Friet from desire: uw frietgids!
Nieuws

Friet from desire: uw frietgids!

Vrijdag, frietjesdag! Voor veel mensen is vanavond echt wel het moment om naar de frituur te gaan. Na alweer een drukke werkweek moet het allemaal niet te ingewikkeld, en is het voor veel mensen gewoon erg comfortabel om met een grote friet met mayonaise en wat vleesjes voor TV uit te buiken.

https://www.instagram.com/p/BTW10kqjs-u/?utm_source=ig_web_copy_link

Maar wat zijn de beste frituren van ons landje? Ik moet bekennen: ik heb gewoon te weinig ervaring en te weinig kennis om echt aan aanbevelingen te gaan doen. Sinds ik wat meer op de calorieën let ga ik niet zo vaak meer naar de frituur.

Maar ik kan jullie wel van harte ‘FRIET FROM DESIRE’ aanbevelen! Een superfijne site voor wie houdt van de betere Belgische friet. Daarom, even een interview met Tae-Yoon, de man die weet waar de beste frietjes van het land worden verkocht.

https://www.instagram.com/p/BbUZN9WHDef/?utm_source=ig_web_copy_link

Dag, Tae-Yoon, stel jezelf even voor …

“Wel, hallo! Ik ben Tae-Yoon, 29 jaar oud en al een paar jaar professioneel bezig met social media. Oorspronkelijk ben ik opgeleid als radiojournalist en digitaal marketeer. Momenteel werk ik als social media advisor bij Telenet, een job die ik elke dag met heel veel plezier uitoefen.”

Vanwaar het idee voor ‘Friet from Desire’?

“Het idee achter Friet From Desire kwam er tijdens mijn studententijd. Ik bleef in mijn laatste jaar (2014-2015) vaak overnachten bij mijn vriendin, die een studentenkot had aan het Theaterplein. Mijn campus bevond zich aan de overkant. Onze eerste date was trouwens samen frietjes gaan afhalen bij De Jean op de Ossenmarkt, een gekend studentenfrituur. Het was het begin van een gemeenschappelijke interesse die later uit de hand zou lopen.”

“Regelmatig hadden we een late honger en vroegen we ons af welke goede frituren er zich in de buurt bevonden. Je had toen al natuurlijk apps zoals Foursquare en Tripadvisor, maar soms was bijvoorbeeld de info (openingsuren, betalen met kaart etc) niet 100% duidelijk. Toen grapten we al eens dat iemand eens een gids voor frituren moest uitbrengen.”

“In de zomer van 2016 gingen we spijtig genoeg uit elkaar, toen besloot ik om Friet From Desire uit te werken zodat ik iets om handen had om de aandacht af te leiden. Het was in die periode echt therapeutisch: ik kon mijn gedachten verzetten tijdens het autorijden en oh cliché, ik ben een emo-eter. Een bevriende web developer maakte als vriendendienst de website, zodat ik enkel de inhoud moest leveren. Zijn schoonzus ontwierp vervolgens het logo.”

“Het eerste half jaar was een beetje spielerei, het begon toen allemaal klein met een paar honderd lezers per week. In januari 2017 gaven mijn vriendin en ik onze relatie een tweede kans en sprong ze enthousiast mee aan boord. Sindsdien is ze er bijna altijd bij geweest. Een maand later volgde nogal wat publiciteit via Focus en WTV, Het Nieuwsblad etc. Blijkbaar werd een paar recensies gretig opgepikt en werd deze hobby ietsje serieuzer. Later dat jaar zat ik in de jury van ‘De beste frituur van Vlaanderen’, georganiseerd door Het Nieuwsblad.”

Wat een topverhaal! Jullie hebben trouwens wel wat expertise opgebouwd in al die tijd?!

“Ondertussen zitten we al aan meer dan 120 verschillende bezochte frituren sinds eind september 2016. Gemiddeld bezoeken we er 4 per maand. De reden waarom we dit blijven doen is omdat we allebei hevige fans zijn van onze frietcultuur, maar ook om de appreciatie voor het harde werk van de frituristen te tonen. Als voormalig horecamens heb ik dan ook veel respect voor hun beroep. Daarnaast vergeten we ook niet het oorspronkelijke opzet: de beste frituren zoeken, niet per se ‘dé beste’. In mijn ogen heeft elke goeie frituur wel iets unieks waar het in uitblinkt.”

Wat is voor jullie belangrijk wanneer je een frituur bezoekt?

“Wanneer we een frituur binnenstappen, kijken we voor de algemene info meteen naar een aantal zaken:

  • hoe is het gesteld met de hygiëne
  • kan je betalen met Bancontact
  • wat is er speciaal aan het aanbod
  • hoeveel zitplaatsen zijn er (binnen en buiten)”

https://www.instagram.com/p/BjkhZXBA-Wo/?utm_source=ig_web_copy_link

En wat eten jullie dan?

“Meestal neem ik een klein frietje met mayonaise on top en een Bicky Burger. Sporadisch wijk ik hiervan af zodat het niet te eentonig wordt, dan bestel ik eens verse tartaar of de hamburger van het huis. Op die manier blijft het wat uniform en gemakkelijker om prijzen te vergelijken. Nadien vraag ik ook in welk type vet/olie de frietjes gebakken worden. Dat is handig voor vegetariërs en veganisten.”

En nu de moeilijkste vraag wellicht: wat is jouw TOP 5 van beste frituren?

“Er wordt vaak naar mijn top 5 of top 10 gevraagd, maar dit vind ik altijd moeilijk. 🙂 Soms betekent een hoge scoren niet per se dat het een persoonlijke favoriet is. Zo heb ik aan heel veel frituren goede herinneringen.”

Top 5 tot dusver (niet op volgorde):

  • De Blauwe Frituur in Kortrijk
  • Frituur Bosrand in Brugge
  • De Grote Goesting in Zoersel
  • De Frietboetiek in Meeuwen
  • Frituur Loemek in Ternat

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer