French fries day? Belgische frietjes dag, ja! Stem mee!

Frietjes blijven populair in ons landje. Voor de helft van de Belgen staan ze zelfs wekelijks op het menu. En uit een nieuwe enquête blijkt dat we er zo trots op zijn dat 9 op 10 Belgen frietjes als deel van het Belgisch cultureel erfgoed noemt (samen met bier en chocolade). Jammer genoeg spreekt men over de hele wereld nog steeds over “French fries”. En maar liefst 6 op de 10 Belgen zegt in diezelfde enquête dat ze zich daar ook aan storen! Want niets zo Belgisch als een goed pak frieten met een flinke klodder mayonaise.

Peter Scholliers (VUB), historicus van de voeding, bevestigt dat de frietcultuur zijn ontstaan in België kent. “Midden 19de eeuw werden frieten steeds populairder in Vlaanderen en Wallonië. Friet eten gebeurde op straat, tijdens de kermis of in de stad na een theaterbezoek. Friet had iets feestelijk. Na de straatventers kwamen de frietkoten. Geleidelijk aan verschenen frieten ook bij de mensen thuis op het menu (zelfs nu en dan bij de koning der Belgen!) en op restaurant. In geen enkel ander land is friet zo snel zo populair geworden als bij ons. Friet eten zorgt voor blije gezichten, thuis of buitenshuis, een kenmerk dat vanuit België de rest van de wereld heeft veroverd.”

Het Belgische diepvriesfrietjesmerk Lutosa lanceert daarom vandaag op 13 juli, National French Fry Day in Amerika, een petitie om de French voorgoed uit French fries te halen en er Belgian fries van te maken. Nog tot 13 augustus kunnen de Belgische, maar ook internationale frietliefhebbers deze ondertekenen op www.voteforbelgianfries.be.

Om extra steun te bieden aan de Belgische friet zal Lutosa deze zomer ook finaal haar naam verbelgischen in Belviva, met de BEL van België, want wij Belgen maken gewoon de beste frietjes, en de VIVA verwijzend naar het genot van frietjes eten, telkens we de grote en de kleine dingen des levens vieren. Ze zullen het nog altijd over “schatjes van patatjes” hebben, maar de naam wordt dus het komende jaar geleidelijk veranderd, om begin 2021 definitief Belviva te worden.