BREAKING NEWS: HERTOG JAN SLUIT DE DEUREN
Nieuws

Breaking news: hertog jan sluit de deuren

Ik schrok me kapot toen ik het bericht las deze ochtend. En ik werd er behoorlijk triest van. Hertog Jan stopt er mee. Het fantastische drie sterrenrestaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens sluit voorgoed de deuren op 22 december 2018.

De verrassing is groot, maar het begrip ook. In de loop der jaren heb ik Joachim, en vooral Gert beter leren kennen, en ik weet hoe groot hun  talent, hun passie, hun perfectionisme, en hun inzet al die jaren is geweest. Toen ze in 2002 zich als jonge snaken vol overgave in een gezamenlijk gastronomisch avontuur smeten, was de goesting om er iets prachtigs van te maken immens groot. En die goesting is enkel gegroeid.

In een “afscheidsvideo” leggen ze uit hoe ze in het vak stonden en staan, en dat zal na de sluiting van hun culinaire tempel niet anders worden. Maar met hun derde ster hebben ze naar eigen zeggen Olympisch Goud behaald in een topsport die uiterste inzet van een sport vraagt. Topzwemmers of atleten stoppen per definitie op hun hoogtepunt, maar van gastronomische toppers begrijpen we dat net iets moeilijker. Maar steeds de lat even hoog blijven leggen en vooral je persoonlijke leven steeds opzijschuiven om dag en nacht je restaurant te alten draaien vergt ontzettend veel van een mens.

Gert en Joachim willen ook vanaf 2019 nog een hoofdrol spelen in de wereld van de gastronomie, maar op een andere manier. Eens meer tijd hebben om te reizen, projecten ad hoc te verzinnen, maar evengoed tijd maken voor het gezin (Gert heeft een prachtvrouw en vier hele lieve jonge kinderen) of voor sport, het zal voortaan kunnen. Ik begrijp dan ook de aankondiging, maar ik vind het ook ontzettend jammer.

De voorbije jaren heb ik het culinaire talent van deze heren en hun team naar astronomische hoogtes in de gastronomie zien evolueren, en ik ben een immense fan van hun keuken. Ik ga dit jaar zeker nog een paar keer eten, en ik ga Hertog Jan nadien ontzettend missen. Maar ik weet dat ik vrienden heb gewonnen met net iets meer tijd om eens gezellig mee af te spreken, samen te koken en een goede fles te kraken.

En bovenal: het sluiten van Hertog Jan eind december zet geen punt achter hun culinaire ambities. We gaan nog veel moois horen van deze kerels. Joachim, Gert, het ga jullie goed in alles wat jullie doen, en knal nog maar goed, de laatste 12 maanden van Hertog Jan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer