Ik schrok me kapot toen ik het bericht las deze ochtend. En ik werd er behoorlijk triest van. Hertog Jan stopt er mee. Het fantastische drie sterrenrestaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens sluit voorgoed de deuren op 22 december 2018.
De verrassing is groot, maar het begrip ook. In de loop der jaren heb ik Joachim, en vooral Gert beter leren kennen, en ik weet hoe groot hun talent, hun passie, hun perfectionisme, en hun inzet al die jaren is geweest. Toen ze in 2002 zich als jonge snaken vol overgave in een gezamenlijk gastronomisch avontuur smeten, was de goesting om er iets prachtigs van te maken immens groot. En die goesting is enkel gegroeid.
In een “afscheidsvideo” leggen ze uit hoe ze in het vak stonden en staan, en dat zal na de sluiting van hun culinaire tempel niet anders worden. Maar met hun derde ster hebben ze naar eigen zeggen Olympisch Goud behaald in een topsport die uiterste inzet van een sport vraagt. Topzwemmers of atleten stoppen per definitie op hun hoogtepunt, maar van gastronomische toppers begrijpen we dat net iets moeilijker. Maar steeds de lat even hoog blijven leggen en vooral je persoonlijke leven steeds opzijschuiven om dag en nacht je restaurant te alten draaien vergt ontzettend veel van een mens.
Gert en Joachim willen ook vanaf 2019 nog een hoofdrol spelen in de wereld van de gastronomie, maar op een andere manier. Eens meer tijd hebben om te reizen, projecten ad hoc te verzinnen, maar evengoed tijd maken voor het gezin (Gert heeft een prachtvrouw en vier hele lieve jonge kinderen) of voor sport, het zal voortaan kunnen. Ik begrijp dan ook de aankondiging, maar ik vind het ook ontzettend jammer.
De voorbije jaren heb ik het culinaire talent van deze heren en hun team naar astronomische hoogtes in de gastronomie zien evolueren, en ik ben een immense fan van hun keuken. Ik ga dit jaar zeker nog een paar keer eten, en ik ga Hertog Jan nadien ontzettend missen. Maar ik weet dat ik vrienden heb gewonnen met net iets meer tijd om eens gezellig mee af te spreken, samen te koken en een goede fles te kraken.
En bovenal: het sluiten van Hertog Jan eind december zet geen punt achter hun culinaire ambities. We gaan nog veel moois horen van deze kerels. Joachim, Gert, het ga jullie goed in alles wat jullie doen, en knal nog maar goed, de laatste 12 maanden van Hertog Jan.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer