Friet from desire: uw frietgids!
Nieuws

Friet from desire: uw frietgids!

Vrijdag, frietjesdag! Voor veel mensen is vanavond echt wel het moment om naar de frituur te gaan. Na alweer een drukke werkweek moet het allemaal niet te ingewikkeld, en is het voor veel mensen gewoon erg comfortabel om met een grote friet met mayonaise en wat vleesjes voor TV uit te buiken.

https://www.instagram.com/p/BTW10kqjs-u/?utm_source=ig_web_copy_link

Maar wat zijn de beste frituren van ons landje? Ik moet bekennen: ik heb gewoon te weinig ervaring en te weinig kennis om echt aan aanbevelingen te gaan doen. Sinds ik wat meer op de calorieën let ga ik niet zo vaak meer naar de frituur.

Maar ik kan jullie wel van harte ‘FRIET FROM DESIRE’ aanbevelen! Een superfijne site voor wie houdt van de betere Belgische friet. Daarom, even een interview met Tae-Yoon, de man die weet waar de beste frietjes van het land worden verkocht.

https://www.instagram.com/p/BbUZN9WHDef/?utm_source=ig_web_copy_link

Dag, Tae-Yoon, stel jezelf even voor …

“Wel, hallo! Ik ben Tae-Yoon, 29 jaar oud en al een paar jaar professioneel bezig met social media. Oorspronkelijk ben ik opgeleid als radiojournalist en digitaal marketeer. Momenteel werk ik als social media advisor bij Telenet, een job die ik elke dag met heel veel plezier uitoefen.”

Vanwaar het idee voor ‘Friet from Desire’?

“Het idee achter Friet From Desire kwam er tijdens mijn studententijd. Ik bleef in mijn laatste jaar (2014-2015) vaak overnachten bij mijn vriendin, die een studentenkot had aan het Theaterplein. Mijn campus bevond zich aan de overkant. Onze eerste date was trouwens samen frietjes gaan afhalen bij De Jean op de Ossenmarkt, een gekend studentenfrituur. Het was het begin van een gemeenschappelijke interesse die later uit de hand zou lopen.”

“Regelmatig hadden we een late honger en vroegen we ons af welke goede frituren er zich in de buurt bevonden. Je had toen al natuurlijk apps zoals Foursquare en Tripadvisor, maar soms was bijvoorbeeld de info (openingsuren, betalen met kaart etc) niet 100% duidelijk. Toen grapten we al eens dat iemand eens een gids voor frituren moest uitbrengen.”

“In de zomer van 2016 gingen we spijtig genoeg uit elkaar, toen besloot ik om Friet From Desire uit te werken zodat ik iets om handen had om de aandacht af te leiden. Het was in die periode echt therapeutisch: ik kon mijn gedachten verzetten tijdens het autorijden en oh cliché, ik ben een emo-eter. Een bevriende web developer maakte als vriendendienst de website, zodat ik enkel de inhoud moest leveren. Zijn schoonzus ontwierp vervolgens het logo.”

“Het eerste half jaar was een beetje spielerei, het begon toen allemaal klein met een paar honderd lezers per week. In januari 2017 gaven mijn vriendin en ik onze relatie een tweede kans en sprong ze enthousiast mee aan boord. Sindsdien is ze er bijna altijd bij geweest. Een maand later volgde nogal wat publiciteit via Focus en WTV, Het Nieuwsblad etc. Blijkbaar werd een paar recensies gretig opgepikt en werd deze hobby ietsje serieuzer. Later dat jaar zat ik in de jury van ‘De beste frituur van Vlaanderen’, georganiseerd door Het Nieuwsblad.”

Wat een topverhaal! Jullie hebben trouwens wel wat expertise opgebouwd in al die tijd?!

“Ondertussen zitten we al aan meer dan 120 verschillende bezochte frituren sinds eind september 2016. Gemiddeld bezoeken we er 4 per maand. De reden waarom we dit blijven doen is omdat we allebei hevige fans zijn van onze frietcultuur, maar ook om de appreciatie voor het harde werk van de frituristen te tonen. Als voormalig horecamens heb ik dan ook veel respect voor hun beroep. Daarnaast vergeten we ook niet het oorspronkelijke opzet: de beste frituren zoeken, niet per se ‘dé beste’. In mijn ogen heeft elke goeie frituur wel iets unieks waar het in uitblinkt.”

Wat is voor jullie belangrijk wanneer je een frituur bezoekt?

“Wanneer we een frituur binnenstappen, kijken we voor de algemene info meteen naar een aantal zaken:

  • hoe is het gesteld met de hygiëne
  • kan je betalen met Bancontact
  • wat is er speciaal aan het aanbod
  • hoeveel zitplaatsen zijn er (binnen en buiten)”

https://www.instagram.com/p/BjkhZXBA-Wo/?utm_source=ig_web_copy_link

En wat eten jullie dan?

“Meestal neem ik een klein frietje met mayonaise on top en een Bicky Burger. Sporadisch wijk ik hiervan af zodat het niet te eentonig wordt, dan bestel ik eens verse tartaar of de hamburger van het huis. Op die manier blijft het wat uniform en gemakkelijker om prijzen te vergelijken. Nadien vraag ik ook in welk type vet/olie de frietjes gebakken worden. Dat is handig voor vegetariërs en veganisten.”

En nu de moeilijkste vraag wellicht: wat is jouw TOP 5 van beste frituren?

“Er wordt vaak naar mijn top 5 of top 10 gevraagd, maar dit vind ik altijd moeilijk. 🙂 Soms betekent een hoge scoren niet per se dat het een persoonlijke favoriet is. Zo heb ik aan heel veel frituren goede herinneringen.”

Top 5 tot dusver (niet op volgorde):

  • De Blauwe Frituur in Kortrijk
  • Frituur Bosrand in Brugge
  • De Grote Goesting in Zoersel
  • De Frietboetiek in Meeuwen
  • Frituur Loemek in Ternat

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer