Alstublieft, stop onmiddellijk met homeparty’s en etentjes

Wij Vlamingen zijn gezelligheidsdieren. Wij houden van sociaal contact. We gaan graag op restaurant. Drinken graag een pintje. Maar dat kan door de lockdown nu allemaal niet meer. Dat is jammer, mar daar is niks aan te doen. We moeten al minstens tot 3 april aanvaarden dat de horeca dicht is. En geloof me, de kans is groot dat dat nog veel langer zal duren.

Nu, veel mensen zijn op dit moment creatief en gebruiken hun vrije tijd om nu gezellige feestjes thuis te organiseren. Op Instastories zie ik op dit moment meer zulke homeparty’s dan normaal. Dat lijkt een slim alternatief. Maar lieve lieve volgers, ik smeek jullie: doe dat gewoon niet meer. Stop ermee.

De restaurants zijn vandaag dicht omdat het geen goed idee is om met veel mensen dicht bij elkaar te zitten. Maar of dat nu in het openbaar is, of bij je vrienden of familie thuis, het risico blijft even groot. Gezellig dicht bij elkaar aan tafel gaan zitten met verschillende vrienden, soms mensen van verschillende generaties is even gevaarlijk om het virus door te geven.

Blijf thuis met je gezin. Met je partner. Of alleen. Zelf heb ik voor de komende maanden elk contact geschrapt. Dat is niet leuk, want ik doe niks liever dan dat: vrienden uitnodigen en ze uitgebreid verwennen met lekker eten en goede wijn, maar nu is de gezondheid van iedereen die ik graag zie gewoon belangrijker. We cancelen alles. Wanneer deze ellende voorbij is zullen we nog uitgebreid klinken op het leven. Maar nu even geen sociaal contact.

En ook aan de chefs die nu aan home cooking voor groepen gaan doen: stop er mee. Het is onverantwoord. Ik weet dat jullie economisch schade ondervinden, dat jullie bloeden. Maar beter dan aan huis voor groepen te gaan koken kun je gerechten in je eigen keuken maken en bezorgen bij mensen thuis. Laat ze online betalen of het geld voor de deur leggen, en zet je heerlijke gerechten bij  hen op de stoep. Alstublieft! Doe het! Wees slim. Blijf thuis.