Spijtig nieuws deze ochtend. Kookzender Njam! liet immers weten dat één van hun bekende TV-chefs zijn twee sterrenrestaurant binnenkort gaat sluiten.
25 jaar na de start van Bartholomeus kondigen tweesterrenchef Bart Desmidt en echtgenote Sandra immers aan dat ze op 16 december 2019 definitief stoppen met Bartholomeus in de formule zoals die vandaag gekend is. In 2020 begint Desmidt een gloednieuw restaurantconcept waar het product en de kunst van het koken centraal zullen staan. Jammer maar begrijpbaar. Steeds meer chefs willen gewoon lekker puur en eenvoudig koken met topproducten zonder de druk die sterren met zich meebrengen. Bart Desmidt heeft overigens een prachtig parcours gereden, en ik heb er altijd graag gegeten; die twee sterren waren meer dan verdiend.
In juni 1994 openden Bart Desmidt en zijn vrouw Sandra de deuren van hun restaurant Bartholomeus op de zeedijk van Knokke-Heist. Al van bij de start hechtte Bart veel waarde aan het werken met de allerbeste basisingrediënten en het volledig zelf bereiden van álles wat op het bord komt. Geleidelijk aan rolden Bart en Sandra meer in de topgastronomie wat gepaard ging met het winnen van allerlei culinaire prijzen. De ultieme bekroning van hun harde werk zijn de Michelin-sterren die toegekend werden in 2001 en 2014.
Bart & Sandra Desmidt: “Wij zijn zó dankbaar voor de voorbije 25 jaar Bartholomeus. Wij willen onze klanten bedanken voor het vertrouwen, de positieve kracht die ze ons gegeven hebben en de gemeende vriendschappen die ontstaan zijn. Uiteraard willen we ook onze oprechte dank uitdrukken aan de culinaire gidsen met in het bijzonder een diepe genegenheid voor de Guide Michelin die steeds in ons kunnen geloofd heeft en nu ook meedenkt aan onze toekomst. Onze grootste dankwoord gaat uit naar ons team van medewerkers. Het is een voorrecht dat we dit alles hebben mogen beleven met ons fantastische topteam, met passie, met goesting, met veel werken maar bovenal met veel plezier.”
Restaurant Bartholomeus opent in het voorjaar van 2020 wel opnieuw de deuren met een visie die chef Bart Desmidt al jaren behartigt: ‘simpel maar goed’. Sandra, Bart en diens rechterhand Philip kiezen voor een nieuwe formule in hetzelfde pand: koken voor een 10-tal gasten in een open keuken in het midden van de zaak. Met nog meer respect voor het product en de kunst van het koken. Eenvoud, pure smaken en beleving zullen centraal staan.
Maar in eerste instantie willen Bart en Sandra zich nu focussen op het mooi afronden van dit culinair hoofdstuk en werken ze volop toe naar die laatste service op 16 december 2019. Daarna volgen een paar maanden van rust en herbronning om in het voorjaar van 2020 van start te gaan met het nieuwe restaurant.
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer