Ik krijg de afgelopen dagen van zoveel mensen de vraag of het echt waar is dat Barcelona zoveel onveiliger geworden is. Om eerlijk te zijn: ik viel een beetje uit de lucht. Ik heb me in Barcelona nooit, maar dan ook nooit onveilig gevoeld, en ik ben ook nog nooit met welke vorm van criminaliteit dan ook in aanraking gekomen.
Maar de cijfers en de berichten liegen er niet om. De Nederlandse krant De Telegraaf had het er vorige week nog over, het aantal straatroven in Barcelona zou zwaar gestegen zijn. Bij een overval vorige week is een 65-jarige toeriste overleden. De dame in kwestie zou een Zuid-Koreaanse minister zijn geweest die niet losliet toen een tasjesdief op een motor haar probeerde te overvallen… Wekelijks zouden er zo’n 2500 tot 3000 “overvallen” of gauwdiefstallen in Barcelona zijn… Dat zijn pijnlijke cijfers.
Op de koop toe kwam gisteren ook nog het verschrikkelijke nieuws dat een jonge Vlaamse dame op het strand van Barcelona verkracht is. Door twee Zwitserse jonge kerels blijkbaar. Het moet vlakbij Barceloneta gebeurd zijn, aan discotheek Opium. Afschuwelijk nieuws is dat. Ik ken die strook strand zeer goed, ik kom er meermaals per week voorbije gewandeld, en heb er (overdag) nooit iets raars opgemerkt.
Het zijn allemaal erg slechte berichten hoor. De aanslag op de Ramblas heeft de stad al geen deugd gedaan. De Catalaanse kwestie met alle ruzies tussen de Catalanen en Madrid waren ook echt niet goed voor het toerisme. En nu dit trieste nieuws er nog eens bij… Niet goed!
Ik blijf graag herhalen: in die zes jaar dat we er wonen, en de bijna dertig jaar daarvoor dat ik er kwam, heb ik nooit bedreigingen gevoeld. Integendeel: ik voel me zo veilig in Barcelona. Maar de feiten zijn wat ze zijn. En ze zullen in mijn lievelingsstad er toch alles moeten aandoen dat toeristen zich oprecht veilig kunnen voelen, of anders krijgt het imago van Barcelona een hele stevige deuk. En dat is niet wenselijk natuurlijk…
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer