Bekentenis: ik ben een stevige drinker
Nieuws

Bekentenis: ik ben een stevige drinker

Ik ben een dorstige man. Dat moet ik toegeven. En ik hou van een lekker glas alcohol. Maar… niet als ik moet rijden, en niet als ik moet werken. Vrijdag was er personeelsfeest bij DPG Media, het moederbedrijf van Joe, en dat was een erg mooi groot feest. Maar ik heb geen druppel alcohol gedronken. Een lekkere mocktail werd gevolgd door veel cola zero. Want ik moest nog rijden, en nadien nog gaan DJ’n op “Gijzel Kirmesse”. En ook zaterdag heb ik geen alcohol gedronken, want er stond een DJ’set in Boutersem op een privé feestje op het programma, en nadien mocht ik nog gaan draaien in Rumbeke bij Roeselare.

En voor mij is dat simpel = geen alcohol als ik moet DJ’n. Het is werken, en dan hoort dat niet. Ik moet zeggen dat er nog wel een paar DJ’s zijn die daar zo over denken, maar er zijn toch ook vele grotere namen die een uitgebreide rider hebben (een lijst met wat de organisatoren moeten voorzien) en daar staat vaak champagne op, wodka ook, of pilsjes. OK, die hebben meestal een chauffeur. Maar ik vind dat toch wat bijzonder. Wanneer je loodgieter bij je komt werken, of de dokter bij je thuis komt, stuurt die toch ook niet eerst een lijstje door met de alcoholische consumpties die je in huis moet halen wanneer die z’n job bij je thuis komt doen. Kun je je wel concentreren op je job wanneer je drinkt. Ik ben alvast blij dat de piloot met wie ik meevlieg z’n fleske champagne niet nodig heeft om me van Brussel naar Barcelona te brengen. Soit. Als er wat water voorzien is terwijl ik plaatjes draai ben ik een gelukkig mens.

Maar vandaag is zondag. Vandaag is er een BBQ bij ons thuis. En ik moet de auto niet meer in. Ja, ik moet bekennen, dan ga ik mee een glaasje drinken. En meer dan één, dat is wel zeker. Wat bubbels om te starten, wit bij het eerste voorgerecht, rosé nadien, misschien een glas rood bij de heerlijke gemarineerde rundsbrochettes… En als het lekker warm is en de sfeer zit goed, dan moet ik bekennen dat het soms wel snel gaat. Voor de sfeer en de gezelligheid. Maar ook omdat ik echt hou van een goedgemaakt glas wijn. Ook bij etentjes bij vrienden vind ik het altijd fijn als ze iets moois uit de wijnkelder plukken. En dan kan ik een behoorlijk tempo aanhouden. Maar… dan rij ik nooit meer met de auto. Dan probeer ik niet teveel te tweeten. En vooral: ik word niet zo snel zat en dat kom maar door één ding (en dat is niet “omdat ik getraind ben”): ik drink niet alleen wijn, maar ik drink ook heel veel water. Sloten water. Minstens zoveel water als wijn, misschien zelfs dubbel zoveel.

Wanneer wij met z’n twee op restaurant gaan in Barcelona (en met de taxi of al wandelend naar huis kunnen) zal er altijd wel een fles wijn leeg gedronken worden. Na een glaasje cava. Vaak is dat dan witte wijn, maar dan doen we bij het hoofdgerecht zelfs nog een glas rood extra. Dat is wel veel. Maar er zijn, voor we naar huis gaan, ook minstens twee flessen water leeggedronken. En voor het slapen gaan nog een glas water of drie. Dat is gewoon gezond. Water bij de wijn doen (niet letterlijk) is een slim idee. Het zorgt ervoor dat je niet gaat uitdrogen, want net dan kun je er donder op zeggen dat je de volgende dag een kater hebt, en die heb ik dus eigenlijk nooit…

Overigens is er iets wat ik nooit (meer) doe, en dat is verschillende soorten alcohol mixen. Cocktails heb ik eigenlijk nooit zo graag gedronken, maar vroeger durfde ik nog wel eens bier en wijn (door elkaar) te drinken op één avond. Dat was niet zo slim. Of erger: ik dronk een whisky na de maaltijd. Doe ik nooit meer. Na veel wijn voelt whisky bij mij aan als een mokerslag, en een garantie op een kater de volgende dag. Maar de ultieme truc om eens wat steviger te genieten van wijn is voor mij dus: veel water drinken.

Ik ben ook door de week, wanneer ik geen alcohol openmaak, of overdag een hele stevige drinker. Mijn fles water staat altijd naast me op m’n bureau of op de studiotafel, en op een dag drink ik gerust drie à vier liter water. En nog een paar cola lights ook. En citroenthee met gember. Het is een vaste gewoonte van me geworden, sinds ik afgevallen ben, heel veel drinken. Ik ken mensen voor wie dat lastig is: een halve liter water drinken per dag lukt hen nauwelijks. Maar voor mij is dat een gewoonte, en ik voel er mij comfortabel bij. Ik vind water trouwens erg lekker. Flessenwater, of gefilterd kraantjeswater, allemaal OK. Ik drink echt rivieren vol water, en al zeker wanneer ik ver ga wandelen, wanneer het erg warm is, of wanneer ik gezellig aan de wijn ga. Zoals vanmiddag dus. Santé. Gezondheid. Drink er zelf ook eentje extra op. Het is goed voor je.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer