Al eens gehoord van het NPO3-programma “Keuringsdienst van waarde“? Dat is een consumentenprogramma op de Nederlandse TV waarin allerlei voedingsproducten onder de loupe worden genomen. En nu blijkt dat er iets aan de hand is met de croissants.
Want de croissants die je koopt in de supermarkt zouden namelijk exact hetzelfde zijn als die die je koopt bij de “warme bakker”. Ze worden in grote fabrieken gemaakt, diepgevroren en vervolgens afgebakken in de supermarkt maar ook bij de bakkers. Het verschil zit ‘m dus niet in de kwaliteit, of de smaak, ook niet in de versheid of in het vakmanschap. Wel in de prijs. Croissants bij de bakker zijn gewoon veel duurder dan die uit de supermarkt.
Logisch, zeggen Nederlandse bakkers. Zelf croissants maken is een langdurig en traag proces, en dus zeer arbeidsintensief. Het kost drie dagen om een verse croissant te maken, en die uit de fabriek zijn eigenlijk prima van kwaliteit. Volgens sommige bronnen zou maar een paar procent van de Nederlandse bakkers zelf nog croissants maken, en zelf zien ze het probleem niet. Hun service blijft beter dan die van de supermarkt… volgens hen.
Ik vraag het me eerlijk gezegd af hoe dat bij ons zit. Welke bakkers bakken nog echt zelf hun croissants, en maken het deeg ook zelf? Of is België net als Nederland en gebruiken bakkers ook voorgebakken producten? Welke bakker durft zijn visie daar even op te geven? Of ligt deze vraag daarvoor net iets te gevoelig?
Op Would Be Chef houden we graag vast aan heerlijke tradities. Elke week selecteer ik vijf recepten die perfect zijn om samen met het gezin van te genieten … Lees meer
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het altijd een beetje raar dat Gazpacho Day blijkbaar op 25 november valt. Midden in de winter stilstaan bij een koude zomerse soep voelt voor mij toch een beetje vreemd, bijna als een culinair grapje … Lees meer
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer