French fries day? Belgische frietjes dag, ja! Stem mee!
Nieuws

French fries day? Belgische frietjes dag, ja! Stem mee!

Frietjes blijven populair in ons landje. Voor de helft van de Belgen staan ze zelfs wekelijks op het menu. En uit een nieuwe enquête blijkt dat we er zo trots op zijn dat 9 op 10 Belgen frietjes als deel van het Belgisch cultureel erfgoed noemt (samen met bier en chocolade). Jammer genoeg spreekt men over de hele wereld nog steeds over “French fries”. En maar liefst 6 op de 10 Belgen zegt in diezelfde enquête dat ze zich daar ook aan storen! Want niets zo Belgisch als een goed pak frieten met een flinke klodder mayonaise.

Peter Scholliers (VUB), historicus van de voeding, bevestigt dat de frietcultuur zijn ontstaan in België kent. “Midden 19de eeuw werden frieten steeds populairder in Vlaanderen en Wallonië. Friet eten gebeurde op straat, tijdens de kermis of in de stad na een theaterbezoek. Friet had iets feestelijk. Na de straatventers kwamen de frietkoten. Geleidelijk aan verschenen frieten ook bij de mensen thuis op het menu (zelfs nu en dan bij de koning der Belgen!) en op restaurant. In geen enkel ander land is friet zo snel zo populair geworden als bij ons. Friet eten zorgt voor blije gezichten, thuis of buitenshuis, een kenmerk dat vanuit België de rest van de wereld heeft veroverd.”

Het Belgische diepvriesfrietjesmerk Lutosa lanceert daarom vandaag op 13 juli, National French Fry Day in Amerika, een petitie om de French voorgoed uit French fries te halen en er Belgian fries van te maken. Nog tot 13 augustus kunnen de Belgische, maar ook internationale frietliefhebbers deze ondertekenen op www.voteforbelgianfries.be.

Om extra steun te bieden aan de Belgische friet zal Lutosa deze zomer ook finaal haar naam verbelgischen in Belviva, met de BEL van België, want wij Belgen maken gewoon de beste frietjes, en de VIVA verwijzend naar het genot van frietjes eten, telkens we de grote en de kleine dingen des levens vieren. Ze zullen het nog altijd over “schatjes van patatjes” hebben, maar de naam wordt dus het komende jaar geleidelijk veranderd, om begin 2021 definitief Belviva te worden.

French fries day? Belgische frietjes dag, ja! Stem mee!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer