Bah... Het soort gaste dat ik echt niet kan verdragen op restaurant...
Nieuws

Bah… Het soort gaste dat ik echt niet kan verdragen op restaurant…

Gisterenavond, bij een lekkere Italiaan in Barcelona, gebeurde het opnieuw. Ik maak het niet zo ontzettend vaak mee, maar één keer om de zoveel tijd is het prijs, en dan irriteert het mij mateloos. We hadden net ons eerste glas wijn geproefd en ons voorgerecht was ook net op tafel gebracht… En toen kwam ze binnen gewandeld. Een prachtige vrouw. In het gezelschap van een hele stijlvolle man. Beiden waren heel mooi gekleed en hadden veel stijl en elegantie. Ik zag meer dan één gast naar hen omkijken… de dames was dan ook prachtig. Een fotomodel van rond de veertig. Groot en slank en gracieus. En het koppel (ze kwamen uit Frankrijk, zo bleek later) kwam onze richting uit gewandeld.

En toen meneer en mevrouw op drie meter genaderd waren wist ik al: dit wordt een vervelend avondje. Want wat bleek: de prachtige vrouw, die een soort van avondkleed droeg, en mooie juwelen, had ook een parfumpje opgedaan. En niet zomaar een parfum, maar een heel intense overweldigende zware geur, die in andere omstandigheden mensen misschien in bekoring en vervoering kan brengen, maar die in de verste verte niet aangenaam was wanneer je net aan je vitello tonato wilt beginnen. En mevrouw had geen beetje parfum aangebracht, maar duidelijk een halve familieverpakking. Het hele restaurant raakte geparfumeerd, en waar kwam de wandelende geurboom met haar gezelschap precies zitten? Juist, het tafeltje naast ons!

Meestal gaat zo’n geur na een tijdje wel liggen, of mengt zich met de andere aroma’s in het restaurant, en dan waait de ellende vanzelf wel weer over. Maar deze dame had daarvoor veel te hard haar best gedaan. Ik snapte niet goed waarom. Ze had alle schoonheid en charme, en die hele parfumwinkel had ze echt niet over zich heen moeten gieten. De hele maaltijd lang, van de hapjes tot aan het dessert, werd door deze dame haar dure zwoele geur geparfumeerd. Ik vind dat dus, op z’n zachtst gezegd, niet zo aangenaam.

Mensen met een lijfgeur wil je uiteraard ook liever niet aan een tafeltje naast je hebben zitten op restaurant. Maar geloof mij: zo’n extreem zwaar geparfumeerde vrouw (of man) naast je kan van je etentje plotseling ook een hele andere ervaring maken. Ik snap niet waarom mensen dat doen? Parfums kunnen zo intens ruiken dat het je eigen eet-ervaring, maar ook die van andere gasten, danig beïnvloeden kan. Nu goed, het eten bleef lekker, mijn eigen gezelschap was prima, en de atmosfeer was voor de rest aangenaam. Maar er zat dus een ongetwijfeld goed bedoeld, maar wel zwaar overdreven geurtje aan.

Gerelateerde nieuwsberichten

GESTOOMD LENTEROLLETJE VAN GRAVADLAX

Lekker veel inspiratie: mijn weekmenu

Op Would Be Chef houden we graag vast aan heerlijke tradities. Elke week selecteer ik vijf recepten die perfect zijn om samen met het gezin van te genieten … Lees meer

Gazpacho Day, in de winter? Huh?

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het altijd een beetje raar dat Gazpacho Day blijkbaar op 25 november valt. Midden in de winter stilstaan bij een koude zomerse soep voelt voor mij toch een beetje vreemd, bijna als een culinair grapje … Lees meer

Verfijnd, en makkelijk te maken: vichyssoise

Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer

Zo makkelijk kun je zelf pickles saus maken

Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer