Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom. Je hebt eigenlijk ook maar twee ingrediënten nodig: room en poedersuiker.
Neem 250 ml koude room (minstens 35% vetgehalte) en 2 eetlepels poedersuiker (naar smaak natuurlijk, zoetekauwen kunnen gerust wat extra toevoegen). Zorg ervoor dat de room goed koud is. Sommige mensen plaatsen de kom en de kloppers van de mixer ook in de koelkast voor ongeveer 15 minuten. Giet de koude room vervolgens in de gekoelde kom. Begin sowieso met het mixen op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Maar na een minuut, wanneer de room al begint in te dikken kun je de snelheid verhogen. Voeg vervolgens de poedersuiker toe terwijl je blijft mixen. Proef de slagroom en voeg meer suiker toe als je een zoetere smaak verkiest. En als je wilt kun je ook nog wat vanille-extract toevoegen.
En nu komt het gevaar: mix tot de slagroom stijve pieken vormt want dan is die stevig genoeg en zal niet inzakken. En stop dan. Want als je dan verder mixt ben je gewoon boter aan het maken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want zoete boter is niet wat je aan je roomijs toe wilt voegen. Dus op tijd stoppen is de truc.
Overigens is het wel plezant om je eigen boter eens te maken. Ik heb dat zelf al vaak es gedaan en het is gewoon plezant om te doen. Voeg dan geen suiker toe, maar bijvoorbeeld wel zout, en of verse kruiden of wat truffel of truffelextract, en je krijgt een zalige boter.
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer
Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer
Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer
19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer