Barcelona na de aanslag
Nieuws

Barcelona na de aanslag

Ik krijg van veel vrienden en kennissen dit weekend bezorgde berichtjes, en ook van veel volgers van deze blog. Mensen die vragen hoe de sfeer in Barcelona is. Ik kan niet anders dan zeggen: bijzonder. Loop je over straat dan voelt het bijna alsof er niks aan de hand is. Al moet ik zeggen dat Roger en ik nu niet ook niet veel zin hadden om tot aan de Ramblas te lopen.

Maar we hebben wel bijna 20 kilometer door de stad gewandeld, gedineerd bij Paco Meralgo gisteren, en vanmiddag een lichte lunch genomen bij een ander favoriete van mij: Jaime Beriestain, en overal was best veel volk aanwezig. Mensen genoten op beide plekken van het lekkere eten, en dronken een glas. Bijna zou ik zeggen: het leven gaat gewoon door. Je ziet ook niet opvallend meer politie in de straten dan normaal. Misschien is de stad iets rustiger, maar het is augustus, dan is een groot deel van de inwoners sowieso op vakantie.

Maar toch weet en voel je dat de stad diep geraakt is door de laffe aanslag donderdag. Roger en ik gingen samen eens kijken naar de vorderingen in het Princesa Sofia Hotel op de Diagonal, samen met Carles Tejedor, de man die ooit bij Via Veneto kookte, en ook El Nacional uit de grond heeft gestampt, en die van dit hotel ook een culinaire tempel maken wil, en hij vertelde ons dat mensen donderdag er uren over hadden gedaan om van het werk thuis te komen, en dat deze barbaarse aanval op onschuldige mensen iedereen emotioneel heel hard raakt.

En toevallig zat een goede vriend van ons, Xavi Alba, de directeur van Tickets (en ook van de andere restaurants van Albert Adria) gisteren ook te dineren bij Paco Meralgo, en hij vertelde ons ook hoezeer z’n personeel, en z’n vrienden, onder de indruk waren van deze laffe aanslag. Kan het ook anders? Onverschillig is niemand, en de vrees dat toeristen wel degelijk weg zullen blijven, zit er zeker in.

Maar al bij al heerst er geen paniek in de stad, en met de schrik valt het eigenlijk ook wel mee. Is heel Europa gewoon aan het wennen aan het idee dat dit soort verschrikkelijke aanslagen ons, net als ongevallen met de auto, altijd en overal kunnen overkomen? Is dat het? En is dat goed of slecht nieuws? Kan het de terroristen misschien zelfs ontmoedigen? Of is dat de situatie waarmee we de komende jaren rekening moeten houden: een soort van permanente angst? Ik vraag het me oprecht af. Maar ik denk wel dat het de juiste beslissing was om toch te komen dit weekend. En of we ervan genieten? Ik zou liegen als ik zeg dat we dat niet doen. Barcelona zal langer bestaan dan wijzelf, wat er ook nog te gebeuren staat. Ergens is dat wel een krachtige gedachte. Ik zal eeuwig van deze stad houden, ook en zeker dit weekend.

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer