BREAKING: 4 op 10 Nederlandse snackbars is nu Chinees
Nieuws

BREAKING: 4 op 10 Nederlandse snackbars is nu Chinees

Cijfers waar ik wel even van opkeek in de Nederlandse kranten vandaag, onder andere in het Algemeen Dagblad: op dit moment is 4 op de 10 snackbareigenaars in Nederland van Chinese afkomst. “Snackbar” is het Nederlandse equivalent van ons “frietkot”. Nu had ik zelf ook wel al eens van friet-Chinezen in Vlaanderen gehoord, maar eerlijk: ik ken er zelf eigenlijk geen.

De cijfers zijn in elk geval duidelijk. Uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) waren er een goede twintig jaar geleden ongeveer 200 snackbars in handen van Chinezen, en vorig jaar was dat aantal reeds gestegen naar ongeveer 2000.

De evolutie in Nederland is volgens kenners eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. Ten eerste wonen er sowieso veel meer Aziatische mensen in Nederland dan bij ons in België, en op de koop toe had Nederland veel vroeger dan Vlaanderen al heel veel Aziatische restaurants. Afhaalrestaurants vaak. Die hardwerkende ondernemers nemen nu beetje bij beetje de markt over.

Op de koop toe is een echt Belgisch frietkot toch nog net iets anders dan een Hollandse snackbar… we zijn wellicht wat chauvinistischer, en zelfs conservatiever als het over ons eten gaat. Misschien zal, een frietkoteigenaar in België zo lang mogelijk, trots op zijn ambacht, de tent onder controle willen houden. Dat ligt wellicht iets anders in het toch altijd iets commerciëlere Nederland.

Chinese ondernemers schrikken er ook niet voor terug om hard te werken, zelfs in op het eerste gezicht zware en ondankbare jobs, maar beetje bij beetje veroveren ze zo dus blijkbaar wel de Nederlandse snackbarwereld. En dat zonder veel geklaag of gemor van de Nederlandse klanten: de service is prima en de kwaliteit is constant, zo heet het. De typische Hollandse kroket wordt dus beetje bij beetje een Chinees kroketje. Benieuwd of Vlaanderen alsnog volgt…

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer