Breaking News: top twee sterren restaurant sluit de deuren
Nieuws

Breaking News: top twee sterren restaurant sluit de deuren

Spijtig nieuws deze ochtend. Kookzender Njam! liet immers weten dat één van hun bekende TV-chefs zijn twee sterrenrestaurant binnenkort gaat sluiten.

25 jaar na de start van Bartholomeus kondigen tweesterrenchef Bart Desmidt en echtgenote Sandra immers aan dat ze op 16 december 2019 definitief stoppen met Bartholomeus in de formule zoals die vandaag gekend is. In 2020 begint Desmidt een gloednieuw restaurantconcept waar het product en de kunst van het koken centraal zullen staan. Jammer maar begrijpbaar. Steeds meer chefs willen gewoon lekker puur en eenvoudig koken met topproducten zonder de druk die sterren met zich meebrengen. Bart Desmidt heeft overigens een prachtig parcours gereden, en ik heb er altijd graag gegeten; die twee sterren waren meer dan verdiend.

In juni 1994 openden Bart Desmidt en zijn vrouw Sandra de deuren van hun restaurant Bartholomeus op de zeedijk van Knokke-Heist. Al van bij de start hechtte Bart veel waarde aan het werken met de allerbeste basisingrediënten en het volledig zelf bereiden van álles wat op het bord komt. Geleidelijk aan rolden Bart en Sandra meer in de topgastronomie wat gepaard ging met het winnen van allerlei culinaire prijzen. De ultieme bekroning van hun harde werk zijn de Michelin-sterren die toegekend werden in 2001 en 2014.

Bart & Sandra Desmidt: “Wij zijn zó dankbaar voor de voorbije 25 jaar Bartholomeus. Wij willen onze klanten bedanken voor het vertrouwen, de positieve kracht die ze ons gegeven hebben en de gemeende vriendschappen die ontstaan zijn. Uiteraard willen we ook onze oprechte dank uitdrukken aan de culinaire gidsen met in het bijzonder een diepe genegenheid voor de Guide Michelin die steeds in ons kunnen geloofd heeft en nu ook meedenkt aan onze toekomst. Onze grootste dankwoord gaat uit naar ons team van medewerkers. Het is een voorrecht dat we dit alles hebben mogen beleven met ons fantastische topteam, met passie, met goesting, met veel werken maar bovenal met veel plezier.”

Restaurant Bartholomeus opent in het voorjaar van 2020 wel opnieuw de deuren met een visie die chef Bart Desmidt al jaren behartigt: ‘simpel maar goed’. Sandra, Bart en diens rechterhand Philip kiezen voor een nieuwe formule in hetzelfde pand: koken voor een 10-tal gasten in een open keuken in het midden van de zaak. Met nog meer respect voor het product en de kunst van het koken. Eenvoud, pure smaken en beleving zullen centraal staan.

Maar in eerste instantie willen Bart en Sandra zich nu focussen op het mooi afronden van dit culinair hoofdstuk en werken ze volop toe naar die laatste service op 16 december 2019. Daarna volgen een paar maanden van rust en herbronning om in het voorjaar van 2020 van start te gaan met het nieuwe restaurant.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer