Anders eten in tijden van corona?
Nieuws

Anders eten in tijden van corona?

Italië is in lockdown gegaan. Volledig. Enkel mensen die echt naar hun werk moeten en niet van thuis uit kunnen werken mogen zich nog verplaatsen. Alle andere mensen wordt gevraagd om thuis te blijven. Alle scholen zijn dicht, alle cinema’s, alle theaters, alle pubs. Mensen gaan massaal hamsteren en in Rome zijn de voorbije nacht blijkbaar enkele nachtwinkels bestormd omdat mensen bang zijn dat er de komende weken schaarste komt.

De restaurants waren de voorbije dagen nog open in Italië, maar ook daar was de sfeer “speciaal” en ook daar waren bizarre taferelen op te merken. Als je op restaurant ging moet je op minstens een meter van elkaar gaan zitten. Zelfs als je samen met je partner arriveerde, de partner met wie je samen in de auto zit, en slaapt, moet je schuin naast elkaar aan tafeltjes gaan zitten. Gezellig is anders. Er komen berichten uit Italië dat ook de horeca plat gaat.

Gaat het bij ons ook zo’n vaart lopen? Laat ons hopen van niet, maar iedereen houdt zijn hart vast vandaag. Je weet natuurlijk nooit hoe de situatie de komende maanden gaat evolueren. Gisteren ging ik zelf op restaurant. Bij de Italiaan. Bij het binnenkomen kreeg je al een licht gênante situatie. Normaal kust de gastvrouw Antonella de gasten enthousiast. Dat was nu wel even anders. Zij wou wel. Maar wij stonden zo’n beetje te twijfelen. En maakten het grapje: zullen we dan maar voetje tik doen? Maar nadien bij het naar buiten gaan, een paar glazen later, werd er wel weer gezoend. Om maar te zeggen: het is nog een beetje zoeken voor iedereen. Het restaurant zat overigens vol. En iedereen zat dicht bij elkaar. Paniek is er bij ons nog niet. Maar je voelt het wel evolueren.

Intussen beginnen ook Belgen een beetje te hamsteren, las ik vanochtend in de krant. Met name rijst en pasta zouden nu veel meer gekocht worden, voor het geval dat de situatie zou verergeren. Het is goed om altijd een voorraadje eten dat niet bederft in huis te hebben. Wat eten in blik. Wat pasta. Wat voorraad in de diepvries. Maar ik zou daar toch ook niet mee overdrijven. In Italië waar de volledige lockdown nu echt een feit is, blijven de winkels wel open. Je moet een meter afstand van andere mensen bewaren, maar de bevoorrading komt er niet in het gedrang. Om maar te zeggen: goed uitkijken is belangrijk, je handen veel wassen ook, zeker als je kookt voor gasten, maar de kalmte bewaren is ook geen slecht idee.

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer