Nieuws

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom. Je hebt eigenlijk ook maar twee ingrediënten nodig: room en poedersuiker.

Neem 250 ml koude room (minstens 35% vetgehalte) en 2 eetlepels poedersuiker (naar smaak natuurlijk, zoetekauwen kunnen gerust wat extra toevoegen). Zorg ervoor dat de room goed koud is. Sommige mensen plaatsen de kom en de kloppers van de mixer ook in de koelkast voor ongeveer 15 minuten. Giet de koude room vervolgens in de gekoelde kom. Begin sowieso met het mixen op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Maar na een minuut, wanneer de room al begint in te dikken kun je de snelheid verhogen. Voeg vervolgens de poedersuiker toe terwijl je blijft mixen. Proef de slagroom en voeg meer suiker toe als je een zoetere smaak verkiest. En als je wilt kun je ook nog wat vanille-extract toevoegen.

En nu komt het gevaar: mix tot de slagroom stijve pieken vormt want dan is die stevig genoeg en zal niet inzakken. En stop dan. Want als je dan verder mixt ben je gewoon boter aan het maken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want zoete boter is niet wat je aan je roomijs toe wilt voegen. Dus op tijd stoppen is de truc.

Overigens is het wel plezant om je eigen boter eens te maken. Ik heb dat zelf al vaak es gedaan en het is gewoon plezant om te doen. Voeg dan geen suiker toe, maar bijvoorbeeld wel zout, en of verse kruiden of wat truffel of truffelextract, en je krijgt een zalige boter.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer

iStock

Leuk om te doen met de kinderen: maak een een gingerbread house

Een gingerbread house is een peperkoeken huis, in Engeland en Amerika zijn deze huisjes zeer populair. Het is daar een traditioneel kerstdecoratie symbool dat vaak geassocieerd wordt met het sprookje van Hans en Grietje … Lees meer