Er zijn mensen die me vandaag nog vragen: “denk je dat je binnenkort weer eens naar Barcelona kunt?” Ik zeg dan: “Barcelona? Daar denken we nu even niet aan.” Ja, in principe zouden we volgende vrijdag natuurlijk naar daar vertrekken voor twee weekjes paasvakantie. De tickets waren geboekt, al lang geleden, de etentjes waren gepland. Zo ben ik. Ik heb vrienden uitgenodigd voor etentjes bij ons thuis, tafeltjes geboekt in de leukste restaurants… Maar eerlijk gezegd: ik pieker daar nu zelfs niet meer over.
Gisteren hebben we een indrukwekkend Facetime-gesprek gehad met vrienden van ons die er wonen en het is er nu blijkbaar hallucinant. Ze zitten binnen en zijn gezond. Maar ze mogen bijna hun kot niet meer uit, enkel kort om eten te gaan kopen, en de berichten uit de stad en het land maken hen echt triest. De dagelijkse dodencijfers in Spanje zijn dan ook gigantisch. Ook onze vrienden daar zijn intussen al verschillende vrienden en kennissen verloren. Een goede klant van hen, amper 51 en kerngezond, is op enkele dagen tijd ziek geworden en overleden.
Een andere vriendin van ons liet weten dat ze onderweg naar de winkel even halt hield in de straat omdat haar moeder uit België haar belde. Vanuit een voorbijrijdende politie-auto werd ze met een luidspreker aangemaand om door te wandelen of ze zou een fikse boete krijgen. Het oh zo joviale en warme Spanje is oorlogsgebied geworden. De restaurants waar ik zo van hou zijn dicht. Wandelen, wat ik er zo vaak doe, is geen optie meer. Zo triest.
Nu naar daar reizen is dus uiteraard geen optie meer, het mag niet, het zou ook onzinnig zijn, ik pieker er absoluut niet over. En toen ik m’n vrienden vroeg of naar onze flat in Barcelona gaan de komende zomer volgens hen tot de mogelijkheden zou kunnen behoren waren ze resoluut: “Vergeet het Sven. Deze waanzinnige situatie kan niet in twee drie maand voorbij zijn. Blijf hier alstublieft weg. Wees voorzichtig. Want het is een rotziekte.”
Weet je… Ik ben een geboren optimist. Mij krijgen ze niet zo snel klein. We gaan vechten om hier uit te komen. Ja, het is niet geestig dat ik niet naar Barcelona kan. Maar wtf. Er zijn zoveel ergere dingen. We zijn nog gezond. Andere mensen zijn ziek. Nog anderen sterven. Of ze verliezen geliefden. Nu een beetje klagen over een tweede verblijf waar je even niet heen kunt zou dom, triest en schandalig zijn. Ik ga dat ook echt niet doen. Ooit ga ik er wel terug. Barcelona is mijn lievelingsstad. For ever. Maar het zal nog wel even duren voor dat weer een realistische optie is.
Mijn gedachten gaan nu echt uit naar alle mensen die lijden. In Barcelona. In Catalonië. In Spanje. Er wonen daar zoveel mensen die we zo graag zien. Heerlijke vrienden met wie ik nog lang mooie momenten wil beleven. Ik hoop en ik bid dat ze gezond blijven. Net zoals we ook denken aan de mensen hier in Vlaanderen, in België, en in de rest van de wereld. Deze rotziekte moeten we nu eerst samen kleinkrijgen. Vakantie en etentjes, dat is voor later. Hou nu afstand. Was uw handen. Doe niks doms. Blijf gezond. Ik smeek het.
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer