Brugs restaurant slachtoffer van haatcampagne door extreme veganisten
Nieuws

Brugs restaurant slachtoffer van haatcampagne door extreme veganisten

Het zijn geen fijne dagen voor de eigenaars en het personeel van restaurant Phare De Vie in Brugge. Op hun Facebookpagina en op diverse beoordelingssites zijn ze sinds kort het slachtoffer van extreme veganisten die een haatcampagne tegen hen hebben opgezet omdat ze foie gras serveren. De ene na de andere zelfverklaarde recensent breekt het restaurant, het eten en de service af, zonder ooit een voet in het restaurant gezet te hebben. Iets wat zo al nergens op slaat. Het is valse informatie verspreiden en zou strafbaar moeten zijn. Hoe kun je nu een restaurant beoordelen als je er nooit bent gaan eten? Dat is broodroof en misschien zelfs valsheid in geschrifte.

De reden van deze haatcampagne is echter heel duidelijk. Extremisten als Animal Liberation Front (die een trieste geschiedenis hebben van aanvallen, bomaanslagen en brandstichtingen) en aanverwanten hebben blijkbaar beslist om opnieuw een tandje bij te steken wanneer het over foie gras gaat, wellicht in de aanloop naar de eindejaarsfeesten. ALF en andere voorvechters van dierenrechten vinden het leed dat ganzen wordt aangedaan duidelijk deze harde strijd waard.

Daarom zijn ze vorige week ook bij de laatste artisanale foie gras producent in ons land binnen gevallen. Een naar mijn mening drieste en onverantwoorde actie waarbij honderden ganzen het leven lieten. Diervriendelijk kun je zo’n mediastunt dus ook niet noemen. En deze week verstoorden ze nog een etentje van minister Lydia Peeters en vele andere gasten in sterrenrestaurant Vivendum in Dilsen, door met een hele groep actievoerders luidkeels actie te gaan voeren rond de tafels tegen het feit dat in Vivendum foie gras op het menu staat.

De strijd tegen foie gras is een hevige strijd. En de tegenstanders hebben ook wel stevige argumenten. Het vetmesten van de lever van ganzen, die daarvoor meestal onder dwang gevoederd worden (een procédé dat door minister Weyts in Vlaanderen vanaf 2023 verboden zal worden) is iets wat bij heel veel mensen, ook bij vleeseters absoluut een stap te ver gaat. Ik heb dit weekend vrienden op bezoek die nog wel vlees eten, maar die absoluut weigeren om foie gras te nuttigen. Ik heb zelf al meermaals geschreven dat ik het minder en minder eet, maar in kleine porties, in menu’s vind ik het nog altijd erg lekker. Alleen al zeggen dat je het nog graag eet, maakt je in ogen van deze extreme veganisten een moordenaar. Dat heb ik al meermaals ondervonden, want ook ik heb mijn deel bedreigingen al te verwerken gehad. Kijk, ik snap de discussie en de kritiek, maar laat ons wel als volwassenen dit debat voeren, beschaafd en zonder intimidatie of bedreiging.

Ik vrees trouwens dat dit nog maar het begin is, de meest extremistische groepen hebben in Frankrijk bijvoorbeeld al beenhouwers belaagd omdat ze tegen elke consumptie van vlees zijn. We moeten ons bewust zijn van het feit dat dit het beoogde eindpunt is van dit soort haatgroepen: elke vleesconsumptie moet volgens hen stoppen. Ik kan me dan ook absoluut niet vinden in de uiterst agressieve aanpak van deze zogenaamde dierenvrienden, die vandaag geen enkele tolerantie meer tonen naar mensen met een andere mening. Voer het debat op een serene manier, maar breek niet binnen op privédomein, en laat mensen die rustig willen genieten van hun maaltijd dat ook doen. De acties van deze groepen zijn schandalig en de overheid moet volgens mij dan ook hard optreden tegen dit soort extreme haat.

Nu is Phare De Vie dus het slachtoffer online, en liggen ze zwaar onder vuur omwille van het serveren van foie gras. Maar wie is straks de volgende? Welke sterrenchef zal binnenkort deze actievoerders op bezoek krijgen, online, of echt in zijn restaurant? Ook onze grootste chefs serveren vandaag nog foie gras. Minder en minder, maar ze doen het wel. Het is dan ook een dankbaar product in de keuken.

Gelukkig zijn er ook ontzettend veel klanten die de eigenaar en het personeel van Phare De Vie een hart onder de riem steken en zeggen dat deze negatieve campagne hen niet zal tegenhouden om klant te blijven van deze charmante klassezaak in Brugge. Zelfs vegetariërs die trouwe klant zijn, en zeggen dat er altijd een mooi alternatief voor vlees of vis wordt geserveerd. Sommige klanten zijn nu woest op deze activisten en beweren zelfs nu nog vaker langs te komen, omdat ze dit soort acties absoluut niet weten te waarderen. Is dat wat de haters teweeg willen brengen?

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer