EEN BOB-ARRANGEMENT? MOOI OF NIET GOED GENOEG
Nieuws

Een bob-arrangement? mooi of niet goed genoeg

Het was in De Librije, het fantastische drie sterrenrestaurant van Jonnie Boer In Zwolle dat ik er voor het eerst van hoorde, jaren terug al. Je kon er bij de uitgebreide maaltijd, naast een “gewoon” wijnarrangement, ook kiezen voor een “BOB-arrangement”. Dan kreeg je van elke aangepaste wijn ook een klein glaasje. Eerder “een proevertje” dan een glas. Maar dan wist je wel waar je disgenoten zo lyrisch van werden, zonder dat je zelf teveel dronk. En zo kon je met een gerust hart je auto nog instappen. Over de hele (lange) maaltijd gespreid dronk je dan misschien anderhalf glas wijn. Dat is natuurlijk prima. En nog veilig.

Ik heb het toen zelf ook genomen, dat speciale arrangement voor chauffeurs, want we waren daar voor de lunch, en ik moest nuchter de verre rit naar huis aanvatten, want die avond moest ik in Vlaanderen nog gaan DJ’n. Sindsdien heb ik wel vaker op restaurant gehoord van een dergelijk arrangement. En ook al neem ik het zelf eigenlijk nooit (ik vind het namelijk makkelijker om helemaal B0B te zijn, dan een klein beetje te drinken, en dan te twijfelen: is dit net niet op het randje van teveel?) het is wel een mooi initiatief van de horeca om een steentje bij te dragen aan veiliger verkeer.

Want laat ons wel wezen: wie wil het ooit meemaken dat zijn of haar kind, neefje of nichtje, buurjongen of buurmeisje door een dronken chauffeur van de weg wordt gemaaid. Dit weekend werden op die manier weer twee jonge mensen onschuldig slachtoffer van zo’n onverantwoorde dronken chauffeur. Gruwelijk.

Eigenlijk moeten wij, levensgenieters, mensen die lekker eten, en ook graag een glas drinken, toch gewoon met elkaar en met onszelf afspreken. Wij bourgondiërs houden van wat goed en lekker is, we vieren het leven altijd met volle teugen. Maar wij zijn toch niet de mensen die het leven van anderen in gevaar willen brengen door toch nog achter het stuur te willen kruipen na onverantwoord drankgebruik.

Neem een taxi of het openbaar vervoer. Blijf slapen in een gezellige B&B of een tof hotelletje. Ga te voet. Of hou het bij één goed glas. Of kies voor een BOB-arrangement als je van jezelf weet dat je de discipline hebt om het bij die lekkere proevertjes te houden. Maar rij alstublieft nooit wanneer je dronken bent. Zodat we nog lang kunnen klinken op het leven. Van onszelf, onze geliefden, en dat van iedere andere weggebruiker. Want het leven is daarvoor te kostbaar en te mooi.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer