Ik ben zelf een heel speciaal type koffiedrinker. Ik drink het enkel op bijzondere momenten. Op de markt in Barcelona zal ik het bijvoorbeeld wel drinken bij een ontbijtje, maar dan in een glas, met warme gestoomde melk. En puur drink ik het ontzettend graag na een maaltijd. Liefst een bijzondere koffie dan. En mijn voordeel: het doet niets verkeerd met mijn nachtrust, dus ik kan het hebben na de maaltijd, voor ik m’n bed inga.
Maar sowieso drink ik het maar af en toe. En nooit voor de ochtendshow bijvoorbeeld. Dat natuurlijk in tegenstelling tot veel van mijn collega’s van de show die echt hele sloten koffie naar binnenspelen. En wat zeg je dan wanneer je nieuwslezer Grim nog eens een nieuwe beker koffie haalt: “niet overdrijven he, je weet dat teveel koffie niet gezond is…”
Want zo hebben we het toch altijd geleerd en gelezen… Teveel cafeïne zou bijzonder slecht zijn voor het hart en de bloedvaten die daar aanzienlijk van “verstijven” en zo zou de kans op een hartaanval of beroerte aanzienlijk vergroten. Maar wat blijkt nu? Dat oude idee klopt helemaal niet. Uit een nieuw Brits onderzoek bij meer dan 8000 Britten blijkt immers dat heel veel koffie drinken (en dan spreekt men zelfs over meer dan 20 kopjes per dag) niet ongezonder is dan één of twee kopjes per dag nuttigen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de British Heart Foundation. En hun conclusie is dat wie heel veel koffie drinkt niet meer kans op verstijfde slagaders heeft dan wie minder dan één kop drinkt. De invloed van koffie op de slagaders is eigenlijk zo goed als onbestaande. Is dat even een opluchting zeg, voor de vele koffieverslaafden.
Nu denk ik bij alles: nooit overdrijven. Koffie is minder gevaarlijk dan we altijd dachten. Heerlijk. Dat schuldgevoel en die schrik kunnen we dus ook wegspoelen. Maar 25 kopjes, bah, dat lijkt me sowieso van het goede teveel. En dat geldt voor mij eigenlijk voor alles. Trop is teveel. Dan gaat het speciale eraf. Niks fout met een glas wijn of een goed biertje, maar drink daar ook maar geen sloten van. Geniet. En daar klinken we op! Bakje troost!
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer