Ik heb nooit anders geweten: mijn papa, die een succesvolle loper was en toch altijd gezond probeerde te eten, at elke ochtend een banaan als ontbijt. In stukjes gesneden, en tussen de boterham. En nu hoorde ik van mijn broer Arn afgelopen weekend dat hij die familiale traditie heeft overgenomen. Ook hij eet altijd een banaan als ontbijt. Het is makkelijk, lekker, en vult ook goed. Meteen gezonde energie in de ochtend. Nu had ik ooit ergens gelezen dat een banaan eigenlijk niet zo’n ideaal fruit is om je dag mee te starten, dus dat wou ik toch even uitzoeken.
Ja er zitten veel vezels, kalium en magnesium in bananen, en dat is goed nieuws. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang en ze verlengen volgens de voorstanders van “een banaan in de ochtend” ook je verzadigingsgevoel. Goed nieuws wat dat betreft….
Maar tegenstanders wijzen er wel op dat het ook absolute suikerbommetjes zijn. Meer dan een kwart van een banaan bestaat uit suiker. Het feit dat het over fruitsuikers gaat is maar een magere troost, al is een banaan daardoor uiteraard wel gezonder dan choco of andere zoetigheid. Door het suiker in de banaan krijg je echter een flinke energieboost in de ochtend, maar zo’n suikerboost wordt automatisch gevolgd door een dip enkele uren later, en dan krijg je weer zin in andere zoetigheid. Op de koop toe gaat het suiker van de banaan fermenteren in de maag en wordt net zoals bij bier en wijn omgezet in alcohol en zuur, en dat zou dan weer niet OK zijn voor de spijsvertering. Veel pro’s en contra’s dus.
Daarom wordt mensen die houden van een banaan als ontbijt wel aangeraden om die te combineren met andere dingen als gezonde vetten en kruiden. Samen met wat suikervrije yoghurt, of op een gezonde volkorenboterham is een banaan dan wel weer een optie. Dus toch niet zo’n stomme traditie binnen de familie Ornelis.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer