Bewezen: veel koffie drinken is echt niet ongezond
Nieuws

Bewezen: veel koffie drinken is echt niet ongezond

Ik ben zelf een heel speciaal type koffiedrinker. Ik drink het enkel op bijzondere momenten. Op de markt in Barcelona zal ik het bijvoorbeeld wel drinken bij een ontbijtje, maar dan in een glas, met warme gestoomde melk. En puur drink ik het ontzettend graag na een maaltijd. Liefst een bijzondere koffie dan. En mijn voordeel: het doet niets verkeerd met mijn nachtrust, dus ik kan het hebben na de maaltijd, voor ik m’n bed inga.

Bewezen: veel koffie drinken is echt niet ongezond

Maar sowieso drink ik het maar af en toe. En nooit voor de ochtendshow bijvoorbeeld. Dat natuurlijk in tegenstelling tot veel van mijn collega’s van de show die echt hele sloten koffie naar binnenspelen. En wat zeg je dan wanneer je nieuwslezer Grim nog eens een nieuwe beker koffie haalt: “niet overdrijven he, je weet dat teveel koffie niet gezond is…”

Want zo hebben we het toch altijd geleerd en gelezen… Teveel cafeïne zou bijzonder slecht zijn voor het hart en de bloedvaten die daar aanzienlijk van “verstijven” en zo zou de kans op een hartaanval of beroerte aanzienlijk vergroten. Maar wat blijkt nu? Dat oude idee klopt helemaal niet. Uit een nieuw Brits onderzoek bij meer dan 8000 Britten blijkt immers dat heel veel koffie drinken (en dan spreekt men zelfs over meer dan 20 kopjes per dag) niet ongezonder is dan één of twee kopjes per dag nuttigen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de British Heart Foundation. En hun conclusie is dat wie heel veel koffie drinkt niet meer kans op verstijfde slagaders heeft dan wie minder dan één kop drinkt. De invloed van koffie op de slagaders is eigenlijk zo goed als onbestaande. Is dat even een opluchting zeg, voor de vele koffieverslaafden.

Nu denk ik bij alles: nooit overdrijven. Koffie is minder gevaarlijk dan we altijd dachten. Heerlijk. Dat schuldgevoel en die schrik kunnen we dus ook wegspoelen. Maar 25 kopjes, bah, dat lijkt me sowieso van het goede teveel. En dat geldt voor mij eigenlijk voor alles. Trop is teveel. Dan gaat het speciale eraf. Niks fout met een glas wijn of een goed biertje, maar drink daar ook maar geen sloten van. Geniet. En daar klinken we op! Bakje troost!

Bewezen: veel koffie drinken is echt niet ongezond

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer