Beste Belgen: Lutosa wordt Belviva

Het is nu echt officieel en op deze Belgische feestdag mogen we het ook schrijven op de blog: er gaat het één en ander veranderen met de beroemde “schatjes van patatjes”. Het is één van de bekendste slogans sinds jaar en dag, en als radiomaker heb ik het zelf ook al honderden keren in spotjes in mijn programma’s gedraaid: “Lutosa, schatjes van patatjes.” Die tijd is dus bijna voorbij. Het is te zeggen, de schatjes van patatjes blijven bestaan. Maar er wordt binnenkort afscheid genomen van de naam “Lutosa”.

Een zevental dagen geleden, op de Amerikaanse “French Fries Day”, lanceerde Lutosa nog een oproep om een petitie te ondertekenen om de hele wereld duidelijk te maken dat “French fries” eigenlijk een vals benaming is. Frietjes zijn natuurlijk Belgisch. “French” komt in het beste geval van “to french”… het snijden van de aardappelen om frieten te maken. Maar oorspronkelijk komt de friet van bij ons. Iets wat we op deze 21 juli, onze Nationale Feestdag nog graag eens vet mogen onderstrepen. Dus mee je stem laten horen kan nog altijd op www.voteforbelgianfries.be.

De naamsverandering van Lutosa naar Belviva, moet volgens de meest beroemde frietjesmaker van ons land ook op die manier bekeken worden. Om extra steun te bieden aan de Belgische friet zal Lutosa deze zomer haar naam dus “verbelgischen” in Belviva, met de BEL van België (want wij Belgen maken gewoon de beste frietjes) en de VIVA verwijzend naar het genot van frietjes eten. De naam wordt dus het komende jaar geleidelijk veranderd, op de verpakking staan beiden voorlopig nog om alle Belgen te laten wennen aan het verhaal, om begin 2021 definitief Belviva te worden.

Belviva maakt trouwens, net als Iglo, deel uit van de groep Nomad Foods die in West-Europa de onbetwiste leider is in diepvriesproducten. De groep heeft als als missie dagelijks een gezonde en lekkere maaltijd aan te bieden aan de consument, dit via voedzame, gezonde producten die gemakkelijk te bereiden zijn en op natuurlijke wijze geconserveerd. Binnenkort zullen al de Iglo en Belviva-producten een nutri- score op de verpakking krijgen. En meer dan 90% scoort A & B. Dit is het resultaat van 100% verse, natuurlijke voeding want doordat de producten snel worden diepgevroren op een temperatuur van – 40°C, wordt de celstructuur niet aangetast en blijft de versheid en kwaliteit van de voeding optimaal bewaard.