BANAAN ALS ONTBIJT? GEZOND OF NIET?

Ik heb nooit anders geweten: mijn papa, die een succesvolle loper was en toch altijd gezond probeerde te eten, at elke ochtend een banaan als ontbijt. In stukjes gesneden, en tussen de boterham. En nu hoorde ik van mijn broer Arn afgelopen weekend dat hij die familiale traditie heeft overgenomen. Ook hij eet altijd een banaan als ontbijt. Het is makkelijk, lekker, en vult ook goed. Meteen gezonde energie in de ochtend. Nu had ik ooit ergens gelezen dat een banaan eigenlijk niet zo’n ideaal fruit is om je dag mee te starten, dus dat wou ik toch even uitzoeken.

Ja er zitten veel vezels, kalium en magnesium in bananen, en dat is goed nieuws. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang en ze verlengen volgens de voorstanders van “een banaan in de ochtend” ook je verzadigingsgevoel. Goed nieuws wat dat betreft….

Maar tegenstanders wijzen er wel op dat het ook absolute suikerbommetjes zijn. Meer dan een kwart van een banaan bestaat uit suiker. Het feit dat het over fruitsuikers gaat is maar een magere troost, al is een banaan daardoor uiteraard wel gezonder dan choco of andere zoetigheid. Door het suiker in de banaan krijg je echter een flinke energieboost in de ochtend, maar zo’n suikerboost wordt automatisch gevolgd door een dip enkele uren later, en dan krijg je weer zin in andere zoetigheid. Op de koop toe gaat het suiker van de banaan fermenteren in de maag en wordt net zoals bij bier en wijn omgezet in alcohol en zuur, en dat zou dan weer niet OK zijn voor de spijsvertering. Veel pro’s en contra’s dus.

Daarom wordt mensen die houden van een banaan als ontbijt wel aangeraden om die te combineren met andere dingen als gezonde vetten en kruiden. Samen met wat suikervrije yoghurt, of op een gezonde¬†volkorenboterham¬†is een banaan dan wel weer een optie. Dus toch niet zo’n stomme traditie binnen de familie Ornelis.