HET BESTE NIEUWE RESTAURANT IN BARCELONA: LA BARRA DE CARLES ABELLAN
Nieuws

Het beste nieuwe restaurant in barcelona: la barra de carles abellan

Derde pluim die ik uitreik zo aan het einde van het jaar gaat naar een restaurant uit mijn zo geliefde Barcelona, de ontdekking van het jaar voor mij: La Barra van Carles Abellan. Het was Xavi Alba, de directeur van Tickets van Albert Adria die me, toen ik hem het voorbije jaar een paar keer vroeg naar de nieuwe toprestaurants in Barcelona, telkens weer naar dit restaurant doorverwees. Carles Abellan is een legende in het culinaire Barcelona nadat hij 2001 het spectaculaire Comerç 24 opende, waarmee hij het begrip tapas-restaurant compleet opnieuw wist uit te vinden. Vandaag heeft hij een groep met verschillende mooie restaurants, en dit jaar is daar dus La Barra bijgekomen.

La Barra is gelegen aan de haven van Barcelona, aan La Barceloneta. Een opvallende plek, omdat de meeste restaurants op dit stuk van de dijk toch wel heel erg toeristisch zijn. Maar laat dat je niet tegenhouden, want Abellan is er opnieuw in geslaagd om een spectaculair restaurant te maken. Het interieur is ontzettend mooi. Je zit aan één van de twee gebogen togen die tegenover elkaar zijn opgesteld, altijd met zicht op een kookgedeelte waar vis gegrild wordt. De echte keuken is in de kelder (waar ook een toffe chefs tafel voor 4 personen staat) en op twee grote televisieschermen kun je de koks beneden letterlijk op de vingers kijken. Verder is vooral de blauwe tegelmuur een eyecatcher, met hele expressieve tekeningen.

De gerechten zijn veel minder gezocht dan in Comerç 24, maar wel heel puur, en de gebruikte producten zijn top. Op de Wagyu steak na wordt er trouwens geen vlees geserveerd, dit is een puur visrestaurant. We begonnen met een slaatje van octopus, en gepekelde bloemkool en rode kool. Daarna volgde een ansjovis gevuld met crème van ansjovis. Nadien een prachtige oosters gemarineerde oester met wasabi. Vervolgens een tartaar van garnalen, waarop het sap van de kop geperst was, afgewerkt met kaviaar. De makreel met aardappelsalade was spectaculair, net als de ansjovis omelet afgewerkt met Japanse gedroogde kruiden. De gefrituurde aubergines waren boterzacht. De tomatensalade met zeewier was meen mooie verfrissing tussendoor. Later kwamen nog op de barbecue gegrilde sardientjes. Op z’n Japans ingesneden calamares met twee sauzen. Gelakte paling met een saus van diverse looksoorten. Zeekomkommers met zoete ui. De beste gevulde calamares ever. En ook al zaten we toen eigenlijk al bijna vol, toch moesten we nog de op Chinese wijze gefrituurde rode poon proeven en de roggevleugel. Eindigen deden we met drie dessert. De Indisch gemarineerde perziken waren pittig en verfrissend. De aardbeien met ijs van schapen en room een zalige caloriebom, het taartje met kersen verfijnd, en de kaastaart (die erg leek op die van Tickets, maar wel met truffel was gevuld) was zalig maar er ook eigenlijk een beetje teveel aan.

Laat de sommelier de wijnen voor je kiezen, per glas, dat doen ze hier prima, en vraag dan naar de wijnen die Carles Abellan zelf maakt in diverse regio’s, ze zijn allemaal perfect voor bij deze heerlijke maaltijd.

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit mijn meest geweldige eetervaring van het afgelopen maanden in Barcelona was. Ga nu nog snel naar dit nieuwe restaurant, wanneer je in Barcelona bent, voor je er niet meer reserveren kunt. Nu raak je er nog relatief makkelijk binnen. Maar lang zal dat niet meer duren: dit is dè hot spot voor de komende jaren, geloof me vrij. Een welverdiende pluim dus voor dit toprestaurant!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer