Italië is in lockdown gegaan. Volledig. Enkel mensen die echt naar hun werk moeten en niet van thuis uit kunnen werken mogen zich nog verplaatsen. Alle andere mensen wordt gevraagd om thuis te blijven. Alle scholen zijn dicht, alle cinema’s, alle theaters, alle pubs. Mensen gaan massaal hamsteren en in Rome zijn de voorbije nacht blijkbaar enkele nachtwinkels bestormd omdat mensen bang zijn dat er de komende weken schaarste komt.
De restaurants waren de voorbije dagen nog open in Italië, maar ook daar was de sfeer “speciaal” en ook daar waren bizarre taferelen op te merken. Als je op restaurant ging moet je op minstens een meter van elkaar gaan zitten. Zelfs als je samen met je partner arriveerde, de partner met wie je samen in de auto zit, en slaapt, moet je schuin naast elkaar aan tafeltjes gaan zitten. Gezellig is anders. Er komen berichten uit Italië dat ook de horeca plat gaat.
Gaat het bij ons ook zo’n vaart lopen? Laat ons hopen van niet, maar iedereen houdt zijn hart vast vandaag. Je weet natuurlijk nooit hoe de situatie de komende maanden gaat evolueren. Gisteren ging ik zelf op restaurant. Bij de Italiaan. Bij het binnenkomen kreeg je al een licht gênante situatie. Normaal kust de gastvrouw Antonella de gasten enthousiast. Dat was nu wel even anders. Zij wou wel. Maar wij stonden zo’n beetje te twijfelen. En maakten het grapje: zullen we dan maar voetje tik doen? Maar nadien bij het naar buiten gaan, een paar glazen later, werd er wel weer gezoend. Om maar te zeggen: het is nog een beetje zoeken voor iedereen. Het restaurant zat overigens vol. En iedereen zat dicht bij elkaar. Paniek is er bij ons nog niet. Maar je voelt het wel evolueren.
Intussen beginnen ook Belgen een beetje te hamsteren, las ik vanochtend in de krant. Met name rijst en pasta zouden nu veel meer gekocht worden, voor het geval dat de situatie zou verergeren. Het is goed om altijd een voorraadje eten dat niet bederft in huis te hebben. Wat eten in blik. Wat pasta. Wat voorraad in de diepvries. Maar ik zou daar toch ook niet mee overdrijven. In Italië waar de volledige lockdown nu echt een feit is, blijven de winkels wel open. Je moet een meter afstand van andere mensen bewaren, maar de bevoorrading komt er niet in het gedrang. Om maar te zeggen: goed uitkijken is belangrijk, je handen veel wassen ook, zeker als je kookt voor gasten, maar de kalmte bewaren is ook geen slecht idee.
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer