BREAKING NEWS: HERTOG JAN SLUIT DE DEUREN

Ik schrok me kapot toen ik het bericht las deze ochtend. En ik werd er behoorlijk triest van. Hertog Jan stopt er mee. Het fantastische drie sterrenrestaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens sluit voorgoed de deuren op 22 december 2018.

De verrassing is groot, maar het begrip ook. In de loop der jaren heb ik Joachim, en vooral Gert beter leren kennen, en ik weet hoe groot hun  talent, hun passie, hun perfectionisme, en hun inzet al die jaren is geweest. Toen ze in 2002 zich als jonge snaken vol overgave in een gezamenlijk gastronomisch avontuur smeten, was de goesting om er iets prachtigs van te maken immens groot. En die goesting is enkel gegroeid.

In een “afscheidsvideo” leggen ze uit hoe ze in het vak stonden en staan, en dat zal na de sluiting van hun culinaire tempel niet anders worden. Maar met hun derde ster hebben ze naar eigen zeggen Olympisch Goud behaald in een topsport die uiterste inzet van een sport vraagt. Topzwemmers of atleten stoppen per definitie op hun hoogtepunt, maar van gastronomische toppers begrijpen we dat net iets moeilijker. Maar steeds de lat even hoog blijven leggen en vooral je persoonlijke leven steeds opzijschuiven om dag en nacht je restaurant te alten draaien vergt ontzettend veel van een mens.

Gert en Joachim willen ook vanaf 2019 nog een hoofdrol spelen in de wereld van de gastronomie, maar op een andere manier. Eens meer tijd hebben om te reizen, projecten ad hoc te verzinnen, maar evengoed tijd maken voor het gezin (Gert heeft een prachtvrouw en vier hele lieve jonge kinderen) of voor sport, het zal voortaan kunnen. Ik begrijp dan ook de aankondiging, maar ik vind het ook ontzettend jammer.

De voorbije jaren heb ik het culinaire talent van deze heren en hun team naar astronomische hoogtes in de gastronomie zien evolueren, en ik ben een immense fan van hun keuken. Ik ga dit jaar zeker nog een paar keer eten, en ik ga Hertog Jan nadien ontzettend missen. Maar ik weet dat ik vrienden heb gewonnen met net iets meer tijd om eens gezellig mee af te spreken, samen te koken en een goede fles te kraken.

En bovenal: het sluiten van Hertog Jan eind december zet geen punt achter hun culinaire ambities. We gaan nog veel moois horen van deze kerels. Joachim, Gert, het ga jullie goed in alles wat jullie doen, en knal nog maar goed, de laatste 12 maanden van Hertog Jan.