Bij dit gerecht van Heston Blumenthal moest ik ooit huilen...
Nieuws

Bij dit gerecht van Heston Blumenthal moest ik ooit huilen…

Vanmiddag lunchen we bij Dinner by Heston Blumenthal. Ik kijk er ontzettend naar uit. Het verslag van onze lunch kun je live volgen op mijn Instagram-pagina. De eerste keer dat ik ooit at in een restaurant van Blumenthal is best al lang geleden, dat was in zijn iconische gewezen Nummer 1 van de wereld “The Fat Duck” in het plaatsje Bray.

Aan dat bezoek bewaar ik de beste herinneringen. Ik at er namelijk het gerecht waar ik tot op vandaag van zeg: dit is één van de weinige schotels waarmee een chef mij aan het huilen heeft gekregen.

Ik heb het over “The Sound Of The Sea”. Ik heb zelfs mijn fictieve hoofdpersonage Michael Dobson in mijn roman “De Smaak Van Het Verlangen” daarheen gestuurd, en hieronder kun je lezen hoe ik zijn ervaring met het gerecht heb neergeschreven in mijn boek. Die ervaring is redelijk gelijklopend met de mijne namelijk…

Bij dit gerecht van Heston Blumenthal moest ik ooit huilen...

Op een bepaald moment kwam een meisje met twee grote mooie schelpen, die soort waarin je als kind de klotsende zee dacht te kunnen horen, legde die naast de borden van Michael en Edwin, en vroeg hen om de oortjes van de iPod nano’s, die blijkbaar in de schelpen waren verstopt, in hun oren te stoppen, en te luisteren naar het zachte ruisen van de zee. Het was bevreemdend, alsof alle geluiden rond hen wegvielen en ze alleen nog de zee hoorden die af en aanrolde, de meeuwen erboven, de wind die speelde in en boven de golven. Michael had zelfs het gevoel dat het een beetje kouder werd, alsof ze ook letterlijk op de dijk liepen, vechtend tegen de ruige wind, met daar, aan de verre overkant, als je goed kijkt, Oostende. Nadat ze een minuutje naar de zee luisterden werd de zee voor hun neus gebracht. Het tafereeltje dat hen op een glazen plaat werd aangereikt was echt, helemaal, honderd procent: “de zee die aanspoelt op het strand.” Links lag er een strandje met de kleur en de korrels van zand, maar met een hele bijzondere smaak, (later zou hij horen dat de zandstructuur op basis van zeewier was gemaakt). Je zag het woeste schuim op de branding (ook gemaakt op basis van een soort algen). En daarnaast, echt, de zee, met kleine prachtig gesneden stukjes rauwe vis, sashimi van onder andere superieure heilbot en zachte wilde zalm, allerlei rauwe kleine schelpdiertjes, een oester, en verschillende soorten zeewier en zeegroenten als lamsoor en wakame. Alles smaakte beter dan wat hij ooit had geproefd. Hij moest denken aan strandwandelingen met Nele. Aan zijn onbekende vader die waarschijnlijk ergens ver weg zeilde, net buiten de rand van zijn schier eindeloze bord. Aan zijn grootmoeder die samen met hem net als Heston Blumenthal schilderijtjes maakte met lekkernijen. En aan zijn moeder. Want zou het zo niet ongeveer geklonken hebben in haar baarmoeder meer dan vijfendertig jaar terug? Als een zee die klotste en met haar bezorgde hartslag, zoemend als het eindeloze ruisen van de wind? Michael kon niet anders dan huilen, en hij liet de zilte tranen druppelen in “The Sound Of The Sea”, misschien wel het bekendste gerecht van kunstenaar Heston Blumenthal.

Gerelateerde nieuwsberichten

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer