BREAKING: 4 op 10 Nederlandse snackbars is nu Chinees
Nieuws

BREAKING: 4 op 10 Nederlandse snackbars is nu Chinees

Cijfers waar ik wel even van opkeek in de Nederlandse kranten vandaag, onder andere in het Algemeen Dagblad: op dit moment is 4 op de 10 snackbareigenaars in Nederland van Chinese afkomst. “Snackbar” is het Nederlandse equivalent van ons “frietkot”. Nu had ik zelf ook wel al eens van friet-Chinezen in Vlaanderen gehoord, maar eerlijk: ik ken er zelf eigenlijk geen.

De cijfers zijn in elk geval duidelijk. Uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) waren er een goede twintig jaar geleden ongeveer 200 snackbars in handen van Chinezen, en vorig jaar was dat aantal reeds gestegen naar ongeveer 2000.

De evolutie in Nederland is volgens kenners eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. Ten eerste wonen er sowieso veel meer Aziatische mensen in Nederland dan bij ons in België, en op de koop toe had Nederland veel vroeger dan Vlaanderen al heel veel Aziatische restaurants. Afhaalrestaurants vaak. Die hardwerkende ondernemers nemen nu beetje bij beetje de markt over.

Op de koop toe is een echt Belgisch frietkot toch nog net iets anders dan een Hollandse snackbar… we zijn wellicht wat chauvinistischer, en zelfs conservatiever als het over ons eten gaat. Misschien zal, een frietkoteigenaar in België zo lang mogelijk, trots op zijn ambacht, de tent onder controle willen houden. Dat ligt wellicht iets anders in het toch altijd iets commerciëlere Nederland.

Chinese ondernemers schrikken er ook niet voor terug om hard te werken, zelfs in op het eerste gezicht zware en ondankbare jobs, maar beetje bij beetje veroveren ze zo dus blijkbaar wel de Nederlandse snackbarwereld. En dat zonder veel geklaag of gemor van de Nederlandse klanten: de service is prima en de kwaliteit is constant, zo heet het. De typische Hollandse kroket wordt dus beetje bij beetje een Chinees kroketje. Benieuwd of Vlaanderen alsnog volgt…

Gerelateerde nieuwsberichten

_74I8659

Zo zalig zijn zomerse feestjes met Big Green Egg #advertentie

Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer