Zeer slecht nieuws voor Jamie Oliver, en de bijna 1300 personeelsleden van zijn restaurantgroep. Vanmiddag is immers bekend gemaakt dat zijn bedrijf gerechtelijke bescherming aangevraagd heeft tegen schuldeisers. Dat is meestal de laatste stap voor een faillissement. Vanochtend luidde het nog dat er een put van 80 miljoen pond gevuld moest worden, maar daar zijn de restauranteigenaars dus niet toe in staat. Al geruime tijd gaan er geruchten dat de keten in slechte papieren zit, en nu is het einde dus echt heel dichtbij. Jamie’s Italianse restaurants, Barbecoa and Fifteen, zouden allemaal sluiten. In totaal zou het gaan over zo’n 23 tot 25 restaurants.
Op Instagram plaatste de beroemde TV-chef zelf volgende boodschap: “I’m devestated that our much-loved UK restaurants have gone into administration. I am deeply saddenend by this outcome and would like to thank all of the people who have put their hearts and souls into this business over the years. Jamie.”
Allemaal heel erg en triest, zeker omdat Jamie een man vol passie en goesting was, die altijd met nobele bedoelingen met eten en restaurants bezig was. Hij stond voor lekker en gezond eten, met een hoge kwaliteit en veel respect voor dierenwelzijn. Maar het feit dat z’n restaurants in een grote keten zaten, een “merk” waren en overal hetzelfde soort eten brachten, zou volgens horecakenners één van de redenen zijn waarom de keten het moeilijk kreeg.
“Jamie heeft de boot een beetje gemist in een sector die voortdurend wijzigt,” aldus een analist in de Britse pers. “Het zijn vandaag de kleinschalige, authentieke eettentjes waar mensen het liefst gaan dineren. Nieuwe hippe plekken of net klassiekers met gewoon lekker eten, maar zonder in een keten te zitten. En dat grootschalige van de restaurants van Jamie, dat werkt vandaag gewoon minder goed. Kleine restaurantjes kunnen zich sneller aanpassen aan de markt en de wensen van de klanten, ze kunnen nieuwe producten aanbieden, een persoonlijker service, liefde voor het eten van het seizoen.”
Zonde hoor. Voor Jamie zelf. Ik heb hem altijd een geweldige chef gevonden, vol goede ideeën, schwung, en passie. Ik gunde en gun hem alle succes. Maar vooral ook zonde voor de zovele personeelsleden die nu hun job dreigen te verliezen. Vandaag gaan de getroffen restaurants al niet meer open. De vraag is of er de komende dagen en weken nog een overnemer zal gevonden worden die de keten nog zal kunnen redden.
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer