Ik ben zelf een heel speciaal type koffiedrinker. Ik drink het enkel op bijzondere momenten. Op de markt in Barcelona zal ik het bijvoorbeeld wel drinken bij een ontbijtje, maar dan in een glas, met warme gestoomde melk. En puur drink ik het ontzettend graag na een maaltijd. Liefst een bijzondere koffie dan. En mijn voordeel: het doet niets verkeerd met mijn nachtrust, dus ik kan het hebben na de maaltijd, voor ik m’n bed inga.
Maar sowieso drink ik het maar af en toe. En nooit voor de ochtendshow bijvoorbeeld. Dat natuurlijk in tegenstelling tot veel van mijn collega’s van de show die echt hele sloten koffie naar binnenspelen. En wat zeg je dan wanneer je nieuwslezer Grim nog eens een nieuwe beker koffie haalt: “niet overdrijven he, je weet dat teveel koffie niet gezond is…”
Want zo hebben we het toch altijd geleerd en gelezen… Teveel cafeïne zou bijzonder slecht zijn voor het hart en de bloedvaten die daar aanzienlijk van “verstijven” en zo zou de kans op een hartaanval of beroerte aanzienlijk vergroten. Maar wat blijkt nu? Dat oude idee klopt helemaal niet. Uit een nieuw Brits onderzoek bij meer dan 8000 Britten blijkt immers dat heel veel koffie drinken (en dan spreekt men zelfs over meer dan 20 kopjes per dag) niet ongezonder is dan één of twee kopjes per dag nuttigen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de British Heart Foundation. En hun conclusie is dat wie heel veel koffie drinkt niet meer kans op verstijfde slagaders heeft dan wie minder dan één kop drinkt. De invloed van koffie op de slagaders is eigenlijk zo goed als onbestaande. Is dat even een opluchting zeg, voor de vele koffieverslaafden.
Nu denk ik bij alles: nooit overdrijven. Koffie is minder gevaarlijk dan we altijd dachten. Heerlijk. Dat schuldgevoel en die schrik kunnen we dus ook wegspoelen. Maar 25 kopjes, bah, dat lijkt me sowieso van het goede teveel. En dat geldt voor mij eigenlijk voor alles. Trop is teveel. Dan gaat het speciale eraf. Niks fout met een glas wijn of een goed biertje, maar drink daar ook maar geen sloten van. Geniet. En daar klinken we op! Bakje troost!
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer