HET BESTE NIEUWE RESTAURANT IN BARCELONA: LA BARRA DE CARLES ABELLAN

Derde pluim die ik uitreik zo aan het einde van het jaar gaat naar een restaurant uit mijn zo geliefde Barcelona, de ontdekking van het jaar voor mij: La Barra van Carles Abellan. Het was Xavi Alba, de directeur van Tickets van Albert Adria die me, toen ik hem het voorbije jaar een paar keer vroeg naar de nieuwe toprestaurants in Barcelona, telkens weer naar dit restaurant doorverwees. Carles Abellan is een legende in het culinaire Barcelona nadat hij 2001 het spectaculaire Comerç 24 opende, waarmee hij het begrip tapas-restaurant compleet opnieuw wist uit te vinden. Vandaag heeft hij een groep met verschillende mooie restaurants, en dit jaar is daar dus La Barra bijgekomen.

La Barra is gelegen aan de haven van Barcelona, aan La Barceloneta. Een opvallende plek, omdat de meeste restaurants op dit stuk van de dijk toch wel heel erg toeristisch zijn. Maar laat dat je niet tegenhouden, want Abellan is er opnieuw in geslaagd om een spectaculair restaurant te maken. Het interieur is ontzettend mooi. Je zit aan één van de twee gebogen togen die tegenover elkaar zijn opgesteld, altijd met zicht op een kookgedeelte waar vis gegrild wordt. De echte keuken is in de kelder (waar ook een toffe chefs tafel voor 4 personen staat) en op twee grote televisieschermen kun je de koks beneden letterlijk op de vingers kijken. Verder is vooral de blauwe tegelmuur een eyecatcher, met hele expressieve tekeningen.

De gerechten zijn veel minder gezocht dan in Comerç 24, maar wel heel puur, en de gebruikte producten zijn top. Op de Wagyu steak na wordt er trouwens geen vlees geserveerd, dit is een puur visrestaurant. We begonnen met een slaatje van octopus, en gepekelde bloemkool en rode kool. Daarna volgde een ansjovis gevuld met crème van ansjovis. Nadien een prachtige oosters gemarineerde oester met wasabi. Vervolgens een tartaar van garnalen, waarop het sap van de kop geperst was, afgewerkt met kaviaar. De makreel met aardappelsalade was spectaculair, net als de ansjovis omelet afgewerkt met Japanse gedroogde kruiden. De gefrituurde aubergines waren boterzacht. De tomatensalade met zeewier was meen mooie verfrissing tussendoor. Later kwamen nog op de barbecue gegrilde sardientjes. Op z’n Japans ingesneden calamares met twee sauzen. Gelakte paling met een saus van diverse looksoorten. Zeekomkommers met zoete ui. De beste gevulde calamares ever. En ook al zaten we toen eigenlijk al bijna vol, toch moesten we nog de op Chinese wijze gefrituurde rode poon proeven en de roggevleugel. Eindigen deden we met drie dessert. De Indisch gemarineerde perziken waren pittig en verfrissend. De aardbeien met ijs van schapen en room een zalige caloriebom, het taartje met kersen verfijnd, en de kaastaart (die erg leek op die van Tickets, maar wel met truffel was gevuld) was zalig maar er ook eigenlijk een beetje teveel aan.

Laat de sommelier de wijnen voor je kiezen, per glas, dat doen ze hier prima, en vraag dan naar de wijnen die Carles Abellan zelf maakt in diverse regio’s, ze zijn allemaal perfect voor bij deze heerlijke maaltijd.

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit mijn meest geweldige eetervaring van het afgelopen maanden in Barcelona was. Ga nu nog snel naar dit nieuwe restaurant, wanneer je in Barcelona bent, voor je er niet meer reserveren kunt. Nu raak je er nog relatief makkelijk binnen. Maar lang zal dat niet meer duren: dit is dè hot spot voor de komende jaren, geloof me vrij. Een welverdiende pluim dus voor dit toprestaurant!