EEN BOB-ARRANGEMENT? MOOI OF NIET GOED GENOEG

Het was in De Librije, het fantastische drie sterrenrestaurant van Jonnie Boer In Zwolle dat ik er voor het eerst van hoorde, jaren terug al. Je kon er bij de uitgebreide maaltijd, naast een “gewoon” wijnarrangement, ook kiezen voor een “BOB-arrangement”. Dan kreeg je van elke aangepaste wijn ook een klein glaasje. Eerder “een proevertje” dan een glas. Maar dan wist je wel waar je disgenoten zo lyrisch van werden, zonder dat je zelf teveel dronk. En zo kon je met een gerust hart je auto nog instappen. Over de hele (lange) maaltijd gespreid dronk je dan misschien anderhalf glas wijn. Dat is natuurlijk prima. En nog veilig.

Ik heb het toen zelf ook genomen, dat speciale arrangement voor chauffeurs, want we waren daar voor de lunch, en ik moest nuchter de verre rit naar huis aanvatten, want die avond moest ik in Vlaanderen nog gaan DJ’n. Sindsdien heb ik wel vaker op restaurant gehoord van een dergelijk arrangement. En ook al neem ik het zelf eigenlijk nooit (ik vind het namelijk makkelijker om helemaal B0B te zijn, dan een klein beetje te drinken, en dan te twijfelen: is dit net niet op het randje van teveel?) het is wel een mooi initiatief van de horeca om een steentje bij te dragen aan veiliger verkeer.

Want laat ons wel wezen: wie wil het ooit meemaken dat zijn of haar kind, neefje of nichtje, buurjongen of buurmeisje door een dronken chauffeur van de weg wordt gemaaid. Dit weekend werden op die manier weer twee jonge mensen onschuldig slachtoffer van zo’n onverantwoorde dronken chauffeur. Gruwelijk.

Eigenlijk moeten wij, levensgenieters, mensen die lekker eten, en ook graag een glas drinken, toch gewoon met elkaar en met onszelf afspreken. Wij bourgondiërs houden van wat goed en lekker is, we vieren het leven altijd met volle teugen. Maar wij zijn toch niet de mensen die het leven van anderen in gevaar willen brengen door toch nog achter het stuur te willen kruipen na onverantwoord drankgebruik.

Neem een taxi of het openbaar vervoer. Blijf slapen in een gezellige B&B of een tof hotelletje. Ga te voet. Of hou het bij één goed glas. Of kies voor een BOB-arrangement als je van jezelf weet dat je de discipline hebt om het bij die lekkere proevertjes te houden. Maar rij alstublieft nooit wanneer je dronken bent. Zodat we nog lang kunnen klinken op het leven. Van onszelf, onze geliefden, en dat van iedere andere weggebruiker. Want het leven is daarvoor te kostbaar en te mooi.