Anders eten in tijden van corona?
Nieuws

Anders eten in tijden van corona?

Italië is in lockdown gegaan. Volledig. Enkel mensen die echt naar hun werk moeten en niet van thuis uit kunnen werken mogen zich nog verplaatsen. Alle andere mensen wordt gevraagd om thuis te blijven. Alle scholen zijn dicht, alle cinema’s, alle theaters, alle pubs. Mensen gaan massaal hamsteren en in Rome zijn de voorbije nacht blijkbaar enkele nachtwinkels bestormd omdat mensen bang zijn dat er de komende weken schaarste komt.

De restaurants waren de voorbije dagen nog open in Italië, maar ook daar was de sfeer “speciaal” en ook daar waren bizarre taferelen op te merken. Als je op restaurant ging moet je op minstens een meter van elkaar gaan zitten. Zelfs als je samen met je partner arriveerde, de partner met wie je samen in de auto zit, en slaapt, moet je schuin naast elkaar aan tafeltjes gaan zitten. Gezellig is anders. Er komen berichten uit Italië dat ook de horeca plat gaat.

Gaat het bij ons ook zo’n vaart lopen? Laat ons hopen van niet, maar iedereen houdt zijn hart vast vandaag. Je weet natuurlijk nooit hoe de situatie de komende maanden gaat evolueren. Gisteren ging ik zelf op restaurant. Bij de Italiaan. Bij het binnenkomen kreeg je al een licht gênante situatie. Normaal kust de gastvrouw Antonella de gasten enthousiast. Dat was nu wel even anders. Zij wou wel. Maar wij stonden zo’n beetje te twijfelen. En maakten het grapje: zullen we dan maar voetje tik doen? Maar nadien bij het naar buiten gaan, een paar glazen later, werd er wel weer gezoend. Om maar te zeggen: het is nog een beetje zoeken voor iedereen. Het restaurant zat overigens vol. En iedereen zat dicht bij elkaar. Paniek is er bij ons nog niet. Maar je voelt het wel evolueren.

Intussen beginnen ook Belgen een beetje te hamsteren, las ik vanochtend in de krant. Met name rijst en pasta zouden nu veel meer gekocht worden, voor het geval dat de situatie zou verergeren. Het is goed om altijd een voorraadje eten dat niet bederft in huis te hebben. Wat eten in blik. Wat pasta. Wat voorraad in de diepvries. Maar ik zou daar toch ook niet mee overdrijven. In Italië waar de volledige lockdown nu echt een feit is, blijven de winkels wel open. Je moet een meter afstand van andere mensen bewaren, maar de bevoorrading komt er niet in het gedrang. Om maar te zeggen: goed uitkijken is belangrijk, je handen veel wassen ook, zeker als je kookt voor gasten, maar de kalmte bewaren is ook geen slecht idee.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer