BANAAN ALS ONTBIJT? GEZOND OF NIET?
Nieuws

Banaan als ontbijt? gezond of niet?

Ik heb nooit anders geweten: mijn papa, die een succesvolle loper was en toch altijd gezond probeerde te eten, at elke ochtend een banaan als ontbijt. In stukjes gesneden, en tussen de boterham. En nu hoorde ik van mijn broer Arn afgelopen weekend dat hij die familiale traditie heeft overgenomen. Ook hij eet altijd een banaan als ontbijt. Het is makkelijk, lekker, en vult ook goed. Meteen gezonde energie in de ochtend. Nu had ik ooit ergens gelezen dat een banaan eigenlijk niet zo’n ideaal fruit is om je dag mee te starten, dus dat wou ik toch even uitzoeken.

Ja er zitten veel vezels, kalium en magnesium in bananen, en dat is goed nieuws. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang en ze verlengen volgens de voorstanders van “een banaan in de ochtend” ook je verzadigingsgevoel. Goed nieuws wat dat betreft….

Maar tegenstanders wijzen er wel op dat het ook absolute suikerbommetjes zijn. Meer dan een kwart van een banaan bestaat uit suiker. Het feit dat het over fruitsuikers gaat is maar een magere troost, al is een banaan daardoor uiteraard wel gezonder dan choco of andere zoetigheid. Door het suiker in de banaan krijg je echter een flinke energieboost in de ochtend, maar zo’n suikerboost wordt automatisch gevolgd door een dip enkele uren later, en dan krijg je weer zin in andere zoetigheid. Op de koop toe gaat het suiker van de banaan fermenteren in de maag en wordt net zoals bij bier en wijn omgezet in alcohol en zuur, en dat zou dan weer niet OK zijn voor de spijsvertering. Veel pro’s en contra’s dus.

Daarom wordt mensen die houden van een banaan als ontbijt wel aangeraden om die te combineren met andere dingen als gezonde vetten en kruiden. Samen met wat suikervrije yoghurt, of op een gezonde volkorenboterham is een banaan dan wel weer een optie. Dus toch niet zo’n stomme traditie binnen de familie Ornelis.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer

Breaking news: dit zijn de (nieuwe) sterren in de Michelin Gids

Daarnet werd in Antwerpen de nieuwe Michelin gids voorgesteld. Altijd een spannend moment voor de chefs die natuurlijk hopen dat ze voor hun restaurants een ster, misschien twee, en wie weet drie sterren kunnen binnenhalen … Lees meer

Mom with her 4 years old daughter are cooking in the kitchen to Mothers day

Een verschrikkelijk lekker weekmenu voor de schrikkelweek

Deze week krijgen we een dagje extra. Eens om de vier jaar komt er in een schrikkeljaar een 29ste februari bij, en dat is deze week dus het geval. Dat is dus een dagje langer werken, ja … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer