Bij dit gerecht van Heston Blumenthal moest ik ooit huilen...
Nieuws

Bij dit gerecht van Heston Blumenthal moest ik ooit huilen…

Vanmiddag lunchen we bij Dinner by Heston Blumenthal. Ik kijk er ontzettend naar uit. Het verslag van onze lunch kun je live volgen op mijn Instagram-pagina. De eerste keer dat ik ooit at in een restaurant van Blumenthal is best al lang geleden, dat was in zijn iconische gewezen Nummer 1 van de wereld “The Fat Duck” in het plaatsje Bray.

Aan dat bezoek bewaar ik de beste herinneringen. Ik at er namelijk het gerecht waar ik tot op vandaag van zeg: dit is één van de weinige schotels waarmee een chef mij aan het huilen heeft gekregen.

Ik heb het over “The Sound Of The Sea”. Ik heb zelfs mijn fictieve hoofdpersonage Michael Dobson in mijn roman “De Smaak Van Het Verlangen” daarheen gestuurd, en hieronder kun je lezen hoe ik zijn ervaring met het gerecht heb neergeschreven in mijn boek. Die ervaring is redelijk gelijklopend met de mijne namelijk…

Bij dit gerecht van Heston Blumenthal moest ik ooit huilen...

Op een bepaald moment kwam een meisje met twee grote mooie schelpen, die soort waarin je als kind de klotsende zee dacht te kunnen horen, legde die naast de borden van Michael en Edwin, en vroeg hen om de oortjes van de iPod nano’s, die blijkbaar in de schelpen waren verstopt, in hun oren te stoppen, en te luisteren naar het zachte ruisen van de zee. Het was bevreemdend, alsof alle geluiden rond hen wegvielen en ze alleen nog de zee hoorden die af en aanrolde, de meeuwen erboven, de wind die speelde in en boven de golven. Michael had zelfs het gevoel dat het een beetje kouder werd, alsof ze ook letterlijk op de dijk liepen, vechtend tegen de ruige wind, met daar, aan de verre overkant, als je goed kijkt, Oostende. Nadat ze een minuutje naar de zee luisterden werd de zee voor hun neus gebracht. Het tafereeltje dat hen op een glazen plaat werd aangereikt was echt, helemaal, honderd procent: “de zee die aanspoelt op het strand.” Links lag er een strandje met de kleur en de korrels van zand, maar met een hele bijzondere smaak, (later zou hij horen dat de zandstructuur op basis van zeewier was gemaakt). Je zag het woeste schuim op de branding (ook gemaakt op basis van een soort algen). En daarnaast, echt, de zee, met kleine prachtig gesneden stukjes rauwe vis, sashimi van onder andere superieure heilbot en zachte wilde zalm, allerlei rauwe kleine schelpdiertjes, een oester, en verschillende soorten zeewier en zeegroenten als lamsoor en wakame. Alles smaakte beter dan wat hij ooit had geproefd. Hij moest denken aan strandwandelingen met Nele. Aan zijn onbekende vader die waarschijnlijk ergens ver weg zeilde, net buiten de rand van zijn schier eindeloze bord. Aan zijn grootmoeder die samen met hem net als Heston Blumenthal schilderijtjes maakte met lekkernijen. En aan zijn moeder. Want zou het zo niet ongeveer geklonken hebben in haar baarmoeder meer dan vijfendertig jaar terug? Als een zee die klotste en met haar bezorgde hartslag, zoemend als het eindeloze ruisen van de wind? Michael kon niet anders dan huilen, en hij liet de zilte tranen druppelen in “The Sound Of The Sea”, misschien wel het bekendste gerecht van kunstenaar Heston Blumenthal.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer