Brugs restaurant slachtoffer van haatcampagne door extreme veganisten
Nieuws

Brugs restaurant slachtoffer van haatcampagne door extreme veganisten

Het zijn geen fijne dagen voor de eigenaars en het personeel van restaurant Phare De Vie in Brugge. Op hun Facebookpagina en op diverse beoordelingssites zijn ze sinds kort het slachtoffer van extreme veganisten die een haatcampagne tegen hen hebben opgezet omdat ze foie gras serveren. De ene na de andere zelfverklaarde recensent breekt het restaurant, het eten en de service af, zonder ooit een voet in het restaurant gezet te hebben. Iets wat zo al nergens op slaat. Het is valse informatie verspreiden en zou strafbaar moeten zijn. Hoe kun je nu een restaurant beoordelen als je er nooit bent gaan eten? Dat is broodroof en misschien zelfs valsheid in geschrifte.

De reden van deze haatcampagne is echter heel duidelijk. Extremisten als Animal Liberation Front (die een trieste geschiedenis hebben van aanvallen, bomaanslagen en brandstichtingen) en aanverwanten hebben blijkbaar beslist om opnieuw een tandje bij te steken wanneer het over foie gras gaat, wellicht in de aanloop naar de eindejaarsfeesten. ALF en andere voorvechters van dierenrechten vinden het leed dat ganzen wordt aangedaan duidelijk deze harde strijd waard.

Daarom zijn ze vorige week ook bij de laatste artisanale foie gras producent in ons land binnen gevallen. Een naar mijn mening drieste en onverantwoorde actie waarbij honderden ganzen het leven lieten. Diervriendelijk kun je zo’n mediastunt dus ook niet noemen. En deze week verstoorden ze nog een etentje van minister Lydia Peeters en vele andere gasten in sterrenrestaurant Vivendum in Dilsen, door met een hele groep actievoerders luidkeels actie te gaan voeren rond de tafels tegen het feit dat in Vivendum foie gras op het menu staat.

De strijd tegen foie gras is een hevige strijd. En de tegenstanders hebben ook wel stevige argumenten. Het vetmesten van de lever van ganzen, die daarvoor meestal onder dwang gevoederd worden (een procédé dat door minister Weyts in Vlaanderen vanaf 2023 verboden zal worden) is iets wat bij heel veel mensen, ook bij vleeseters absoluut een stap te ver gaat. Ik heb dit weekend vrienden op bezoek die nog wel vlees eten, maar die absoluut weigeren om foie gras te nuttigen. Ik heb zelf al meermaals geschreven dat ik het minder en minder eet, maar in kleine porties, in menu’s vind ik het nog altijd erg lekker. Alleen al zeggen dat je het nog graag eet, maakt je in ogen van deze extreme veganisten een moordenaar. Dat heb ik al meermaals ondervonden, want ook ik heb mijn deel bedreigingen al te verwerken gehad. Kijk, ik snap de discussie en de kritiek, maar laat ons wel als volwassenen dit debat voeren, beschaafd en zonder intimidatie of bedreiging.

Ik vrees trouwens dat dit nog maar het begin is, de meest extremistische groepen hebben in Frankrijk bijvoorbeeld al beenhouwers belaagd omdat ze tegen elke consumptie van vlees zijn. We moeten ons bewust zijn van het feit dat dit het beoogde eindpunt is van dit soort haatgroepen: elke vleesconsumptie moet volgens hen stoppen. Ik kan me dan ook absoluut niet vinden in de uiterst agressieve aanpak van deze zogenaamde dierenvrienden, die vandaag geen enkele tolerantie meer tonen naar mensen met een andere mening. Voer het debat op een serene manier, maar breek niet binnen op privédomein, en laat mensen die rustig willen genieten van hun maaltijd dat ook doen. De acties van deze groepen zijn schandalig en de overheid moet volgens mij dan ook hard optreden tegen dit soort extreme haat.

Nu is Phare De Vie dus het slachtoffer online, en liggen ze zwaar onder vuur omwille van het serveren van foie gras. Maar wie is straks de volgende? Welke sterrenchef zal binnenkort deze actievoerders op bezoek krijgen, online, of echt in zijn restaurant? Ook onze grootste chefs serveren vandaag nog foie gras. Minder en minder, maar ze doen het wel. Het is dan ook een dankbaar product in de keuken.

Gelukkig zijn er ook ontzettend veel klanten die de eigenaar en het personeel van Phare De Vie een hart onder de riem steken en zeggen dat deze negatieve campagne hen niet zal tegenhouden om klant te blijven van deze charmante klassezaak in Brugge. Zelfs vegetariërs die trouwe klant zijn, en zeggen dat er altijd een mooi alternatief voor vlees of vis wordt geserveerd. Sommige klanten zijn nu woest op deze activisten en beweren zelfs nu nog vaker langs te komen, omdat ze dit soort acties absoluut niet weten te waarderen. Is dat wat de haters teweeg willen brengen?

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer