Dit zijn de meest bejubelde bartenders van ons land

Zondag 24 februari is World Bartender Day. De vrouw of man achter de bar mag vandaag wel eens in de bloemetjes gezet worden, want hij of zij kan niet enkel een cocktail, maar ook een avond maken, of kraken. Wat opvalt: veel lezers van deze blog weten het vakmanschap van een goede barman serieus te waarderen, en er kwamen dan ook veel toffe tips en inzendingen binnen. Onmogelijk om ze allemaal op een rij te zetten, maar ik maak vandaag toch graag een selectie van de meest bejubelde bartenders van ons landje.

De absoluut meest ingestuurde en dus populairste bartender is zonder twijfel Matthias Lammens van Cuines 33 te Knokke. Matthias wordt door de gasten van dit heerlijke sterrenrestaurant van chef Edwin Menue regelrecht de hemel in geprezen. Zijn gedrevenheid is volgens velen aanstekelijk. Je kunt ook goed met hem lachen, ook al is hij op en top professioneel en super beleefd. Hij is constant bezig met opzoekingswerk naar nieuwe cocktails en wil voortdurend nieuwe kruiden uitproberen. Echt een kerel waar we nog veel zullen van horen, volgens z’n vele fans. Ik moet zeggen: Cuines 33 was vorig jaar ook één van de restaurants waar ik prima gegeten en gedronken heb, en ja, Matthias was ook echt een flinke meerwaarde voor deze topzaak. Hij krijgt dan ook de grootste pluim en de titel “Bartender van het jaar” volgens de lezers van Would Be Chef.

Maar er waren nog gegadigden, die ook veel complimenten kregen. Iris geeft bijvoorbeeld een dikke pluim aan Joon De Grande van Barazar in de Langestraat in Brugge. “Iedere keer tovert hij een nieuwe cocktail uit zijn mouw op het moment zelf! Hij maakt zijn eigen smaken op basis van allerlei kruiden, fruit, kaas (jawel) en bier…. we hebben nog nooit 2 keer hetzelfde gedronken en we gaan nu al meer dan 1 jaar 1 tot 2 keer per maand…”

Katia wil graag even de aandacht vestigen op Barbelien van de gelijknamige bar in Gent. “De meest charmevolle barvrouw van het land, for real! Het is de enige plek waar ik zonder awkward gevoel aan de toog durf te gaan zitten (zelfs als vrouw) en dan laat je je best verrassen door haar heerlijke cocktail creaties. Haar kaart staat vol leuke cocktails, van de klassiekers tot special twists. Bovendien kan je er genieten van perfect getapte pintjes, heerlijke wijntjes (neen, geen katerwijntjes hier) en veel ambiance in een hedendaagse moderne bruine kroeg. En die barvrouw (met rode lippen, zwarte outfit en telkens grote statement oorringen als signature look) die zorgt voor een unieke vertrouwelijke sfeer! Een must visit als je in Gent bent! (Valt het op dat ik fan ben!)”

Volgens Jolien moeten we naar Bilzen voor de beste cocktails. Elias Edbli is daar aan de slag in The Knight’s Bar in de Kasteelstraat en “als mixologist heeft hij alles in huis om zijn cocktails te pairen met het eten wat er in het restaurant geserveerd wordt. En zijn Syrische roots zorgen voor speciale toetsen die terug te vinden zijn in zijn cocktails.”

Voor een Rum Manhattan moet je volgens Annemie naar BelRoy’s Bijou in de Graaf Van Egmontstraat in Antwerpen bij bartender Ben Belmans. “Hij werkt met een topteam. Altijd is er een hartelijke ontvangst en ze hebben er kennis van zaken die ze met plezier delen met de klanten. Er is een leuk aanbod brouwsels en een mooie keuze mocktails.”

Tenslotte wil Michiel graag Oskar Ghesquière van de Plantage in de Draakstraat in Antwerpen aanraden. “De Plantage was dit jaar ook volgens Venuz beste cocktailbar maar Oskar blijft onder al die aandacht toch heel bescheiden! Top bartender die veel vakkennis heeft maar die het classic houdt qua show! Je bevindt je precies in een woonkamer. Echt een plek om te ontdekken, maar hopelijk wordt de Plantage ook niet te bekend want dan zou het misschien zijn rustige cozy sfeer kunnen verliezen.