Frietjes blijven populair in ons landje. Voor de helft van de Belgen staan ze zelfs wekelijks op het menu. En uit een nieuwe enquête blijkt dat we er zo trots op zijn dat 9 op 10 Belgen frietjes als deel van het Belgisch cultureel erfgoed noemt (samen met bier en chocolade). Jammer genoeg spreekt men over de hele wereld nog steeds over “French fries”. En maar liefst 6 op de 10 Belgen zegt in diezelfde enquête dat ze zich daar ook aan storen! Want niets zo Belgisch als een goed pak frieten met een flinke klodder mayonaise.
Peter Scholliers (VUB), historicus van de voeding, bevestigt dat de frietcultuur zijn ontstaan in België kent. “Midden 19de eeuw werden frieten steeds populairder in Vlaanderen en Wallonië. Friet eten gebeurde op straat, tijdens de kermis of in de stad na een theaterbezoek. Friet had iets feestelijk. Na de straatventers kwamen de frietkoten. Geleidelijk aan verschenen frieten ook bij de mensen thuis op het menu (zelfs nu en dan bij de koning der Belgen!) en op restaurant. In geen enkel ander land is friet zo snel zo populair geworden als bij ons. Friet eten zorgt voor blije gezichten, thuis of buitenshuis, een kenmerk dat vanuit België de rest van de wereld heeft veroverd.”
Het Belgische diepvriesfrietjesmerk Lutosa lanceert daarom vandaag op 13 juli, National French Fry Day in Amerika, een petitie om de French voorgoed uit French fries te halen en er Belgian fries van te maken. Nog tot 13 augustus kunnen de Belgische, maar ook internationale frietliefhebbers deze ondertekenen op www.voteforbelgianfries.be.
Om extra steun te bieden aan de Belgische friet zal Lutosa deze zomer ook finaal haar naam verbelgischen in Belviva, met de BEL van België, want wij Belgen maken gewoon de beste frietjes, en de VIVA verwijzend naar het genot van frietjes eten, telkens we de grote en de kleine dingen des levens vieren. Ze zullen het nog altijd over “schatjes van patatjes” hebben, maar de naam wordt dus het komende jaar geleidelijk veranderd, om begin 2021 definitief Belviva te worden.
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer