nog 68,3 en gisterenmorgen maar 67,9. Met andere woorden, ze was dit weekend 400 gram afgevallen. Tot haar grote vreugde en opluchting. Maar hoe kan dat zomaar? Afvallen terwijl je zoveel gezondigd hebt? Kijk, merkwaardig is dat niet. Toen ik enorm aan het diĆ«ten was gebeurde vaak hetzelfde. Een hele week keek ik enorm uit en de weegschaal zakte nauwelijks. En dan zondigde ik even bewust, door eens goed te gaan eten, en de volgende dag woog ik plots minder. Dat komt omdat je verbrandingsmotor op zo’n moment plots weer in gang schiet, na een week van “ontbering”. Niet onlogisch dus. Het punt is dat je nadien soms wel weer wat zwaarder lijkt te wegen. Dus te vroeg juichen heeft ook geen zin. Enfin, we horen zometeen om 20 over 8 wel hoe Ankes gewicht evolueert. We moeten trouwens niet op korte termijn denken. Ook bij WW, het vroegere weight watchers is dat fenomeen bekend. Je valt niet af in een rechte lijn, maar met kleine ups and downs….

De dag nadat je wat teveel gedronken hebt weeg je overigens plots ook minder. Maar daar is natuurlijk ook een reden voor. Door alcohol te drinken verlies je vocht, en dus ook gewicht. Maar geloof me: die vreugde is ook van korte duur.