Bedriegen de Vlaamse “warme bakkers” ons ook, net als de Nederlandse?

Al eens gehoord van het NPO3-programma “Keuringsdienst van waarde“? Dat is een consumentenprogramma op de Nederlandse TV waarin allerlei voedingsproducten onder de loupe worden genomen. En nu blijkt dat er iets aan de hand is met de croissants.

Want de croissants die je koopt in de supermarkt zouden namelijk exact hetzelfde zijn als die die je koopt bij de “warme bakker”.  Ze worden in grote fabrieken gemaakt, diepgevroren en vervolgens afgebakken in de supermarkt maar ook bij de bakkers. Het verschil zit ‘m dus niet in de kwaliteit, of de smaak, ook niet in de versheid of in het vakmanschap. Wel in de prijs. Croissants bij de bakker zijn gewoon veel duurder dan die uit de supermarkt.

Logisch, zeggen Nederlandse bakkers. Zelf croissants maken is een langdurig en traag proces, en dus zeer arbeidsintensief. Het kost drie dagen om een verse croissant te maken, en die uit de fabriek zijn eigenlijk prima van kwaliteit. Volgens sommige bronnen zou maar een paar procent van de Nederlandse bakkers zelf nog croissants maken, en zelf zien ze het probleem niet. Hun service blijft beter dan die van de supermarkt… volgens hen.

Ik vraag het me eerlijk gezegd af hoe dat bij ons zit. Welke bakkers bakken nog echt zelf hun croissants, en maken het deeg ook zelf? Of is België net als Nederland en gebruiken bakkers ook voorgebakken producten? Welke bakker durft zijn visie daar even op te geven? Of ligt deze vraag daarvoor net iets te gevoelig?

Bekijk hier de reportage van KVW