BREAKING NEWS: HERTOG JAN SLUIT DE DEUREN
Nieuws

Breaking news: hertog jan sluit de deuren

Ik schrok me kapot toen ik het bericht las deze ochtend. En ik werd er behoorlijk triest van. Hertog Jan stopt er mee. Het fantastische drie sterrenrestaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens sluit voorgoed de deuren op 22 december 2018.

De verrassing is groot, maar het begrip ook. In de loop der jaren heb ik Joachim, en vooral Gert beter leren kennen, en ik weet hoe groot hun  talent, hun passie, hun perfectionisme, en hun inzet al die jaren is geweest. Toen ze in 2002 zich als jonge snaken vol overgave in een gezamenlijk gastronomisch avontuur smeten, was de goesting om er iets prachtigs van te maken immens groot. En die goesting is enkel gegroeid.

In een “afscheidsvideo” leggen ze uit hoe ze in het vak stonden en staan, en dat zal na de sluiting van hun culinaire tempel niet anders worden. Maar met hun derde ster hebben ze naar eigen zeggen Olympisch Goud behaald in een topsport die uiterste inzet van een sport vraagt. Topzwemmers of atleten stoppen per definitie op hun hoogtepunt, maar van gastronomische toppers begrijpen we dat net iets moeilijker. Maar steeds de lat even hoog blijven leggen en vooral je persoonlijke leven steeds opzijschuiven om dag en nacht je restaurant te alten draaien vergt ontzettend veel van een mens.

Gert en Joachim willen ook vanaf 2019 nog een hoofdrol spelen in de wereld van de gastronomie, maar op een andere manier. Eens meer tijd hebben om te reizen, projecten ad hoc te verzinnen, maar evengoed tijd maken voor het gezin (Gert heeft een prachtvrouw en vier hele lieve jonge kinderen) of voor sport, het zal voortaan kunnen. Ik begrijp dan ook de aankondiging, maar ik vind het ook ontzettend jammer.

De voorbije jaren heb ik het culinaire talent van deze heren en hun team naar astronomische hoogtes in de gastronomie zien evolueren, en ik ben een immense fan van hun keuken. Ik ga dit jaar zeker nog een paar keer eten, en ik ga Hertog Jan nadien ontzettend missen. Maar ik weet dat ik vrienden heb gewonnen met net iets meer tijd om eens gezellig mee af te spreken, samen te koken en een goede fles te kraken.

En bovenal: het sluiten van Hertog Jan eind december zet geen punt achter hun culinaire ambities. We gaan nog veel moois horen van deze kerels. Joachim, Gert, het ga jullie goed in alles wat jullie doen, en knal nog maar goed, de laatste 12 maanden van Hertog Jan.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer