Het zijn geen fijne dagen voor de eigenaars en het personeel van restaurant Phare De Vie in Brugge. Op hun Facebookpagina en op diverse beoordelingssites zijn ze sinds kort het slachtoffer van extreme veganisten die een haatcampagne tegen hen hebben opgezet omdat ze foie gras serveren. De ene na de andere zelfverklaarde recensent breekt het restaurant, het eten en de service af, zonder ooit een voet in het restaurant gezet te hebben. Iets wat zo al nergens op slaat. Het is valse informatie verspreiden en zou strafbaar moeten zijn. Hoe kun je nu een restaurant beoordelen als je er nooit bent gaan eten? Dat is broodroof en misschien zelfs valsheid in geschrifte.
De reden van deze haatcampagne is echter heel duidelijk. Extremisten als Animal Liberation Front (die een trieste geschiedenis hebben van aanvallen, bomaanslagen en brandstichtingen) en aanverwanten hebben blijkbaar beslist om opnieuw een tandje bij te steken wanneer het over foie gras gaat, wellicht in de aanloop naar de eindejaarsfeesten. ALF en andere voorvechters van dierenrechten vinden het leed dat ganzen wordt aangedaan duidelijk deze harde strijd waard.
Daarom zijn ze vorige week ook bij de laatste artisanale foie gras producent in ons land binnen gevallen. Een naar mijn mening drieste en onverantwoorde actie waarbij honderden ganzen het leven lieten. Diervriendelijk kun je zo’n mediastunt dus ook niet noemen. En deze week verstoorden ze nog een etentje van minister Lydia Peeters en vele andere gasten in sterrenrestaurant Vivendum in Dilsen, door met een hele groep actievoerders luidkeels actie te gaan voeren rond de tafels tegen het feit dat in Vivendum foie gras op het menu staat.
De strijd tegen foie gras is een hevige strijd. En de tegenstanders hebben ook wel stevige argumenten. Het vetmesten van de lever van ganzen, die daarvoor meestal onder dwang gevoederd worden (een procédé dat door minister Weyts in Vlaanderen vanaf 2023 verboden zal worden) is iets wat bij heel veel mensen, ook bij vleeseters absoluut een stap te ver gaat. Ik heb dit weekend vrienden op bezoek die nog wel vlees eten, maar die absoluut weigeren om foie gras te nuttigen. Ik heb zelf al meermaals geschreven dat ik het minder en minder eet, maar in kleine porties, in menu’s vind ik het nog altijd erg lekker. Alleen al zeggen dat je het nog graag eet, maakt je in ogen van deze extreme veganisten een moordenaar. Dat heb ik al meermaals ondervonden, want ook ik heb mijn deel bedreigingen al te verwerken gehad. Kijk, ik snap de discussie en de kritiek, maar laat ons wel als volwassenen dit debat voeren, beschaafd en zonder intimidatie of bedreiging.
Ik vrees trouwens dat dit nog maar het begin is, de meest extremistische groepen hebben in Frankrijk bijvoorbeeld al beenhouwers belaagd omdat ze tegen elke consumptie van vlees zijn. We moeten ons bewust zijn van het feit dat dit het beoogde eindpunt is van dit soort haatgroepen: elke vleesconsumptie moet volgens hen stoppen. Ik kan me dan ook absoluut niet vinden in de uiterst agressieve aanpak van deze zogenaamde dierenvrienden, die vandaag geen enkele tolerantie meer tonen naar mensen met een andere mening. Voer het debat op een serene manier, maar breek niet binnen op privédomein, en laat mensen die rustig willen genieten van hun maaltijd dat ook doen. De acties van deze groepen zijn schandalig en de overheid moet volgens mij dan ook hard optreden tegen dit soort extreme haat.
Nu is Phare De Vie dus het slachtoffer online, en liggen ze zwaar onder vuur omwille van het serveren van foie gras. Maar wie is straks de volgende? Welke sterrenchef zal binnenkort deze actievoerders op bezoek krijgen, online, of echt in zijn restaurant? Ook onze grootste chefs serveren vandaag nog foie gras. Minder en minder, maar ze doen het wel. Het is dan ook een dankbaar product in de keuken.
Gelukkig zijn er ook ontzettend veel klanten die de eigenaar en het personeel van Phare De Vie een hart onder de riem steken en zeggen dat deze negatieve campagne hen niet zal tegenhouden om klant te blijven van deze charmante klassezaak in Brugge. Zelfs vegetariërs die trouwe klant zijn, en zeggen dat er altijd een mooi alternatief voor vlees of vis wordt geserveerd. Sommige klanten zijn nu woest op deze activisten en beweren zelfs nu nog vaker langs te komen, omdat ze dit soort acties absoluut niet weten te waarderen. Is dat wat de haters teweeg willen brengen?
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer