Ik heb nooit anders geweten: mijn papa, die een succesvolle loper was en toch altijd gezond probeerde te eten, at elke ochtend een banaan als ontbijt. In stukjes gesneden, en tussen de boterham. En nu hoorde ik van mijn broer Arn afgelopen weekend dat hij die familiale traditie heeft overgenomen. Ook hij eet altijd een banaan als ontbijt. Het is makkelijk, lekker, en vult ook goed. Meteen gezonde energie in de ochtend. Nu had ik ooit ergens gelezen dat een banaan eigenlijk niet zo’n ideaal fruit is om je dag mee te starten, dus dat wou ik toch even uitzoeken.
Ja er zitten veel vezels, kalium en magnesium in bananen, en dat is goed nieuws. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang en ze verlengen volgens de voorstanders van “een banaan in de ochtend” ook je verzadigingsgevoel. Goed nieuws wat dat betreft….
Maar tegenstanders wijzen er wel op dat het ook absolute suikerbommetjes zijn. Meer dan een kwart van een banaan bestaat uit suiker. Het feit dat het over fruitsuikers gaat is maar een magere troost, al is een banaan daardoor uiteraard wel gezonder dan choco of andere zoetigheid. Door het suiker in de banaan krijg je echter een flinke energieboost in de ochtend, maar zo’n suikerboost wordt automatisch gevolgd door een dip enkele uren later, en dan krijg je weer zin in andere zoetigheid. Op de koop toe gaat het suiker van de banaan fermenteren in de maag en wordt net zoals bij bier en wijn omgezet in alcohol en zuur, en dat zou dan weer niet OK zijn voor de spijsvertering. Veel pro’s en contra’s dus.
Daarom wordt mensen die houden van een banaan als ontbijt wel aangeraden om die te combineren met andere dingen als gezonde vetten en kruiden. Samen met wat suikervrije yoghurt, of op een gezonde volkorenboterham is een banaan dan wel weer een optie. Dus toch niet zo’n stomme traditie binnen de familie Ornelis.
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer
Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer
Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer
Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer
Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer