Alle reizen naar Amerika vanaf morgen verboden!

Opvallende maatregel in de strijd tegen het corona-virus: de Amerikaanse president heeft gisteren alle vluchten van Europa naar Amerika voor 1 maand verboden. Hij verwijt de Europese autoriteiten dat ze veel te laks zijn geweest in de strijd tegen het virus en wil niet dat er nog meer toeristen de ziekte binnenbrengen in de Verenigde Staten. Opmerkelijk: toeristen uit het verenigd Koninkrijk zijn wel nog welkom…

Los van het nu en de wenselijkheid van deze draconische maatregel, is dit natuurlijk een gigantische streep door de rekening van vele toeristen. Ik ken zelf zeker een viertal mensen die in de paasvakantie een reis naar Amerika gepland hebben. Die zien hun welverdiende vakantie nu volledig in het water vallen. Geen New York voor hen. De hotels die ze geboekt hebben kunnen ze cancelen, de restaurants die ze wilden bezoeken kunnen ze nu op hun buik schrijven.

We zitten volgens mij trouwens nog niet eens midden in de tunnel, en het einde is nog lang niet in zicht. Reizen naar Italië is sowieso niet aan de orde, reizen naar Madrid en Baskenland wordt ten strengste afgeraden. Mensen die Israël binnenkomen moeten een week verplicht in quarantaine. Ik vraag me af of er überhaupt nog wel gereisd zal worden binnen enkele weken in de paasvakantie.

Ik ken vrienden die een rondreis zouden maken met de kinderen in Zuid-Afrika. Die vragen zich luidop af of dat nu nog wel zal kunnen. Als dat niet lukt zijn ze massa’s geld kwijt, dit is een vakantie waar ze lang voor gespaard hebben. Ik denk trouwens dat wij zelf ook niet zullen kunnen afzakken naar Barcelona binnen drie weken.

In Italië zijn overigens sinds gisteren alle winkels, behalve supermarkten, maar ook alle pubs, cafeetjes en restaurants verplicht gesloten. Ik hoor van mensen in de horeca overal in Europa dat de omzet dramatisch aan het terugvallen is en dat veel restaurants deze situatie niet lang meer financieel zullen kunnen overleven. Ik leef mee met de vele chefs en hun personeel die nu kreunen onder het virus.

Hotels wereldwijd krijgen de laatste weken ook enkel nog afzeggingen. En er wordt nu zelfs gevreesd dat de zomervakantie in het gedrang komt. De gevolgen voor de toeristische sector lijken wereldwijd nauwelijks nog te overzien. Laat ons hopen dat wetenschappers snel met een medicijn komen, want de wereld snakt figuurlijk, en ook letterlijk naar adem.