Zondag 24 februari is World Bartender Day. De vrouw of man achter de bar mag vandaag wel eens in de bloemetjes gezet worden, want hij of zij kan niet enkel een cocktail, maar ook een avond maken, of kraken. Wat opvalt: veel lezers van deze blog weten het vakmanschap van een goede barman serieus te waarderen, en er kwamen dan ook veel toffe tips en inzendingen binnen. Onmogelijk om ze allemaal op een rij te zetten, maar ik maak vandaag toch graag een selectie van de meest bejubelde bartenders van ons landje.
De absoluut meest ingestuurde en dus populairste bartender is zonder twijfel Matthias Lammens van Cuines 33 te Knokke. Matthias wordt door de gasten van dit heerlijke sterrenrestaurant van chef Edwin Menue regelrecht de hemel in geprezen. Zijn gedrevenheid is volgens velen aanstekelijk. Je kunt ook goed met hem lachen, ook al is hij op en top professioneel en super beleefd. Hij is constant bezig met opzoekingswerk naar nieuwe cocktails en wil voortdurend nieuwe kruiden uitproberen. Echt een kerel waar we nog veel zullen van horen, volgens z’n vele fans. Ik moet zeggen: Cuines 33 was vorig jaar ook één van de restaurants waar ik prima gegeten en gedronken heb, en ja, Matthias was ook echt een flinke meerwaarde voor deze topzaak. Hij krijgt dan ook de grootste pluim en de titel “Bartender van het jaar” volgens de lezers van Would Be Chef.
Maar er waren nog gegadigden, die ook veel complimenten kregen. Iris geeft bijvoorbeeld een dikke pluim aan Joon De Grande van Barazar in de Langestraat in Brugge. “Iedere keer tovert hij een nieuwe cocktail uit zijn mouw op het moment zelf! Hij maakt zijn eigen smaken op basis van allerlei kruiden, fruit, kaas (jawel) en bier…. we hebben nog nooit 2 keer hetzelfde gedronken en we gaan nu al meer dan 1 jaar 1 tot 2 keer per maand…”
Katia wil graag even de aandacht vestigen op Barbelien van de gelijknamige bar in Gent. “De meest charmevolle barvrouw van het land, for real! Het is de enige plek waar ik zonder awkward gevoel aan de toog durf te gaan zitten (zelfs als vrouw) en dan laat je je best verrassen door haar heerlijke cocktail creaties. Haar kaart staat vol leuke cocktails, van de klassiekers tot special twists. Bovendien kan je er genieten van perfect getapte pintjes, heerlijke wijntjes (neen, geen katerwijntjes hier) en veel ambiance in een hedendaagse moderne bruine kroeg. En die barvrouw (met rode lippen, zwarte outfit en telkens grote statement oorringen als signature look) die zorgt voor een unieke vertrouwelijke sfeer! Een must visit als je in Gent bent! (Valt het op dat ik fan ben!)”
Volgens Jolien moeten we naar Bilzen voor de beste cocktails. Elias Edbli is daar aan de slag in The Knight’s Bar in de Kasteelstraat en “als mixologist heeft hij alles in huis om zijn cocktails te pairen met het eten wat er in het restaurant geserveerd wordt. En zijn Syrische roots zorgen voor speciale toetsen die terug te vinden zijn in zijn cocktails.”
Voor een Rum Manhattan moet je volgens Annemie naar BelRoy’s Bijou in de Graaf Van Egmontstraat in Antwerpen bij bartender Ben Belmans. “Hij werkt met een topteam. Altijd is er een hartelijke ontvangst en ze hebben er kennis van zaken die ze met plezier delen met de klanten. Er is een leuk aanbod brouwsels en een mooie keuze mocktails.”
Tenslotte wil Michiel graag Oskar Ghesquière van de Plantage in de Draakstraat in Antwerpen aanraden. “De Plantage was dit jaar ook volgens Venuz beste cocktailbar maar Oskar blijft onder al die aandacht toch heel bescheiden! Top bartender die veel vakkennis heeft maar die het classic houdt qua show! Je bevindt je precies in een woonkamer. Echt een plek om te ontdekken, maar hopelijk wordt de Plantage ook niet te bekend want dan zou het misschien zijn rustige cozy sfeer kunnen verliezen.“
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer