Bekentenis: ik ben een stevige drinker

Ik ben een dorstige man. Dat moet ik toegeven. En ik hou van een lekker glas alcohol. Maar… niet als ik moet rijden, en niet als ik moet werken. Vrijdag was er personeelsfeest bij DPG Media, het moederbedrijf van Joe, en dat was een erg mooi groot feest. Maar ik heb geen druppel alcohol gedronken. Een lekkere mocktail werd gevolgd door veel cola zero. Want ik moest nog rijden, en nadien nog gaan DJ’n op “Gijzel Kirmesse”. En ook zaterdag heb ik geen alcohol gedronken, want er stond een DJ’set in Boutersem op een privé feestje op het programma, en nadien mocht ik nog gaan draaien in Rumbeke bij Roeselare.

En voor mij is dat simpel = geen alcohol als ik moet DJ’n. Het is werken, en dan hoort dat niet. Ik moet zeggen dat er nog wel een paar DJ’s zijn die daar zo over denken, maar er zijn toch ook vele grotere namen die een uitgebreide rider hebben (een lijst met wat de organisatoren moeten voorzien) en daar staat vaak champagne op, wodka ook, of pilsjes. OK, die hebben meestal een chauffeur. Maar ik vind dat toch wat bijzonder. Wanneer je loodgieter bij je komt werken, of de dokter bij je thuis komt, stuurt die toch ook niet eerst een lijstje door met de alcoholische consumpties die je in huis moet halen wanneer die z’n job bij je thuis komt doen. Kun je je wel concentreren op je job wanneer je drinkt. Ik ben alvast blij dat de piloot met wie ik meevlieg z’n fleske champagne niet nodig heeft om me van Brussel naar Barcelona te brengen. Soit. Als er wat water voorzien is terwijl ik plaatjes draai ben ik een gelukkig mens.

Maar vandaag is zondag. Vandaag is er een BBQ bij ons thuis. En ik moet de auto niet meer in. Ja, ik moet bekennen, dan ga ik mee een glaasje drinken. En meer dan één, dat is wel zeker. Wat bubbels om te starten, wit bij het eerste voorgerecht, rosé nadien, misschien een glas rood bij de heerlijke gemarineerde rundsbrochettes… En als het lekker warm is en de sfeer zit goed, dan moet ik bekennen dat het soms wel snel gaat. Voor de sfeer en de gezelligheid. Maar ook omdat ik echt hou van een goedgemaakt glas wijn. Ook bij etentjes bij vrienden vind ik het altijd fijn als ze iets moois uit de wijnkelder plukken. En dan kan ik een behoorlijk tempo aanhouden. Maar… dan rij ik nooit meer met de auto. Dan probeer ik niet teveel te tweeten. En vooral: ik word niet zo snel zat en dat kom maar door één ding (en dat is niet “omdat ik getraind ben”): ik drink niet alleen wijn, maar ik drink ook heel veel water. Sloten water. Minstens zoveel water als wijn, misschien zelfs dubbel zoveel.

Wanneer wij met z’n twee op restaurant gaan in Barcelona (en met de taxi of al wandelend naar huis kunnen) zal er altijd wel een fles wijn leeg gedronken worden. Na een glaasje cava. Vaak is dat dan witte wijn, maar dan doen we bij het hoofdgerecht zelfs nog een glas rood extra. Dat is wel veel. Maar er zijn, voor we naar huis gaan, ook minstens twee flessen water leeggedronken. En voor het slapen gaan nog een glas water of drie. Dat is gewoon gezond. Water bij de wijn doen (niet letterlijk) is een slim idee. Het zorgt ervoor dat je niet gaat uitdrogen, want net dan kun je er donder op zeggen dat je de volgende dag een kater hebt, en die heb ik dus eigenlijk nooit…

Overigens is er iets wat ik nooit (meer) doe, en dat is verschillende soorten alcohol mixen. Cocktails heb ik eigenlijk nooit zo graag gedronken, maar vroeger durfde ik nog wel eens bier en wijn (door elkaar) te drinken op één avond. Dat was niet zo slim. Of erger: ik dronk een whisky na de maaltijd. Doe ik nooit meer. Na veel wijn voelt whisky bij mij aan als een mokerslag, en een garantie op een kater de volgende dag. Maar de ultieme truc om eens wat steviger te genieten van wijn is voor mij dus: veel water drinken.

Ik ben ook door de week, wanneer ik geen alcohol openmaak, of overdag een hele stevige drinker. Mijn fles water staat altijd naast me op m’n bureau of op de studiotafel, en op een dag drink ik gerust drie à vier liter water. En nog een paar cola lights ook. En citroenthee met gember. Het is een vaste gewoonte van me geworden, sinds ik afgevallen ben, heel veel drinken. Ik ken mensen voor wie dat lastig is: een halve liter water drinken per dag lukt hen nauwelijks. Maar voor mij is dat een gewoonte, en ik voel er mij comfortabel bij. Ik vind water trouwens erg lekker. Flessenwater, of gefilterd kraantjeswater, allemaal OK. Ik drink echt rivieren vol water, en al zeker wanneer ik ver ga wandelen, wanneer het erg warm is, of wanneer ik gezellig aan de wijn ga. Zoals vanmiddag dus. Santé. Gezondheid. Drink er zelf ook eentje extra op. Het is goed voor je.