Bedriegen de Vlaamse "warme bakkers" ons ook, net als de Nederlandse?
Nieuws

Bedriegen de Vlaamse “warme bakkers” ons ook, net als de Nederlandse?

Al eens gehoord van het NPO3-programma “Keuringsdienst van waarde“? Dat is een consumentenprogramma op de Nederlandse TV waarin allerlei voedingsproducten onder de loupe worden genomen. En nu blijkt dat er iets aan de hand is met de croissants.

Want de croissants die je koopt in de supermarkt zouden namelijk exact hetzelfde zijn als die die je koopt bij de “warme bakker”.  Ze worden in grote fabrieken gemaakt, diepgevroren en vervolgens afgebakken in de supermarkt maar ook bij de bakkers. Het verschil zit ‘m dus niet in de kwaliteit, of de smaak, ook niet in de versheid of in het vakmanschap. Wel in de prijs. Croissants bij de bakker zijn gewoon veel duurder dan die uit de supermarkt.

Logisch, zeggen Nederlandse bakkers. Zelf croissants maken is een langdurig en traag proces, en dus zeer arbeidsintensief. Het kost drie dagen om een verse croissant te maken, en die uit de fabriek zijn eigenlijk prima van kwaliteit. Volgens sommige bronnen zou maar een paar procent van de Nederlandse bakkers zelf nog croissants maken, en zelf zien ze het probleem niet. Hun service blijft beter dan die van de supermarkt… volgens hen.

Ik vraag het me eerlijk gezegd af hoe dat bij ons zit. Welke bakkers bakken nog echt zelf hun croissants, en maken het deeg ook zelf? Of is België net als Nederland en gebruiken bakkers ook voorgebakken producten? Welke bakker durft zijn visie daar even op te geven? Of ligt deze vraag daarvoor net iets te gevoelig?

Bekijk hier de reportage van KVW

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer