“Bijna een oog kwijt” door de hete peper in mijn ogen…

Deze week waren de opnames van “Van Passie tot Perfectie”, het nieuwe kookprogramma dat ik samen met Roger van Damme op njam! ga presenteren vanaf 27 oktober. Het waren een paar superfijne dagen, maar op de tweede draaidag ging het grondig fout. Ik was “bijna een oog kwijt”. Enfin, zo voelde het alvast.

We namen op die tweede dag de generiek van het programma op, en Roger werd gevraagd om mij een beetje te plagen in de keuken. Hij brak bijvoorbeeld een ei op m’n hoofd. En hij zei ook: buig eens achterover met je hoofd en doe je mond eens open. Ik, stomme kip, deed dat. En toen strooide hij totaal onverwacht wat hot chilipoeder in mijn mond. Het was een “mopje”. En mijn reactie was wellicht funny in beeld, want zeer authentiek.

Maar, oh my god. Mijn mond stond in brand. Ik spoelde m’n mond meteen met water en cola light. Dat hielp nauwelijks. Maar veel erger was nog dat ik de chili die naast mijn mond was gevallen per ongeluk wegwreef… in mijn linkeroog.

Had ik dus niet meteen moeten doen. Vrijwel meteen begon m’n oog te branden van de pijn. Ik kon niks meer zien. Begon te huilen van de irritatie. En ik dacht dus echt dat ik m’n oog kwijt ging spelen.¬†Gelukkig zag Roger meteen de ernst van de situatie in. Want hij had dit natuurlijk als gekkigheid bedacht, maar hij wou me uiteraard geen pijn doen.

Gelukkig zit Roger vaak in Thailand, en daar werken ze vaak met pepertjes, en zo’n accidentjes komen daar dus wel vaker voor. Dus hij zei meteen: kokosmelk in je oog doen. Terwijl ik zat te janken kreeg hij van de schminkster watten die hij in de kokosmelk dopte en hij depte daarmee m’n oog. Het was een smurrie en mijn gezicht hing vol kokosmelk. Maar het hielp wel. Het duurde een ellendig kwartiertje lang, maar m’n pijn ging langzaam over.¬†Roger heeft me dus goed liggen gehad, maar ook gered.

Op de opnameset was er trouwens een producer die vertelde dat een vriend van haar eens is gaan plassen nadat hij een pepertje had gesneden… Dat moet ook een pijnlijke affaire geweest zijn. Ik kan me niet voorstellen hoe pijnlijk het is wanneer het daar “down under begint te branden.” Maar soit. Je weet het dus: peper in je ogen, of in je mond: kokosmelk smeren. En doe maar gul. Het verzacht de pijn echt!