Friet from desire: uw frietgids!
Nieuws

Friet from desire: uw frietgids!

Vrijdag, frietjesdag! Voor veel mensen is vanavond echt wel het moment om naar de frituur te gaan. Na alweer een drukke werkweek moet het allemaal niet te ingewikkeld, en is het voor veel mensen gewoon erg comfortabel om met een grote friet met mayonaise en wat vleesjes voor TV uit te buiken.

https://www.instagram.com/p/BTW10kqjs-u/?utm_source=ig_web_copy_link

Maar wat zijn de beste frituren van ons landje? Ik moet bekennen: ik heb gewoon te weinig ervaring en te weinig kennis om echt aan aanbevelingen te gaan doen. Sinds ik wat meer op de calorieën let ga ik niet zo vaak meer naar de frituur.

Maar ik kan jullie wel van harte ‘FRIET FROM DESIRE’ aanbevelen! Een superfijne site voor wie houdt van de betere Belgische friet. Daarom, even een interview met Tae-Yoon, de man die weet waar de beste frietjes van het land worden verkocht.

https://www.instagram.com/p/BbUZN9WHDef/?utm_source=ig_web_copy_link

Dag, Tae-Yoon, stel jezelf even voor …

“Wel, hallo! Ik ben Tae-Yoon, 29 jaar oud en al een paar jaar professioneel bezig met social media. Oorspronkelijk ben ik opgeleid als radiojournalist en digitaal marketeer. Momenteel werk ik als social media advisor bij Telenet, een job die ik elke dag met heel veel plezier uitoefen.”

Vanwaar het idee voor ‘Friet from Desire’?

“Het idee achter Friet From Desire kwam er tijdens mijn studententijd. Ik bleef in mijn laatste jaar (2014-2015) vaak overnachten bij mijn vriendin, die een studentenkot had aan het Theaterplein. Mijn campus bevond zich aan de overkant. Onze eerste date was trouwens samen frietjes gaan afhalen bij De Jean op de Ossenmarkt, een gekend studentenfrituur. Het was het begin van een gemeenschappelijke interesse die later uit de hand zou lopen.”

“Regelmatig hadden we een late honger en vroegen we ons af welke goede frituren er zich in de buurt bevonden. Je had toen al natuurlijk apps zoals Foursquare en Tripadvisor, maar soms was bijvoorbeeld de info (openingsuren, betalen met kaart etc) niet 100% duidelijk. Toen grapten we al eens dat iemand eens een gids voor frituren moest uitbrengen.”

“In de zomer van 2016 gingen we spijtig genoeg uit elkaar, toen besloot ik om Friet From Desire uit te werken zodat ik iets om handen had om de aandacht af te leiden. Het was in die periode echt therapeutisch: ik kon mijn gedachten verzetten tijdens het autorijden en oh cliché, ik ben een emo-eter. Een bevriende web developer maakte als vriendendienst de website, zodat ik enkel de inhoud moest leveren. Zijn schoonzus ontwierp vervolgens het logo.”

“Het eerste half jaar was een beetje spielerei, het begon toen allemaal klein met een paar honderd lezers per week. In januari 2017 gaven mijn vriendin en ik onze relatie een tweede kans en sprong ze enthousiast mee aan boord. Sindsdien is ze er bijna altijd bij geweest. Een maand later volgde nogal wat publiciteit via Focus en WTV, Het Nieuwsblad etc. Blijkbaar werd een paar recensies gretig opgepikt en werd deze hobby ietsje serieuzer. Later dat jaar zat ik in de jury van ‘De beste frituur van Vlaanderen’, georganiseerd door Het Nieuwsblad.”

Wat een topverhaal! Jullie hebben trouwens wel wat expertise opgebouwd in al die tijd?!

“Ondertussen zitten we al aan meer dan 120 verschillende bezochte frituren sinds eind september 2016. Gemiddeld bezoeken we er 4 per maand. De reden waarom we dit blijven doen is omdat we allebei hevige fans zijn van onze frietcultuur, maar ook om de appreciatie voor het harde werk van de frituristen te tonen. Als voormalig horecamens heb ik dan ook veel respect voor hun beroep. Daarnaast vergeten we ook niet het oorspronkelijke opzet: de beste frituren zoeken, niet per se ‘dé beste’. In mijn ogen heeft elke goeie frituur wel iets unieks waar het in uitblinkt.”

Wat is voor jullie belangrijk wanneer je een frituur bezoekt?

“Wanneer we een frituur binnenstappen, kijken we voor de algemene info meteen naar een aantal zaken:

  • hoe is het gesteld met de hygiëne
  • kan je betalen met Bancontact
  • wat is er speciaal aan het aanbod
  • hoeveel zitplaatsen zijn er (binnen en buiten)”

https://www.instagram.com/p/BjkhZXBA-Wo/?utm_source=ig_web_copy_link

En wat eten jullie dan?

“Meestal neem ik een klein frietje met mayonaise on top en een Bicky Burger. Sporadisch wijk ik hiervan af zodat het niet te eentonig wordt, dan bestel ik eens verse tartaar of de hamburger van het huis. Op die manier blijft het wat uniform en gemakkelijker om prijzen te vergelijken. Nadien vraag ik ook in welk type vet/olie de frietjes gebakken worden. Dat is handig voor vegetariërs en veganisten.”

En nu de moeilijkste vraag wellicht: wat is jouw TOP 5 van beste frituren?

“Er wordt vaak naar mijn top 5 of top 10 gevraagd, maar dit vind ik altijd moeilijk. 🙂 Soms betekent een hoge scoren niet per se dat het een persoonlijke favoriet is. Zo heb ik aan heel veel frituren goede herinneringen.”

Top 5 tot dusver (niet op volgorde):

  • De Blauwe Frituur in Kortrijk
  • Frituur Bosrand in Brugge
  • De Grote Goesting in Zoersel
  • De Frietboetiek in Meeuwen
  • Frituur Loemek in Ternat

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer