Cijfers waar ik wel even van opkeek in de Nederlandse kranten vandaag, onder andere in het Algemeen Dagblad: op dit moment is 4 op de 10 snackbareigenaars in Nederland van Chinese afkomst. “Snackbar” is het Nederlandse equivalent van ons “frietkot”. Nu had ik zelf ook wel al eens van friet-Chinezen in Vlaanderen gehoord, maar eerlijk: ik ken er zelf eigenlijk geen.
De cijfers zijn in elk geval duidelijk. Uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) waren er een goede twintig jaar geleden ongeveer 200 snackbars in handen van Chinezen, en vorig jaar was dat aantal reeds gestegen naar ongeveer 2000.
De evolutie in Nederland is volgens kenners eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. Ten eerste wonen er sowieso veel meer Aziatische mensen in Nederland dan bij ons in België, en op de koop toe had Nederland veel vroeger dan Vlaanderen al heel veel Aziatische restaurants. Afhaalrestaurants vaak. Die hardwerkende ondernemers nemen nu beetje bij beetje de markt over.
Op de koop toe is een echt Belgisch frietkot toch nog net iets anders dan een Hollandse snackbar… we zijn wellicht wat chauvinistischer, en zelfs conservatiever als het over ons eten gaat. Misschien zal, een frietkoteigenaar in België zo lang mogelijk, trots op zijn ambacht, de tent onder controle willen houden. Dat ligt wellicht iets anders in het toch altijd iets commerciëlere Nederland.
Chinese ondernemers schrikken er ook niet voor terug om hard te werken, zelfs in op het eerste gezicht zware en ondankbare jobs, maar beetje bij beetje veroveren ze zo dus blijkbaar wel de Nederlandse snackbarwereld. En dat zonder veel geklaag of gemor van de Nederlandse klanten: de service is prima en de kwaliteit is constant, zo heet het. De typische Hollandse kroket wordt dus beetje bij beetje een Chinees kroketje. Benieuwd of Vlaanderen alsnog volgt…
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer