Anders eten in tijden van corona?

Italië is in lockdown gegaan. Volledig. Enkel mensen die echt naar hun werk moeten en niet van thuis uit kunnen werken mogen zich nog verplaatsen. Alle andere mensen wordt gevraagd om thuis te blijven. Alle scholen zijn dicht, alle cinema’s, alle theaters, alle pubs. Mensen gaan massaal hamsteren en in Rome zijn de voorbije nacht blijkbaar enkele nachtwinkels bestormd omdat mensen bang zijn dat er de komende weken schaarste komt.

De restaurants waren de voorbije dagen nog open in Italië, maar ook daar was de sfeer “speciaal” en ook daar waren bizarre taferelen op te merken. Als je op restaurant ging moet je op minstens een meter van elkaar gaan zitten. Zelfs als je samen met je partner arriveerde, de partner met wie je samen in de auto zit, en slaapt, moet je schuin naast elkaar aan tafeltjes gaan zitten. Gezellig is anders. Er komen berichten uit Italië dat ook de horeca plat gaat.

Gaat het bij ons ook zo’n vaart lopen? Laat ons hopen van niet, maar iedereen houdt zijn hart vast vandaag. Je weet natuurlijk nooit hoe de situatie de komende maanden gaat evolueren. Gisteren ging ik zelf op restaurant. Bij de Italiaan. Bij het binnenkomen kreeg je al een licht gênante situatie. Normaal kust de gastvrouw Antonella de gasten enthousiast. Dat was nu wel even anders. Zij wou wel. Maar wij stonden zo’n beetje te twijfelen. En maakten het grapje: zullen we dan maar voetje tik doen? Maar nadien bij het naar buiten gaan, een paar glazen later, werd er wel weer gezoend. Om maar te zeggen: het is nog een beetje zoeken voor iedereen. Het restaurant zat overigens vol. En iedereen zat dicht bij elkaar. Paniek is er bij ons nog niet. Maar je voelt het wel evolueren.

Intussen beginnen ook Belgen een beetje te hamsteren, las ik vanochtend in de krant. Met name rijst en pasta zouden nu veel meer gekocht worden, voor het geval dat de situatie zou verergeren. Het is goed om altijd een voorraadje eten dat niet bederft in huis te hebben. Wat eten in blik. Wat pasta. Wat voorraad in de diepvries. Maar ik zou daar toch ook niet mee overdrijven. In Italië waar de volledige lockdown nu echt een feit is, blijven de winkels wel open. Je moet een meter afstand van andere mensen bewaren, maar de bevoorrading komt er niet in het gedrang. Om maar te zeggen: goed uitkijken is belangrijk, je handen veel wassen ook, zeker als je kookt voor gasten, maar de kalmte bewaren is ook geen slecht idee.