Afvallen nadat je teveel hebt gegeten? Hoe kan dat?
Nieuws

Afvallen nadat je teveel hebt gegeten? Hoe kan dat?

Verrassing gisterenmorgen. Anke, mijn ochtendcollega die nu bijna twee en een halve week op dieet is bekende dat ze een lastig weekend achter de rug had. Ze was met haar kindjes op vier verschillende plaatse Sinterklaas gaan vieren en overal werden ze ontvangen met massa’s chocolade en snoepgoed. En Anke en karakter, dat gaat niet altijd zo goed samen. Dus ja, ze had efkes een moeilijk weekend achter de rug, en teveel gesnoept. En daarnaast had ze min of meer hetzelfde gegeten als de rest van de week.

Anke had dus heel veel schrik dat ze zou bijgekomen zijn voor haar dagelijkse weeg-moment. Maar dat was dus helemaal niet het geval. Vrijdag woog Anke nog 68,3 en gisterenmorgen maar 67,9. Met andere woorden, ze was dit weekend 400 gram afgevallen. Tot haar grote vreugde en opluchting. Maar hoe kan dat zomaar? Afvallen terwijl je zoveel gezondigd hebt? Kijk, merkwaardig is dat niet. Toen ik enorm aan het diëten was gebeurde vaak hetzelfde. Een hele week keek ik enorm uit en de weegschaal zakte nauwelijks. En dan zondigde ik even bewust, door eens goed te gaan eten, en de volgende dag woog ik plots minder. Dat komt omdat je verbrandingsmotor op zo’n moment plots weer in gang schiet, na een week van “ontbering”. Niet onlogisch dus. Het punt is dat je nadien soms wel weer wat zwaarder lijkt te wegen. Dus te vroeg juichen heeft ook geen zin. Enfin, we horen zometeen om 20 over 8 wel hoe Ankes gewicht evolueert. We moeten trouwens niet op korte termijn denken. Ook bij WW, het vroegere weight watchers is dat fenomeen bekend. Je valt niet af in een rechte lijn, maar met kleine ups and downs….

De dag nadat je wat teveel gedronken hebt weeg je overigens plots ook minder. Maar daar is natuurlijk ook een reden voor. Door alcohol te drinken verlies je vocht, en dus ook gewicht. Maar geloof me: die vreugde is ook van korte duur.

Gerelateerde nieuwsberichten

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer

Zo maak je de perfecte geroosterde lamsbout in de oven

Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer