Bedriegen de Vlaamse "warme bakkers" ons ook, net als de Nederlandse?
Nieuws

Bedriegen de Vlaamse “warme bakkers” ons ook, net als de Nederlandse?

Al eens gehoord van het NPO3-programma “Keuringsdienst van waarde“? Dat is een consumentenprogramma op de Nederlandse TV waarin allerlei voedingsproducten onder de loupe worden genomen. En nu blijkt dat er iets aan de hand is met de croissants.

Want de croissants die je koopt in de supermarkt zouden namelijk exact hetzelfde zijn als die die je koopt bij de “warme bakker”.  Ze worden in grote fabrieken gemaakt, diepgevroren en vervolgens afgebakken in de supermarkt maar ook bij de bakkers. Het verschil zit ‘m dus niet in de kwaliteit, of de smaak, ook niet in de versheid of in het vakmanschap. Wel in de prijs. Croissants bij de bakker zijn gewoon veel duurder dan die uit de supermarkt.

Logisch, zeggen Nederlandse bakkers. Zelf croissants maken is een langdurig en traag proces, en dus zeer arbeidsintensief. Het kost drie dagen om een verse croissant te maken, en die uit de fabriek zijn eigenlijk prima van kwaliteit. Volgens sommige bronnen zou maar een paar procent van de Nederlandse bakkers zelf nog croissants maken, en zelf zien ze het probleem niet. Hun service blijft beter dan die van de supermarkt… volgens hen.

Ik vraag het me eerlijk gezegd af hoe dat bij ons zit. Welke bakkers bakken nog echt zelf hun croissants, en maken het deeg ook zelf? Of is België net als Nederland en gebruiken bakkers ook voorgebakken producten? Welke bakker durft zijn visie daar even op te geven? Of ligt deze vraag daarvoor net iets te gevoelig?

Bekijk hier de reportage van KVW

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer