Ik heb geen alcohol probleem, maar…

Eén van mijn goede voornemens dit jaar is toch wel om een stuk minder alcohol te gaan drinken. Niet dat ik verslaafd was of zo, want ik kan perfect zonder alcohol, maar van pure gewoonte en voor de gezelligheid ging er wel elke dag een flesje open tijdens de lockdown. Na een pittige werkdag een lekker wijntje drinken doet ons gewoon deugd. Ik vind een goed glas bij een lekkere maaltijd gewoon de perfecte afsluiter van de dag.

Maar eerlijk is eerlijk: alcohol, dat is eten en drinken tegelijk. Misschien ben je er niet afhankelijk van, en kun je makkelijks zonder, zoals ik, maar doe je het gewoon uit gezelligheid en uit gewoonte. Maar wanneer je echt wil afvallen dan is het gewoon een heel slecht idee om elke dag in de wijn te vliegen of biertjes te drinken. Daar ben ik nu toch maar mee gestopt, en ik kan je één ding zeggen. Dat heeft meteen effect op de weegschaal bij mij.

Ik ben nu al een paar dagen sober en ik merk het verschil. Niet dat ik nu geen glas meer ga drinken, dat niet. Maar nu ik maar om de paar dagen eens een flesje ga opentrekken ga ik er ook gewoon meer van genieten, dat weet ik zeker. Alcohol als gewoonte is geen goed idee, laat het maar iets zijn voor speciale momenten. En laat ik dan maar klinken op een gezonder leven en op minder kilo’s.

Als geheugensteuntje voor mezelf, en voor alle andere mensen die wat aan hun gewicht willen doen, ga ik toch nog eens op een rijtje zetten hoeveel calorieën er wel in alcohol zitten. En de cijfers zijn gewoon calorieën hé, die zeggen natuurlijk niks over de voedingswaarde van de drank. Want je kunt je wellicht voorstellen dat je beter 100 calorieën aan broccoli eet dan dat je die hoeveelheid alcohol drinkt.

Oh ja, een boterham is zo ongeveer goed voor 80 calorieën, dat geef ik maar even mee, bij wijze van referentie…

 

Een glas champagne: 80 calorieën

Een glas wijn: 90 calorieën

Een pils: 110 calorieën

Een kriek: 135 calorieën

Een Duvel: 175 calorieën

Een blonde Leffe: 205 calorieën

Een mojito: 220 calorieën

Een trappist: 225 calorieën

Een pinacolada: 650 calorieën

Een margarita: 750 caloriën